Bu kapsamda uygulayacağınız en ideal yöntem evde karbonatlı solüsyon hazırlamaktır. 1 su bardağı suya 1 paket karbonat olacak şekilde hazırladığınız solüsyon ile mermeri nazikçe silmeniz gerekir. Bu işlemden sonra 1-2 saat boyunca mermerin kuruması beklenmelidir. Sonrasında ise temiz su ile durulama yapılmalıdır.
Aşındırıcı olabilecek temizlik ürünlerinin uzun süre boyunca kullanılması mermerin deforme olmasına yol açar. Bu durum ufak gözeneklerin belirginleşmesine sebep olur. Gözeneklerde kir, yağ ve pas lekeleri birikmeye başladığı zaman sararma ortaya çıkar. Mermerler sert ve dayanıklı oldukları kadar özel bir yapıdadır.
Mermerde sarı lekelerin oluşmasını önlemek için düzenli olarak temizleyin. Temizlikte asit içeren malzemeleri kullanmayın. Karbonat veya oksijenli su mermerdeki sarı lekelere müdahale etmek için uygun ve etkilidir. Temizlik işleminden sonra mermer yüzeyi mutlaka kurulayın.
Bir fincan beyaz sirkenin içerisine birkaç damla limon eklenmektedir. Ardından bu karışım tezgâhın üzerine uygulanmaktadır. Bu karışım sayesinde tezgâhın daha temiz ve güzel kokulu gözükmesine olanak sağlanmaktadır. Oldukça temizleyici bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
- Bir kap içinde karbonat ve suyu karıştırarak lapa haline getirmelisiniz. - Hafif nemli hale getirdiğiniz lekeli mermerit parçalarına hazırladığınız lapayı sürün ve streç film ile alanı üzerini kapayın. - Mermeriti bu şekilde 24 saat bekletin ve 24 saat sonra ıslak bir bez ile lapayı temizleyin.
Karbonat doğal içerikli bir temizleyici olduğu için özellikle lekeleri daha çok gösteren siyah tezgahlarda oldukça etkilidir. Ilık su ile nemlendirdiğiniz bir bez ile önce mutfak tezgahını temizleyin. Daha sonra su içerisine bir miktar karbonat atarak karıştırın ve tezgah üzerine dökün.
Nispeten sığ olan kısım, çiziği gidermek için 2000 # ve 3000 # taşlama diskleri ile parlatılabilir. Çizikler çok derinse, kaba taşlamadan ince taşlamaya kadar işlenmeleri gerekir ve yerel derin çizikler de yerel taşlama ile giderilebilir. Mermer üzerindeki küçük çizikler mermer parlatma tozu ile parlatılabilir.
vedalaşmanız oldukça kısa sürecek. Limon ve tuz ikilisine koşun! Limonun üzerine bolca tuz dökün ve limonla yanık izini ovun. Tezgahlarınızı ilk günkü haline döndürmek işte bu kadar basit.
Sirke: Sirke mermer yüzeylerdeki kireç lekelerini çıkarmak için yaygın bir yöntemdir. Eşit miktarda sirke ve suyu karıştırın. Lekenin üzerine dökün. 10 dakika kadar bekletin ve daha sonra ılık suyla durulayın.
Bunun için en sık kullanılan kendin yap metodu, sararan bölgeye karbonat sürmektir. Tabii ki mermerit tezgah tamiri yapılmışsa, karbonat uygulamadan önce biraz beklemek gerekir. Bekledikten sonra mermerin sararmaması için, karbonata ek olarak PH düzeyi sıfır olan çözücüler de kullanılabilir.
Lavaboların temizlenip dezenfekte olması için doğal ve etkili bir yöntem olan karbonat kullanılmaktadır. Sıcak su ve karbonat karıştırılarak doğrudan lekelerin üzerine uygulanması lekelerin kısa sürede temizlenmesinde etkili olduğu görülür.
Mermer yüzeyler boyayı çok kolay bir şekilde emmediği için boyamaya geçmeden önce zımpara yapmalısınız. Zımpara bittikten sonra yüzeyi iyice silmeli ve temizlemelisiniz. Ardından yüzeyi zemin astarı veya parlak yüzey astarı ile boyaya hazırlamalısınız.
Mermer ve benzeri doğal taş yüzeyler, gözenekli ve tıpkı sünger gibidir. Bu yüzden zamanla çizilebilir. Bu sorunu tamamen ortadan kaldıran kaplama yüzey koruma çözümü ile yıllarca bu sorunun önüne geçilebilmektedir.
Sprey şişe içine oksijenli suyu dökün. Sararmış ve eskimiş açık renkli mutfak tezgahlarınıza, oksijenli suyu püskürtün. Önce birkaç saniye her bölümü süngerle ovalayın ve bekleyin. Bekleme aşamasında, sarı görünüm tezgahtan aşınmaya başlayacaktır.
Gözeneksiz bir yapıya sahip olduğu için mermerit modeller su ve leke geçirmez. Bu sayede mutfaklar için ideal parçalar haline gelir. Bununla beraber gözeneksiz bir yapıya sahip olduğu için temizliği de oldukça kolaydır.
Bir kabın içerisinde beyaz sirke ve suyu karıştırın. Temiz bir bezi sirkeli suya batırıp kıyafetteki yanık izini silin. Daha sonra kıyafetinizi makinede veya elde yıkayın. Makinede yıkayarak hem yanık lekesinden, hem de sirke kokusundan daha çabuk kurtulabilirsiniz.
Örneğin, kısmen mermer üzerine sıcak bir cezve küçük bir leke bıraktığında, evde kullandığınız leke çıkarıcı temizlik malzemeleri, yağ sökücü, hafif bir sünger ile ovma veya bazen çamaşır suyu uygulama gibi noktalar çözüm sağlayabilir.
Sirke ve bicarbonat, lekeleri çıkarmada güçlü birer ajan olarak bilinir. Eşit oranlarda sirke ve bicarbonatı karıştırarak pasta kıvamı elde edin.Karışımı yanık lekenin üzerine sürün ve 15-20 dakika bekletin. Ardından hafifçe ovuşturup temiz suyla durulayın.
Özellikle mermer üzerinde sert cisimlerin hızlı bir şekilde hareket ettirilmesi veya çarpma sonucu çizikler oluşabilir. Bu çiziklerin ortadan kaldırılması için de mermer silimi ve parlatma gibi bir işlem uygulanması gerekir.
1 çay bardağı beyaz veya normal sirke (mümkünse evde hazırlanan) içine bir kaç damla limon suyu damlatılarak, mikrofiber bez ile yüzeye hafif baskı kuvvetiyle uygulanır. Lekenin çıkarılması ardından her ihtimale karşı hızlıca yüzeyin durulaması yapılır.
Mermerit tezgahlarda da en sık karşılaşılan şikayetlerden biri çatlama ve sıcağa dayanıksızlık oluyor. Ancak bu şikayetlerin ana nedenlerinden biri mermerit malzemenin üretimindeki kalite standartlarının maalesef her üretici tarafından aynı şekilde korunamaması.
Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Nemli bir bez ve az miktarda sıvı deterjan en ideal temizlik için yeterlidir. Çimstone, sahip olduğu kompakt yapısı ile leke tutmaz. Sadece silmekle yüzey, ilk günkü yeni ve temiz görüntüsüne kavuşur.
Arap sabunu, doğal bir temizleyici ve parlatıcıdır. Mermer yüzey temizleyici olarak kullanılabilir. Arap sabunu, mermer yüzeydeki kirleri ve lekeleri temizlerken, yüzeyi parlatır ve doğal parlaklığını geri kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri