Liman, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan 50 Yılda 50 Eser adlı listede yer almıştır. Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılan TCDD'ye ait Mersin Limanı'nın işletme hakkı, 11.05.2007 tarihinde, 36 yıl süreyle PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'na verilmiştir.
11 Mayıs 2007 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından işletilen Mersin Limanı'nın işletme hakkı, Özelleştirme İdaresi tarafından ihalesi yapılarak, 11.05.2007 tarihinde 36 yıl süreyle Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP)'ye verilmiştir.
Akfen Holding'in Türkiye'nin lider liman işletmecisi olan Mersin Uluslararası Limanı'nda (“MIP”) sahip olduğu hisselerin %40'ına tekabül eden kısmını Global InfraCo SP'ye 869 mn dolar tutarındaki satışına ilişkin olarak hisse devir ve hisse ortaklık anlaşmaları imzalandı.
Mersin Limanının modern ve muhafazalı bir şekilde inşasına 03.05.1954 tarihinde başlanılmış olup, inşaat Hollanda Kraliyet Liman İnşaat Şirketi tarafından yapılmıştır. Bütün tesisleri ile ikmal edilen liman 1962 yılında modern anlamda işletmeye açılmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
MÜLKİYETİ TCDD'ye ait 6 limandan ilk ihalesi yapılan Mersin Limanı'nın yeni işletmecisi PSA (Port Singapore Authority)-Akfen Ortak Girişim Grubu (OGG) oldu. Global-Hutchison OGG ve Dubai Port Authority'in de teklif verdiği ihaleyi 755 milyon dolara PSA-Akfen ortaklığı kazandı.
Hamdi Akın Biyografisi
954 yılında İstanbul'da doğan Hamdi AKIN, Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. 1976 yılında inşaat, turizm, ticaret ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren Akfen Holding'i kurmuştur.
AKP VE MHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN OYLARI İLE KABUL EDİLDİ
Yine bu düzenlemeyle Devlet Demiryollarına ait olan ve 2007'de kiralanan Mersin, 2010'da kiralanan Samsun ile Bandırma limanlarının sözleşme süreleri 13 yıllığına, 2015'te kiralanan Derince Limanı'nın sözleşme süresi de 10 yıllığına uzatılacak.
AKP'nin daha önce geri çektiği ancak Meclis'e sunduğu “torba teklife” göre, Antalya Limanı'nı 140 milyon dolar karşılığında devralan Katarlı QTerminals şirketi, değişen yükümlülüklerde 2047 yılına kadar limanı işletme hakkı elde etti.
Ceynak Lojistik ile Ceyport Terminal Lojistik'ten oluşan Cey Grubu Ortak Girişimi, 684 milyon TL teklif vererek Taşucu Limanı'nı 40 yıllığına devraldı. Liman geri sahasındaki SEKA arazisi de gruba geçti.
1997-2013 yılları arasında özelleştirilmiş ilgili limanlar arasında Mersin Limanı, İskenderun Limanı, Bandırma Limanı, Derince Limanı, Antalya Limanı, Galataport, Çeşme Limanı, Trabzon Limanı, Tekirdağ Limanı ve Marmaris Limanı da bulunuyor.
Bölge Liman Başkanlıkları ve Bağlı Liman Başkanlıkları - T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
Asyaport limanı sahibi Ahmet Soyuer'in büyük çabaları ve gayretleriyle bu günlere gelen ve Tekirdağ'ın ekonomisine büyük katkılar sağlayacak olan liman yakın zamanda tam kapasiteyle çalışacak.
İskenderun Limanı'nın 36 yıl boyunca işletme hakkı ihalesini kazanip, 2011 sonunda limanın işletmesini resmen devralan Limak, İskenderun Limanı'ndaki hisselerinin yüzde 20'sini uluslararası altyapı yatırım fonu InfraMed Infrastructure'a devretti.
Çelebi Holding iştiraki Çelebi Yatırım Danışmanlık ve İşletme A.Ş., Global Yatırım Holding iştiraki Global Liman İşletmeleri A.Ş. ve Antmarin İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş.'nin ortak olduğu Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş., ihaleye çıkarılan Antalya Limanı'nın işletmesini 2006 yılında 22 yıl süreyle devralmıştır.
İstanbul Ambarlı Limanı: Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğini taşıyor.
Devletin hantal işleyişi nedeni ile, bir türlü istenen verimin alınamadığı limanların özel sektör elinde canlanacağı ve ülke ticaretinde başrol oynayacağı umudu ile ilk olarak 1997 yılında Giresun, Sinop, Ordu, Tekirdağ, Rize ve Hopa Limanları özelleştirildi.
Global Yatırım Holding'in, yolcu ve ticaret alanında Türkiye'nin üç önemli büyük limanına sahip yegâne Liman Operatörü "Global Liman İşletmeleri" bünyesindeki "PORT AKDENİZ-ANTALYA LİMANI" ithalat ve ihracatın en yoğun yapıldığı Mayıs - Eylül dönemine hızlı bir giriş yaptı.
Türkiye'nin büyük limanları olarak, Trabzon Limanı, Samsun Limanı, İzmir Limanı, Mersin Limanı, Ambarlı Limanı, Haydarpaşa Limanı, Derince Limanı, Bandırma Limanı örnek verilebilir. Bu limanlar sayesinde Türkiye, uluslararası denizyolu taşımacılığında akla gelen ülkeler arasında ilk sıralardadır.
Türkiye'den Ambarlı, Kocaeli, Mersin ve Tekirdağ liman başkanlığı idari sınırları içindeki liman işletmeleri, konteyner elleçleme sayılarına göre yapılan 2022 yılı değerlendirmesinde listeye girdi. Ambarlı limanı 74, Kocaeli limanı 89, Mersin limanı 92, Tekirdağ limanı ise 100. sırada kendine yer buldu.
Türkiye'de liman özelleştirmeleri 1997 yılında devlete bağlı 6 limanın 30 yıl boyunca özelleştirilmesi ile başlamış olup 2012 yılına kadar toplam 17 adet liman özelleştirilmiştir .
Ünal Uysal: Mersin Uluslararası Deniz Limancılığında 4000-5000 kişi çalışıyor. Bunun 1200-1500 arası taşeron olarak çalışıyor.
Şirketin net borcu 200 milyon Euro'dan yüzde 37'lik azalışla 127 milyon euroya geriledi. Şirket bir önceki yıl 240 milyon TL zararda iken, 2021 yılında 2.1 milyar TL'lik kâra ulaştı. Şirketin portföy gelirleri euro bazında 2.5 kat arttı.
Ocak 2023'te Akfen Holding EBRD ve IFC'nin Akfen Yenilenebilir Enerji'deki hisselerini satın almak suretiyle şirketin %100 sahibi oldu. Akfen Yenilenebilir Enerji'nin %33,5 hissesinin halka arzı Mart 2023'de gerçekleştirilmiştir, hisseler 16 Mart 2023'den itibaren AKFYE kodu ile Borsa Istanbul'da işlem görmektedir.
Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş'nin portföyü yenilenebilir kaynaklarından enerji üretimi ve toptan elektrik satış ticaretinden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri