Vergilemede Adalet İlkesi Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir(www.vergidosyasi.com).
Vergi teorisi açısından dağıtıcı adaletin karşılığı refah seviyeleri farklı bulunan kişilerin birbirinden farklı boyutta ve şekilde vergi vermesini öngören dikey adalettir. Bu ilkeye göre vergilemede adaletin sağlanabil- mesi için, farklı gelir düzeyindeki vergi mükellefleri- nin farklı vergi ödemeleri gerekmektedir.
Yatay ve dikey eşitlik olmak üzere iki eşitlikten söz edilmektedir. Yatay eşitlik, ekonomik durumları aynı olan kişilerden aynı miktar vergi alınmasını, dikey eşitlik ise ekonomik durumları farklı olan kişilerin farklı miktar ve oranda vergi vermelerini ifade etmektedir.
Vergilemede eşitlik ilkesi, özgürlükçü demokratik düzen içinde, eşit durumda olanlara eşit, eşit durumda olmayanlara eşitsizlikleri derecesinde farklı davranılması anlamına gelen vergi adaleti düşüncesinden gelişmiştir (Çağan, 1982: 148). geleneğini başlatmıştır (Çaha, 2001: 111).
3. İstikrar İlkesi: Optimal vergilendirmede vergilendirme kuralla- rının siyasal otoriteleri bağlayıcı olması savunulmakta ve siyasal otoritelerin keyfi vergiler getirmesi ve vergi oranlarını keyfi bir şekilde arttırması önlenmek istenmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Vergileme ilkeleri, hukukun genel ilkelerinden ortaya çıkmıştır. Vergi literatüründe vergileme ilkeleri temel olarak; kanunilik, Page 3 Yönetim ve Ekonomi 22/1 (2015) 113-138 115 mükellefin ödeme gücü (mali güç) ile orantılılık, genellik, eşitlik, adaletli ve dengeli olma ilkeleridir.
“Belirlilik” ilkesinin gereği ise, maddi hukuk ve usul kurallarının önceden öngörülebilir bir açıklıkta ve kişilerin haklı beklentilerini bariz şekilde berteraf etmeyecek düzenlemeler yapılmasını gerektirir.
Eşitlik ilkesi; tüm insanların özgür ve eşit olarak doğduğu gerçeği ile tüm bireylerin haklara sahip olduğunu, aynı düzeyde saygıyı hak ettiğini kabul etmektedir. Toplumda yaşayan herkesin eşit muamele görme hakkı vardır.
“Elverişlilik”, başvurulan önlemin ulaşılmak istenen amaç için elverişli olmasını, “gereklilik” başvurulan önlemin ulaşılmak istenen amaç bakımından gerekli olmasını, “orantılılık” ise başvurulan önlem ve ulaşılmak istenen amaç arasında olması gereken ölçüyü ifade etmektedir.
Yatay adalet, aynı ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmalarını gerektirmektedir. Dikey adalet ise, daha fazla ödeme gücüne sahip kişilerin, daha az ödeme gücüne sahip olanlardan daha çok vergi ödemeleri gerektiği şeklinde ifade edilmektedir(www.vergidosyasi.com).
Mahkeme, birbirine karşılık gelen AİHS'nin 14. ve Anayasa'nın 10. maddelerinde yazılı eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının mahiyetini şöyle tanımlanmıştır: “Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı bazen yan yana bazen de aynı şeyi ifade etmek için kullanılan kavramlardır.
Anayasanın 10. maddesinde yer alan “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” ve “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.” şeklindeki ifadeler de mutlak eşitlik anlayışının yansımalarıdır11.
Vergilendirmeyle Doğrudan İlişkili Anayasa Hükümleri
Vergi Ödevi Madde 73 – Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.
Bu ilkenin gereği olarak, gelir vergisi oranının da herkes için eşit olması gerekir. Adil bir sistemdir. Gelir vergisi oranının herkes için eşit olması, daha adil bir sistemdir. Bu sistemde, geliri yüksek olan kişiler, geliri düşük olan kişilere göre daha fazla vergi öderler.
Anayasamızın 73. maddesinde düzenlenen ve vergi hukukunun anayasal ilkelerinden en önemlisi olan "verginin kanuniliği" ilkesi gereği, verginin asli unsurları (verginin konusu, yüküm lüsü, matrahı, oranı gibi) kanunla düzenlenmeli dir.
“Anayasa'nın 73. maddesinde herkesin malî gücüne göre vergi ödemesi öngörülerek, vergide genellik ve eşitlik ilkesi kabul edilmiştir.
Ölçülülük ilkesi, bir özgürlük ya da hakkı sınırlandırmada başvurulan aracın, sınırlamayla ulaşılmak istenen amacı gerçekleştirmeye elverişli olması, sınırlama aracının, amaç için gerekli olması, araçla amaç arasında ölçülü bir oran bulunması2 alt görünümlerini içeren bir ilke şeklinde tanımlanmaktadır.
29/12/2011).Orantılılık ilkesi, mağdurun korunması ile failin cezalandırılması arasında makul bir ilişki olmasını gerektirir. Diğer bir ifadeyle hak yoksunluğu getiren düzenlemelerde hukuka aykırı eylem ile yaptırım arasında adalet ve hakkaniyet ilkelerine uygunluk bulunmalıdır.
Ölçülülük ilkesi gereğince, temel haklara müdahalelerde yalnızca elverişli ve gerekli, yani ulaşılmak istenen amaca bir katkı sağlayan ve en az yükümlülük getiren yumuşak araçlar kullanılmalı, sınırlamada orantılılık korunmalıdır.
Nispi eşitlik, anlayışı uyarınca eşitliğin anlamı, toplumda yaşayan tüm bireylerin aynı kurallara tabi olması değil, aynı durumda bulunanlara aynı kuralların uygulanmasıdır.
Anayasa'nın 10. maddesinde hüküm altına alınan eşitlik ilkesi, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 5. maddesinde de özel olarak düzenlenmiştir. “Eşit davranma ilkesi” başlığını taşıyan 5. maddeye göre, “İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.
Bu durum günümüzde “pozitif edim” ya da daha yaygın kullanımı ile “pozitif ayrımcılık” olarak nitelendirilmekte ve eşitliğe aykırı görülmemektedir.
Öngörülebilirlik ilkesi ise kanunlardan doğacak sonuçların önceden kestirilebilir olması demektir. Bu sistematikle Anayasa Mahkemesi, kanunilik yönünden, İHAM korumasının ötesine geçmiştir.
Hukuki güvenlik ilkesi, hukuk kurallarının belirli, istikrarlı ve öngörülebilir olması, bireylerin bu kuralların kendilerine uygulanması sırasında idarece gerçekleştirilen tüm işlem ve eylemlerde devlete güven duymaları ve bu güvenin hukuk tarafından korunması olarak tanımlanabilir.
Görüldüğü üzere “hukuki kesinlik/belirlilik” ilkesi, her şeyden önce, yasal düzenlemelerin açık, anlaşılır, uygulanabilir ve öngörülebilir olması gerektiğini ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri