Anne nasıl besleniyorsa; plasenta sayesinde bebek de tüm besinleri alır. Bu süreçte annenin çok dikkatli beslenmesi gerekir. Sağlıklı beslenme programı sayesinde, annenin yediği ve içtiği tüm besinler kordondan geçen kan sayesinde bebeğe ulaşır. Bu beslenme bebeğin ağzından değil göbeğindeki kordondan desteklenir.
Plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni anne karnından alır. Göbek kordonu ise gerekli oksijeni anne karnından alarak bebeğin nefes almasını ve beslenmesini sağlar. Yani bebek, anne karnında ağız yolu ile değil tamamen kordon sayesinde beslenir. Anne ve bebek arasındaki sistem, çok güzeldir.
Annenin yediği tüm sağlıklı gıdalar, anne sütü aracılığıyla bebeğe geçecektir.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur.
Annesi yavaşladığında bebek hareketlenmeye başlar. Ayrıca yemekte ya da öğün arasında bir şeyler yiyince, kandaki şeker miktarının artışına tepki olarak bebeğin hareketliliği artar. Yine anne adayı çok stresli ve gergin olduğunda adrenalin üretimi arttığından bebek hareketleri de artacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Çilek, yabanmersini, böğürtlen, ahududu gibi meyveler; su, sağlıklı karbonhidratlar, C vitamini, lif ve bitki bileşikleri ile doludur. Genellikle yüksek miktarda C vitamini içerirler ve buda vücudun demiri emmesini sağlar. C vitamini cilt sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için de önemlidir(57, 58).
İdeal bir hamilelik beslenmesinde 3 tanesi ana, 3 tanesi de ara öğün olacak şekilde 6 öğün bulunması gerekir. Her zaman olduğu gibi hamilelikte de az ve sık yemek sağlıklıdır.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler. Bu nedenle ne kadar çok sıvı o kadar süt demektir. Laktoz intoleransı olan bebeklere sahip anneler peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemeli ya da kontrollü yemelidir. Salgılanan süt, tüketilen gıdalar tarafından oluşturulan kompleks bir besindir.
Annelerin yedikleri gıdaların sütlerine ne zaman geçeceği kişiden kişiye ve yiyeceğe göre değişebilir. Ancak genel olarak, annenin yediği gıdaların etkileri yaklaşık olarak 4 ila 6 saat içinde anne sütüne geçebilir. Yani, annenin bir öğün yediği gıdaların etkileri, sonraki birkaç saat içinde sütüne geçmeye başlar.
Anne bir süre aç kalınca, kan şekeri düştüğünde, bebeğin de kan şekeri düşer. Ayrıca bebeğin kan şekerindeki hızlı iniş çıkışlar da, yenidoğan döneminde bebeğin kan şekerinin normal değerlerde tutulmasını zorlaştıran bir faktördür.
Emzirenlerin yememesi gerekenler listesi şöyle: Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Turşu tüketmek isteyen annelerin turşuyu önce sudan geçirmesi önerilir. Böylece dışındaki tuzu bir nebze olsun azaltmış olurlar. Ancak her öğünde ve sık sık turşu tüketmek bir anne adayı için zararlı bir durumdur.
Çalışmada, hamileliğin ilk aylarında haftada üç kez 30 gramlık porsiyonlar halinde ceviz, badem ve çamfıstığı tüketen annelerin çocuklarının bilişsel işlev, dikkat ve hafıza testlerinde daha başarılı olduğu belirlendi.
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Anne sütünün yapımı için meme dokusunda görülen ilk değişimler, aslında gebeliğin erken dönemlerinde başlar. Diğer yandan, meme dokusunda süt üretiminin başlaması gebeliğin ancak ortalarında gerçekleşir. Anne sütünün bebeğin temel besin maddesi olarak adlandırılan zengin bir sıvıya dönüşmesi ise doğumdan sonra.
Sabah kahvaltısında peynir, zeytin, yumurta, süt ve çay gibi klasik bir menü önerilirken; yağlı, unlu, şekerli gıdalar almamaya özen gösterilmelidir. Öğle ve akşam yemeklerinde kırmızı et ve balık başta olmak üzere çeşitli yeşilliklerden oluşan salatalar önerilir.
Ara öğünlerde 3-4 hurmanın, 1 bardak süt ile birlikte tüketilmesi uygundur. Ancak, rahim kaslarını uyarıcı etkide olduğu için düşük ve erken doğum riskinde tüketilmemelidir. Riskli hamileliklerde (riskli dönem ilk 3 ay olabileceği gibi, hamilelik boyunca da olabilir) doktorlarına danışarak yemelidirler.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Gebeliğin 26'ncı haftasına kadar göz kapakları kapalıdır. Kapalı olmasının asıl nedeni; arkasında gelişmeye devam eden ve başlangıçta ışığa çok hassas olan retinadır. 26 haftadan sonra bebek göz açıp kırpmaya başlar. Bebekler bu haftadan önce de kuvvetli ışıkları algılar ve tepki verir.
Rutin hamilelik muayenesinde yapılan doopler ultrason sayesinde anne karnında bebeğin kalp atışı duyulur. Bebeğin kalp atışları normal süreçte 6. haftadan itibaren duyulabilir, fakat net şekilde kalp atışının duyulması 10-12 hafta arasını bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri