Kurul bu görüşü yazılı olarak açıkladı. Açıklamada “Bir kimse yüzüne karşı, 'Seni boşadım, benden boş ol' gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir” denildi.
Diyanet'in farklı iletişim araçlarıyla boşanmanın gerçekleşebileceğine dair fetvası yeni bir tartışma yarattı. Din İşleri Yüksek Kurulu (DİYK), sorulan bir soruya yanıt olarak boşanmanın internet, telefon, SMS, faks veya mektup aracılığıyla yapılabileceğini belirtti.
Diyanet İşleri, yayınladığı fetva ile internet, telefon, SMS ve faks gibi farklı iletişim araçları üzerinden "boş ol" diyerek boşanma gerçekleşebileceğini açıkladı.
''Erkek telefon,mektup,mesaj ve internet yoluyla boşanabilir'' - YouTube. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu dini nikahla ilgili dikkat çeken bir fetva yayınladı. Bir erkeğin eşinden telefon, mektup, mesaj ve internet yoluyla boşanabileceğini açıkladı.
Buna göre: a- Eda ehliyetine sahip, aklı ve şuuru yerinde, ne söylediğinin farkında olan kişinin öfkeyle söylediği talâk sözü ittifakla geçerlidir. b- Öfke hâlinde akıl ve şuurunu tamamen kaybeden, ne dediğini bilmeyen cinnet halindeki kişinin talâkı ittifakla geçersizdir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/244).
İlgili 41 soru bulundu
İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Buna göre dayınızın telefonla nikah akdine katılması, nikah akdini yönetmesi ve dua etmesi caizdir. Nikahın sahih olması için illa da bir imamın bulunması şart değildir. Şahitler huzurunda icab kabul gerçekleşirse nikah sahihtir.
Buna göre koca, eşini en fazla iki defa boşamışsa onunla evliliğini sürdürebilir. Üçüncü kez boşamakla aralarındaki evlilik bağı tamamıyla ortadan kalkmış olur.
Telefon, telgraf, mektup, haberci gibi araçlarla -icab ve kabulün yapıldığı yerlerde, uygun şahitlerin bulunması veya nikahın uygun şekilde ilan edilmesi şartıyla- nikah yapılabiliyor. Görüntülü, sesli veya yazılı olarak irade beyanı yapılabilen sanal ortamda da zikredilen şart ile nikah akdi yapılabilir.
Kadın da nikah akdi esnasında mutlak bir yetki talebinde bulunarak boşama salahiyetini elde edebilmekte ve elde ettiği bu yetki neticesinde erkeğin rızasına ve hâkimin hükmüne ihtiyaç duymaksızın boşama iradesini açıklayarak kocasından ayrılabilme hak ve yetkisinde bulunabilmektedir.
Dini nikahın hukuki bir geçerliliği olmazken taraflar resmi nikahta olduğu gibi dini nikahta da birbirlerini eş olarak kabul etmektedir. Dini nikah hukuki bir değer taşımaz. Kişiler bu nikaha bağlı olarak kanun önünde hiçbir hak iddia edemez. Dini nikahın geçerliliği manevi olarak ve inanç gereğidir.
İslâm Hukukunda genel olarak kocanın irade beyanını sözlü ve yazılı olarak nikâhlı eşine yöneltmesinin yeterli olduğu kabul edildiği için, ayrıca şahidin bulunmasına gerek olmaksızın boşama geçerli sayılmıştır.
Bir de küfre düşürücü söz söylemek. Sual: Hanıma çık git (defol git) dedi isek nikah bozulur mu? CEVAP Def ol git demekle nikah bozulmaz. Eğer niyeti boşamak ise, yani artık senden ayrıldım, boş ol anlamında ise, o zaman bir talak-ı bain olur.
Boşanma davasında zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Bu bağlamda, tanık ifadeleri, fotoğraflar, mesaj içerikleri, ses kayıtları vb. deliller zina sebebiyle boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilir.
el Cevab: Nikahla alakalı bir sıkıntı yok.
Üçüncü boşa(n)madan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir. Bu ayrılıktan sonra kadın, başka bir erkek ile hileli olmayan bir evlilik yapmadıkça ve bu evlilik boşama ya da ölüm ile sona ermedikçe ilk eşi ile tekrar bir araya gelmesi mümkün değildir (el-Bakara 2/230).
Binaenaleyh, nikah kıyılıp henüz gerdeğe girmezden önce karısına: "Sen boş ol" derse, bu talak, bain olur. Bunun gibi, bir erkek karısına: "Seni talak-ı bayin ile boşadım" veyahut: "Seni bu kadar para karşılığında boşadım" derse, karısı da bunu ka¬bul ederse, o kadın talak-ı bayin ile kocasından boş olur.
Âdet döneminde olan kadını boşamak geçerli midir? Âdet döneminde olan kadını boşamak Kur'ân ve sünnetin öngördüğü boşama usûlüne aykırıdır.
Buna göre, resmi olarak tescil edilmeden, birtakım problemlere ve istismara alan açma ihtimali bulunan gerçek veya sanal ortamlarda nikâh kıyma uygulamalarından kaçınmak uygun olacaktır.
İmam nikahını herhangi bir cami hocası veya imamın kıyması zorunlu değildir. Allah'ın emir ve yasaklarını bilen, imam nikahı prosedürlerine hakim bir kimsenin kıyması da uygundur. Önemli olan gerekli şartların sağlanması ve Allah ve İslam inancı olan kişilerin bir araya gelebilmesidir.
Evli olduğu halde başka biriyle imam nikahı kıyan kişi suç işlemiş sayılır.
Açıklamada “Bir kimse yüzüne karşı, 'Seni boşadım, benden boş ol' gibi boşamayı ifade eden sözleri şifahî olarak söylemek suretiyle, eşini boşayabileceği gibi, bu sözleri telefon, mektup, mesaj, internet ve faks yoluyla bildirerek de boşayabilir” denildi.
"Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez.
Talâk, erkeğin tek taraflı iradesiyle gerçekleşen bir boşama şeklidir. Muhâlea da ise, kadının boşanmayı istemesi karşılığında erkeğe verilen belli bir bedel karşılığında evlilik bağı sona erdirilirken, tefrik de mahkeme yolu ile boşanma söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri