Ultrasonografi sayesinde hastaların idrar yollarında enfeksiyon var mı kontrol edilir, böbrek dokusunun kalınlığına ve yoğunluğun bakılır, mesane incelenir.
Böbrek ve Mesane Ultrasonu
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek kitle, taş, kist, tıkanıklık ve anormallikleri kontrol eder.
Mesanede kitle olup olmadığı incelenir. Mesane duvarında kalınlaşma olup olmadığı, idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bulgulara bakılır. Mesane içeriği ve gerekli olduğu hallerde kapasitesi değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde ise prostat bezi değerlendirilir.
Ultrason hamilelik sürecinin haricinde şu alanlarda kullanılabilir; Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda nedeni araştırmak için ultrason kullanılabilir. Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde.
Özellikle sistit belirtileri olmasına rağmen enfeksiyon tespit edilemediği durumlarda tümör veya yapısal anomalileri belirlemek için ultrason ve diğer radyolojik tetkikler kullanılabilir. Tekrarlayıcı ve kronik sistitlerde sistoskopi(kamera sistemi ile mesane içerisine bakılması) gerekebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Dolu mesanenin ultrason ile incelenmesi tanıda önemlidir. İdrarın sitolojik incelemesinde kanser yönünden şüpheli hücreler aranır. “Sistoskopi” denilen idrar yolundan endoskopik olarak girilip tümör yapıların görülmesi ile mesane kanserinin varlığı kesinlik kazanır.
Üriner sistem incelemesi tamamen ultrason ile yapılan bir tetkik olup hiçbir şekilde ağrı duyulmaz. Hastanın göbek kısmına sürülen ultrason jeli ile göbek altından kasıklara doğru ve bel seviyesine kadar inceleme yapılır. Böbrekler incelenirken hasta yüzükoyun yatırılmaz.
Üriner Ultrason (Üriner Sistem US)
Tetkikin yapılabilmesi için hastanın idrara sıkışık olması gereklidir. Bu tetkik genellikle böbrekte ve idrar kesesinde taş, kitle, genişleme olup olmadığını kontrol etmek için ya da sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının nedenini anlayabilmek için yapılır.
İşlem esnasında mesanenin dolu olması gerekir. Hastanın idrara sıkışık olması durumunda çekim işlemi yapılabilir. Hasta sırt üstü pozisyonda yatar ve ultrason çekimi karın bölgesinden uygulanır. Mesanede meydana gelen durumlar değerlendirilir ve işlem bitince rapor haline getirilir.
Mesanenin dolu olaması; rahimi öne doğru eğimi olan hastarda, rahim ve rahim ağzı arasındaki açıyı düzleştirerek transfer kateterinin geçişini kolaylaştırmaktadır.
İnceleme için, dış idrar yolundan mesane içine ince plastik bir sonda steril olarak yerleştirilir, mesane kontrast madde ile doldurulur. Bu sırada incelemeyi yapan doktor mesane dolu iken ve işeme sırasında çeşitli filimler çeker.
Mesane muayenesi nasıl yapılır
Erişkinlerde mesane karın alt kısmında bulunur. Hasta sırtüstü yatarken karın alt kısmının elle muayenesi ile mesane değerlendirilir. Boş mesaneyi muayenede değerlendirmek zordur, eğer mesane dolu ise muayenede hissedilir.
Yaşam kalitesini düşüren ve tedavi edilmediği takdirde farklı hastalıklara yol açabilen idrar yolu enfeksiyonunun tanısı idrar tahlili ve kültürü ile konulabiliyor. Genellikle antibiyotik ile tedavi edilen bu rahatsızlıkta bol sıvı tüketimi önemli bir yer tutuyor.
Hastalarda genellikle uzun zaman içerisinde yavaş yavaş artarak ilerleyen sık idrara gitme, gece sık idrara kalkma, idrarını hissettiğinde göbek altında ağrı yakınmaları olur. Ağrı idrar yapınca hafifler. İdrarın uzun süre tutulması halinde idrarla birlikte gözle görülür kanamalar olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
ALT ABDOMEN (PELVİK-KARIN) ULTRASON
Mesane (idrar kesesi): Mesane duvarı lokal veya genel kalınlık artışı olup olmadığı, duvardan lümene doğru uzanım gösteren bir kitle/tümör olup olmadığı ve divertikül (kesecik) açısından değerlendirilir.
Mesane (idrar kesesi), erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalık gibi üreme organlarının görüntülenmesi için yapılır. Hastanın aç olmasına gerek yoktur. Ancak, idrar kesesinin içini ve arkasındaki üreme organlarını görebilmek için hastanın idrara sıkışık olması gerekir.
Jinekolojik muayene ve pelvik ultrasonografi ile teşhis konulabilen yumurtalık hastalıkları, kadınlarda kısırlığın sebebi olabildiği gibi fonksiyonel kistlere ve over kanserine dahi neden olabilmektedir.
Ultrason sonuçları; işlemden hemen sonra çıkmaktadır.
Tüm Batın (Abdomen USG)
Karın içinde bulunan karaciğer, dalak, safra kesesi ve safra yolları, pankreas, böbrekler, böbrek üstü bezleri, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar incelenir.
Ürolojik hastalıkların tanısı için kan ve idrar tahlillerinden sıklıkla yararlanılmaktadır. Bu tahlillerin sonucunda kanda ve idrarda meydana gelen değişiklikler ortaya çıkar ve hastalığın ne olduğu anlaşılır.
Tam idrar tahlili genel sağlık kontrollerinde sıkça kullanılan tetkikler arasında yer alıyor. TİT olarak da bilinen tam idrar tahlili genelde idrar yolu enfeksiyonları (İYE), böbreklerle ilgili sorunlar ya da diyabet varlığını belirlemek için yapılabiliyor.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Teşhisi
Doktor idrar tahlili ve idrar kültürü sonucunda farklı şüphe bulgularına rastlarsa diğer birtakım tetkiklerin yapılmasını da talep edebilir. Bunlar sistoskopi, ultrason ve bilgisayarlı tomografi olacaktır. Sistoskopi ile mesanenin ve idrar yolunun iç kısmı analiz edilebilir.
Muayene sırasında doktorunuz size belirtilerinizi sorar ve fiziksel bir muayene gerçekleştirir. Ardından gerekli görülür ise idrar testi yapılabilir. İdrar yolu enfeksiyonuna bakteriler olduğu için bu durum antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri