Anamur'un bazı köyleri Tahtacıdır. Tahtacılar geçimlerini orman ürünleri ve kerestecilikle kazanan ve Alevi inancına sahip Türkmenlerdir.
Günümüzde tamamı yerleşik hayata geçmiş bulunan Yörükler yaşadıkları yörelerde geçmişten taşıdıkları kültürel değerlerin izlerini hala sürdürmektedirler. Çalışmanın örneklemini oluşturan Anamur tamamıyla bir Yörük diyarıdır. Yöre sınırları içerisinde Sarıkeçili, Tekeli ve Bahşiş yörükleri yaşamını sürdürmektedir.
Anamur'a yerleşen Türkler Oğuzların YIVA boyundandır. II. Beyazit döneminde İç-il deki en büyük boylardan birisi de YIVA boyu idi. İç-il Yivaları Büyük Yiva ve Küçük Yiva olmak üzere iki kola ayrılır. Bu dönemde Yıva boyuna mensup kırk kadar köyün mevcut olduğu kayıtlarda yer alır.
Anamur İlçesinin eski adı "Anemurium" adından gelmektedir. Latin kökenli olan "Anemurium" ismi rüzgarlı burun anlamına gelmektedir.
Bereketli topraklarıyla bilinen Anamur muz, çilek ve yer fıstığı ile ünlüdür. Tatil planı yaparken Anamur nerede diye bakarsanız Mersin 'e bağlı ilçeler arasında yer alıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır. Muz, Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu uzun meyvelerine denir.
DENİZ TURİZMİ
Melleç, Anıtlı (kaledran) yerleşim yerlerinde doğal plajlar vardır. Anamur merkezde ise Pullu Orman İçi Milli Parkından başlayan ve Anamurim'a(Anamur Burnu) kadar devam eden 17 kilometre uzunluğunda bir sahil ve plaj mevcuttur. Plajın her yerinde denize girilebilinir.
Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad 1225'te İçel ve çevresine sefer düzenledi. Bu seferde Antalya subaşısı Mübârizüddin Ertokuş, Antalya'dan sahil boyunca ilerleyerek İçel kalelerinden Anamur'u fethetti.
Suyun son derece temiz olan Anamur Halk Plajı'nın, sahili için aynı şeyi söylemek maalesef ki mümkün değildir. Günübirlik gelen ziyaretçiler ne yazık ki sahil şeridini gerektiği kadar temiz bırakmamaktadırlar. Özellikle ailelerin tercih ettiği plajda, çocuklu aileler çok dikkatli olmalıdır.
Alanya - Anamur arası yaklaşık olarak 127 km'dir. Kamil Koç ile Alanya - Anamur seyahatiniz tahmini olarak en az 2 saat 25 dakika saat sürer.
Varsaklar (Farsaklar, Varsak Türkmenleri, Varsak Yörükleri, Varsaklılar, Tarsus Türkmenleri), adını Varsak adlı bir Türkmen beyinden alan, geçmişte Tarsus Sancağı'nde, güney Anadolu'da Mersin iline (eskiden: İçel iline) bağlı Tarsus ilçesinde ve Adana (Feke, Kozan, Saimbeyli) ile Osmaniye (Düziçi, Osmaniye Merkez) ...
Mersin - Anamur arası yaklaşık olarak 214 km'dir.
Silifke, Toroslar'daki köylerde Türkmen Yörük nüfusu barındırır. Silifke'de en son Yörük kollarından Sarıkeçililer bulunmaktadır. 3-4 tane de Tahtacı mahallesi bulunmaktadır. Tahtacılar, kerestecilik ve orman ürünleriyle geçimlerini sağlayan Alevî Türkmenlerdir.
Günümüzde sadece Toroslarda yaşayan, küçükbaş hayvancılıkla geçinen ve göçerliği sürdüren Yörüklerin tarihine bakıldığında: on birinci yüzyıldan itibaren Anadolu'da ve daha sonra da Balkanlarda yurt kuran Oğuz Boylarına mensup Türkmenler çıkar karşımıza.
Mersin'de Türkiye'nin son konar - göçerleri, Sarıkeçililer yaşamaktadır. Günümüzde sayıları oldukça azalmış olan Sarıkeçili ailesi konar - göçer hayat sürmektedirler. Bir başka ifade ile topraksızdırlar.
(ADNKS Veri Tapanı) Anamur'a bağlı 2 belde ve 37 köy bulunmaktadır. Anamur halkının büyük bir çoğunluğu geçimini tarımdan sağlamaktadır.
Anamur, Mersin'e bağlı bir ilçe olup, Türkiye'nin güneyinde bulunur. Anamur Türkiye'de muz, yer fıstığı narenciye ve çilek ile ünlü bir ilçedir. Güneyinde Akdeniz, batısında Antalya'nın Gazipaşa, kuzeyinde Karaman'ın Ermenek, kuzeydoğuda Gülnar ve doğusunda Bozyazı ilçeleri vardır.
M.S IV. Yüzyılda Romalılar tarafından yapılmış olan kale, sonraları Bizans Dönemi'nde genişletilmiştir. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1221 yılında ele geçirildiği sırada yıkılan kalenin yerine bugünkü kale yapılmıştır.
Merkezdeki ilçeleri Akdeniz, Mezitli, Yenişehir, Toroslar; diğer ilçeleri ise Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Silifke, Tarsus, Çamlıyayla, Erdemli, Gülnar ve Mut'tur.
Anamur - Adana arası seyahat mesafesi kaç kilometre ve yolculuk kaç saat sürer? Anamur - Adana arası toplam 78 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 1 saat sürüyor.
Antalya - Anamur arası seyahat mesafesi kaç kilometre ve yolculuk kaç saat sürer? Antalya - Anamur arası toplam 480 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 10 saat sürüyor.
Anamur Muzu Mersin'in Anamur İlçesinde yetişen çok lezzetli bir muz türüdür. Yerli muz olarak bilinen en meşhur muzdur. Aslen 1860 lı yıllarda ülkemize gelen bu muz türü Anadolu'nun kıymetli türleri arasında yerini almıştır.
Mersin'in Anamur ilçesi sınırları içerisinde yer alan Anamur Halk Plajı, Anamur merkeze yaklaşık 5 kilometre mesafede yer almaktadır. Plaj, Bozyazı yolu üzerinde, Anamur Otogarı'na yakın bir konumda bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri