Meryem sözlük anlamı ile Peygamber İsa'nın annesi, dindar kadın olarak açıklanmaktadır. Meryem Türk Dil Kurumu isim sözlüğünde de aynı şekilde açıklanmaktadır. Dindar kadın, ibadetlerine düşkün olan insan manası ile kullanılan isimlerdendir.
İsa'nın annesinin ismidir. Meryem ismi, ibadete düşkün, abid insan anlamına gelir. Kız çocuklarına verilen bu isim ibadete düşkün olan insan anlamında kullanılıyor.
“Sevilen” anlamındaki Mısır kökenli meriden geldiği, “tanrı” mânasındaki Yah ile birleşerek “Tanrı'nın sevgilisi” anlamını taşıdığı da belirtilmektedir.
Farsçadan Türkçeye Meryem ismi Marı olarak girmiş bir kelimedir. Rumeli Kayı Türkçesinde Marı ismi sıfat olarak da vardır ve "Marı, nereye?" şeklinde kullanılır. Türkçenin Müslümanlık öncesi Farsçadan en çok etkilendiği dönemde Türkçeye Meryem "Marı" olarak kız anlamında girmiştir.
Meryem ismi dinen önemli olan isimlerden bir tanesidir. Bu nedenle kız çocuklarına sıklık ile koyulan bir isimdir.
İlgili 39 soru bulundu
İbranice dilinden yayılan bu isim kelime manasıyla “ibadeti seven, ibadete düşkün” anlamları taşımaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüğünde açıklaması bulunmayan bu kelime, genellikle Hz. İsa'nın annesini çağrıştırmaktadır. Meryem ismi taşıyan kişiler planlı, titiz ve çalışkan bir karaktere sahiptir.
Meryem Ana ve Bakire Meryem olarak da anılır.
Meryem ile Efendimiz Hz. Muhammed'i nikahlayacak."
Türkiye'de Meryem ismini kullanan 309.834 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Meryem ismini kullanan 46.516 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Meryem ismini kullanan 16.445 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Meryem ismini kullanan 10.743 kişi bulunmaktadır.
İsa peygamberin annesi olarak bilinen Meryem Ana, kutsal bir kimlik olmasının ötesinde ikonik olarak da tanımlanabilecek bir figür. İbrani asıllı olan ve Davut peygamber soyundan olan Meryem Ana, henüz küçük bir kız çocuğu iken anne ve babası tarafından Kudüs'te bulunan Zekeriya peygamberin yanına bırakılır.
Adı: Meyrem değil, Meryem.
Meryem {özel isim}
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Hanne veya Anne, Hristiyan geleneğine göre Meryem'in annesi ve İsa'nın büyükannesidir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Meryem'in Hârûn adında bir kardeşi vardı. Ana babası gibi o da iffetli ve sâlih bir kimse idi (Zemahşerî, II, 508). Bu yüzden işin iç yüzünü bilmeyenler, böyle birinin kız kardeşi olan Meryem'e zina etmeyi asla yakıştıramadıklarını belirtmek istemişlerdir.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Kız bebeklere en çok verilen isimler arasında ilk sırayı ise Zeynep aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından sağlanan verilere göre, "Zemheri" ismi ülkemizde nadir bulunan isimler arasında yer almaktadır. Nadir bulunan isimlerin tercih edilme nedenleri genellikle aile geçmişi, kültürel etkiler veya özgün bir isim arayışı olabilir.
Bu yüzden Al-i İınran-36 ayetinde geçen zürriyyeteha kelimesinin çoğul anlam taşıması ve bunun neticesinde Hz. Meryem'in ise sadece bir çocuğunun bulunması ve Hz. İsa'dan başka ne kız ne de oğlan çocuğunun olmaması gerçeği ile çelişmez.
Dünyada hiç evlenmemiş olan erkekler hurilerle evlenebileceği kesin olmakla beraber, onun gibi bekâr kalmış biriyle de evlenebilir. Dünyada bekâr kızlar ise cennette arzu ettikleri biriyle evleneceklerdir. mealindeki ayette herkesin eşlerinin olacağı vurgulanmıştır.
- Cennetlik erkeklere iki tane dünyalık hanım verilecek diye hadis var; dünyada ise dört evliler var, bazı mürşidler de dört evli... Mahşerde ise bu mürşide hanım olmak isterler dünyadaki dört hanımı. - Ama hadiste iki tane dünyalık eş verilecek cennette deniyor.
Yusuf (bahsi MS 1. yüzyıl, Nasıra, Celile), Hristiyanlığa göre İsa'nın dünyevi babası olan Yahudi bir marangozdu. Hristiyanlıkta Aziz olarak kabul edilir ve 19 Mart "Aziz Yusuf Günü", 1 Mayıs "İşçi Aziz Yusuf Günü" olarak kutlanır. Yeni Ahit'te İsa'nın dünyevi babası ve Bakire Meryem'in eşi olarak bahsedilir.
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12). Tefsirlerde hamilelikle ilgili olarak bir saat ile dokuz ay arasında farklı sürelerden söz edilmiş olmakla birlikte (Râzî, XXI, 202) çoğunluk sürenin dokuz ay olduğu kanısındadır (İbn Kesîr, V, 216).
Meryem, Efes Konsilinde karara bağlandığı üzere “Theotokos” yani “Tanrı Doğuran”, ebedi bakire bir anadır. O, oğlundan sonra ikincil bir aracı olarak Katolik gelenekte yerini almıştır. Asli günahtan azade kılınmış olan Meryem, ölümü sonrası bedenen Tanrı katına yükseltilmiştir.
Tevrat'a göre İmrân (Amram) Hz. Mûsâ, Hârûn ve kız kardeşleri Meryem'in (Miriam/Miryâm) babası olup Îsâ'nın annesi Meryem'le bir alâkası yoktur. Amram, Ya'kūb'un torunu Kohat'ın oğludur (Sayılar, 26/59; I. Tarihler, 6/2-3; 23/12-13).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri