Yüce Allah, Hz. Zekeriyyâ'nın duasını kabul etti ve Yahyâ adında bir oğlunun olacağını ona müjdeledi (krş. Enbiyâ 21/90). Âyette geçen “semiyy” kelimesi hem “isimlendirilmiş” hem de “benzer” mânasına gelir.
Surenin ilk ayetlerinde Zekeriya peygamberin Allah'a yalvarması ve oğlu Yahya peygamberin dünyaya gelişi anlatılır. Daha sonra Meryem'in İsa peygamberi dünyaya getirmesinden bahseder.
Al-i İmran Suresi, 45. ayet: Hani melekler, dediler ki: "Meryem, doğrusu Allah Kendinden bir kelimeyi sana müjdelemektedir. Onun adı Meryem oğlu İsa Mesih'tir. O, dünyada ve ahirette 'seçkin, onurlu, saygındır' ve (Allah'a) yakın kılınanlardandır."
Bu bölümde yer alan, “İnsan 'ben öldükten sonra diri olarak mı çıkarılacağım' diyor” meâlindeki 66. âyetin, Mekke müşriklerinden Übey b. Halef'in eline bir kemik parçası alıp ufaladıktan sonra, “Muhammed, öldükten sonra dirileceğimizi zannediyor” demesi üzerine nâzil olduğu ifade edilmektedir (Vâhidî, s. 173).
Musa kıssaları yer alır. Yüce Allah'ın kudretinden ve Allah'tan ümit kesilmemesi gerektiğinden söz edilmektedir. Meryem suresinde tevhid inancının doğruluğundan Allah'a ve peygamberlere inanmaktan ve peygamberliğin gerçek olduğundan bahsedilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Meryem Suresi Faziletleri Nelerdir? 1.Meryem sûresini 41 defa okuyan kişi, Allah'ın yardımıyla geçim sıkıntısından kurtulur. 2.Allah'tan hayırlı bir evlat isteyen, ancak ne yaparsa yapsın hamile kalmakta zorluk çeken kadınların bu sûreyi okuması ve zemzem suyuna üfleyerek içmeleri çok faydalıdır.
"Fallâhu hüve'l-veliyyü ve hüve yuhyî" Şura suresinin 42/9 ayetidir. Çocuk sahibi olmak isteyen kimseler bu ayeti kerimeyi birlikteliklerinden önce 289 kez tekrar etmeleri önemlidir.
Kur'an'da ve hadislerde en çok övülen kadınların başında gelen Hz. Meryem; iffet, ismet ve takvâ gibi özellikleri kendisinde toplamış bir şahsiyettir. Hz. Meryem bedenî ve ruhî saflığı, kendini Allah'a ibadete adaması, iffet ve namusunu koruması sebebiyle “Betûl” olarak adlandırılmıştır.
İslâm'da Hz. Meryem. Meryem adı Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üçü Îsâ b. Meryem şeklinde olmak üzere otuz dört yerde geçmekte, ayrıca Kur'an'ın on dokuzuncu sûresi bu isimle anılmaktadır.
Birçok fazileti vardır, bu yüzden her mümin kadın ve erkeğin Meryem sûresi okunuşu öğrenmesi icap eder. Okunuşu bilindiğinde, Meryem sûresi Arapça yazılışı zorlanmadan okunabilir. Türkçe anlamı, meali ve tefsiri öğrenilmesi, sûreyi idrak etmek açısından mühimdir. Abdestli okumaya dikkat edilmelidir.
İsa bebekken ona Allah tarafından konuşma yeteneği verilmiştir ve “Ben Allah'ın seçilmiş bir kuluyum. O bana Kitap verdi ve beni peygamber yaptı.” demesi buyrulmuştur.
Kur'an'da pek çok kıssa yer alır. Genellikle peygamber hayatlarından oluşan bu kıssaların gayelerinden biri de insanları düşündürerek ibret almalarını sağlamaktır. Kur'an'da ismi geçen tek kadın olan Hz. Meryem'in hikâyesi de bu kıssalardan biridir ve bilhassa kadınlar için rehber olabilecek bir muhtevaya sahiptir.
Kur'an'da tasvir edildiği üzere Hz. Meryem, iffet,3 zühd, takva4 dünyevî meşgale ve kaygılardan soyutlanmışlık ve Allah'a adanmışlığın5 sembolüdür.
Hanne veya Anne, Hristiyan geleneğine göre Meryem'in annesi ve İsa'nın büyükannesidir.
Meryem Kur'an-ı Kerim'de zikredilen önemli şahıslardan biri- dir. Kur'an'da ismi geçen tek bayan olması, bir sûreye adının verilme- si ve birçok kez övülmesi kendisine verilen önemin derecesini gözler önüne sermektedir.
Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse. Kur'an'da adı geçen, İsrâiloğulları'na gönderilen bir peygamber. Hz. Îsâ'nın annesi.
Kur'an-ı Kerim'e göre İmran, İsa'nın dedesi ve Meryem'in babasının adıdır. Çıkış Kitabında, İmran/Amram (İbranice: עַמְרָם, lit. "en yükseklerin arkadaşı"), Yohebed'in kocası; Harun, Musa, ve Miryam'ın ise babası olan İbrani adamdır.
Yine bu apokrif İncil'de Meryem'in dedesi Mathan'ın Meryem, Sobe ve Hannah adlarında üç kızı olduğu, kızlardan Sobe'nin Zekeriyyâ'nın hanımı Elisabeth'in annesi, Hannah'ın da Bâkire Meryem'in annesi olduğu nakledilmektedir (DB, I/1, s. 629).
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12). Tefsirlerde hamilelikle ilgili olarak bir saat ile dokuz ay arasında farklı sürelerden söz edilmiş olmakla birlikte (Râzî, XXI, 202) çoğunluk sürenin dokuz ay olduğu kanısındadır (İbn Kesîr, V, 216).
Meryem İsa'ya hamile iken Yusuf ile evlendi.
Meryem, İslam'ın bir kul ve peygamber olarak kabul ettiği İsâ (a.s.)'ı “babasız” olarak dünyaya getiren saygıya lâyık bir kadındır. Kur'ân-ı Kerîm, onu, imanlı, itaatli, iffetli, sıkıntı ve baskılara karşı sabırlı olması yönüyle defalarca övmüş ve örnek bir Müslüman olarak takdim etmiştir.
Bu teoride kadınların ovülasyon (yumurtanın döllenmeye hazır konuma gelmesi) periyoduna göre bir zamanlama yapmanız gerekiyor. Eğer kız çocuk istiyorsanız ovülasyon döneminizden 4 gün önce sperm ile buluşması gerekir. Eğer erkek çocuk istiyorsanız ovülasyon döneminde döllenme olmalıdır.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
Kız çocuğu için muhtemel yumurtlama gününden 2-4 gün önce ilişkiye girilmeli, servikal mukusun en bol olduğu dönemde ilişkiye girilmemelidir. Erkek bebek için en uygun ilişki zamanı yumurtlamadan 12 saat önce cinsel ilişkiye girilmelidir. Bunun tespiti için servikal mukus ve vücut ısı tayini kullanılabilir.
Meryem'in ile ilgili kıssa bulunması nedeni ile bu ismi alan sûrenin en bilinen ayeti 96. Ayetidir. Halk arasında “Sevgi ayeti” olarak geçen bu ayet, okunduğu zaman sevdiğiniz kişiyle aranızda olan sevgi bağını güçlendirdiği söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri