Savaşlar genelde stagflasyona yol açar. Eğer petrol fiyatları tekrar 100 $ ve üzerine çıkarsa, artan enflasyonist baskılar hem alım gücündeki zayıflıkla hem de savaşın yarattığı beklenti kanalıyla talebi daha da azaltarak durgunlukla enflasyonun beraberce olduğu stagflasyonu karşımıza getirebilir.
Stagflasyonun ekonomide etkisi durgunluk ve enflasyonun aynı anda oluşmasıyla ortaya çıkar. Ülke ekonomisinde stagflasyon yaşandığında işsizlik artar ve fiyatlar yükselir. Bununla birlikte tüketicilerin alım gücü düştüğü için enflasyondaki artışta bir azalma olmaz.
Stagflasyon, ekonomik durgunluk veya düşük büyüme dönemlerinde ortaya çıkan ve enflasyonun da yüksek olduğu bir durumu ifade eder. Bu durumda, fiyatlar genel olarak yükselirken ekonomik aktivite zayıf kalmaktadır. Stagflasyon terimi, ilk kez 1960'lı yıllarda yaşanan ekonomik sorunları tanımlamak için kullanılmıştır.
Stagflasyon oluşması, ekonomide durgunluk meydana gelmesine bağlıdır. Bu durgunluğun sonucunda enflasyon ortaya çıkar. Ardından bu iki durum birbirini tetiklemeye başlar ve bir kısır döngü oluşur. Durgunluğun ve enflasyonun etkileri, zaman içinde daha da hissedilir bir hâle gelir.
Önümüzdeki süreçte talepte ortaya çıkan bu yavaşlama konut fiyatlarına baskı yapacaktır. Negatif reel faiz ortamı sürdüğü müddetçe bu baskı sınırlı olur. Merkezi yerlerde daha da sınırlı olur. Enflasyon ile gerçek bir mücadele başlar ve para politikası gerektiği kadar sıkılaşırsa aşağı yönlü fiyat baskısı olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de konut fiyatlarının düşme ihtimali yok. Barınma en temel ihtiyaçtır. Eskisi kadar yüksek oranda artmasa da ev fiyatları enflasyon kadar artar. Dolar düşerse biraz düşer o kadar.
Bununla birlikte konut fiyatlarındaki yüksek artıştan sonra bir durgunlaşma beklentisi de dikkate alınarak, tablodaki aralıkların ortalaması sonucu Aralık 2023 itibarıyla Türkiye konut birim fiyatının 30.000 TL / m2 civarında olabileceğini tahmin olarak söyleyebiliriz.
Stagflasyonla mücadele etmek için bir dizi yöntem kullanılabilir. Maliye politikası, para politikası ve yapısal reformlar gibi araçlar etkili olabilir. Maliye politikasında gevşeklik, vergi indirimleri ve harcama artışlarıyla talebi canlandırabilir, ancak enflasyon baskılarını dikkate almalıdır.
Türkiye'de ilk stagflasyon dönemi, 1970 yılındaki petrol krizi ile görülmüştür. 1. Petrol Krizi olarak tanımlanan bu dönemde, OPEC'in uyguladığı yaptırımlar nedeniyle petrol fiyatlarının yükselişi, ABD başta olmak üzere tüm dünyayı etkilemiştir.
Türkiye'de finansal krizler ya da ekonomik krizler makro ekonomik yapının bozulmasıyla ortaya çıkan buhran dönemleridir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası yaşanan başlıca krizler; 1946, 1958, 1960, 1974, 1980, 1982, 1990, 1994, 2000-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 krizleridir.
'Stagflasyon yüksek bir enflasyon oranının, kullanılmayan üretim kapasitelerinin, işsizliğin ve yetersiz bir büyüme hızının birlikte yaşandığı bir ekonomik durum olarak da tanımlanmaktadır (Yıldız, 2017).
1970'lerde belirginleşen stagflasyon da yeni analiz ve politika arayışlarına yol açarak, yeni makro teorilerin ku- rulmasına neden olmuştur. Sonuçta yeni liberal görüşlerin belirgin bir şekilde kabulü söz konusu olmaya başlamıştır.
Stagflasyon, ekonomide yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik arasındaki bir denge olarak açıklanır. Bu durumda, mal ve hizmetlerin fiyatları yükselirken, ekonomik büyüme yavaşlar ve işsizlik oranları artar. Resesyon ise bir ekonomide genel olarak büyümenin yavaşlaması ya da gerilemesi olarak tanımlanır.
Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir. Bu, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü fakat yine de pozitif kaldığı durumu anlatan dezenflasyon kavramı ile karıştırılmamalıdır.
Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.
Staglasyon üretim kapasitelerinin, işsizliğin ve yetersiz bir iktisadî büyüme ile yüksek bir fiyat artışının birlikte göründüğü iktisadî durumları ifa de etmek için kullanılan bir kavramdır. Yüksek enflasyona rağmen durgunluğun da mevcut olması, stagflasyonun odak noktasını oluş turmaktadır.
Stagflasyon kavramı ilk kez 17 Kasım 1965 yılında İngiltere'de Birleşik Krallık Muhafazakar Partisi'nin ekonomik meseleler sözcüsü Lain Macleod'ın, Avam Kamarası'nda Birleşik Krallık ekonomisinin durumu hakkındaki konuşması ile ortaya atıldı.
Stagflasyon, stagnasyon ile enflasyonun aynı anda görüldüğü durumdur. Bu durumda ekonomideki işsizlik oranı artarken fiyatlar da hızla yükselmektedir.
Deflasyon önlemlerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür: Kamu harcamaları artırılabilir. Faiz indirimleri yoluyla harcamalar ve yatırımlar teşvik edilebilir. Vergi oranları azaltılarak yatırımların ve harcamaların artması desteklenebilir.
L tipi toparlanma ekonominin çok ciddi bir durgunluk yaşaması ve uzun yıllar büyüme trendini yakalayamaması anlamına geliyor. Harfin dik bölümü sert bir düşüşe, yatay bölümü ise stabil ve durağan sürece işaret ediyor.
Yapısal Enflasyon
Bu tür enflasyon ülkenin yapısal özelliklerine ve ekonomik yapısına bağlı olarak ortaya çıkar. Örneğin demografik değişimler, işgücü piyasasındaki dengesizlikler veya üretim süreçlerindeki verimlilik düşüklüğü gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Seçimden sonra mevduat, bono ve tahvil gibi finansal yatırım araçlarının getirilerinin enflasyona baskın çıkması durumunda konutların varlık değerlerinde bir düşme görebiliriz. Faiz oranlarındaki artışın bu iki kanal üzerinden konut fiyatlarını baskılayacağını varsayabiliriz.
Genel olarak deprem bölgesi dışına doğru oluşacak göçlerin oluşturacağı talep artışının konut kira ve fiyatlarını artıracağını söyleyebiliriz. Deprem riski altındaki bölgelerde ise fiyatların azalan talep nedeniyle görece gerileme ihtimali de söz konusudur.
Sektörden edinilen bilgilere göre 2023 yılında ev almak mantıklı hale geliyor. Hepimizin uzun zamandır beklediği konut kredilerindeki değişiklikler gündemde. 2023 Aralık ayı içerisinde 3 farklı (alt, orta ve yüksek) gelir grubuna göre kredi seçeneği sunulacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri