Mesane kanseri en sık, idrarda ağrısız kanama ile kendini gösteriyor. Ancak bu kanama gözle görülmeyecek kadar küçük yani mikroskopik düzeyde olabiliyor. Bazen başka nedenlerle yapılan idrar tahlilinde de saptanması mümkün.
Mesane tümörü şüphesi, hastanın şikayetleri üzerine yapılan ultrasonografi sonucunda oluşabilir. Tomografi yöntemi ise hastalığın tanısında oldukça önem taşır. Mesane tümörü tanısı, sistoskopi yapılarak görülen tümörün alınarak, yapılan patolojik incelemesi sonucu netleşebilmektedir.
İdrardan kan gelmesi, mesane kanserinin en yaygın ve belirgin semptomudur. Diğer belirtiler ise enfeksiyonlar ve mesane taşı gibi hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Fakat özellikle 50 yaşın üzerinde ve sigara içen bireylerde idrar yaparken kan gelmesi durumunda, mesane kanseri saptanma riski yüksektir.
İdrarda kan (hematüri)
Genellikle, hematüri olarak adlandırılan idrardaki kan mesane kanserinin ilk belirtisidir. İdrarın rengi turuncu, pembe veya nadiren koyu kırmızı olarak gözlemlenir.
İlgili 35 soru bulundu
Bulanık olması ciddi bir durumu haber veriyor olabilir. Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir.
Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı). Ancak, tedavinin sonunu tahmin etmek hem stresli hem de endişe verici olabilir. Tedaviyi bitirdiğiniz için rahatlayabilirsiniz, ancak kanserin tekrarlaması, nüks etmesi konusunda endişelenmemek imkansızdır.
Mesane kanserinin en önemli iki nedeni: sigara içmek ve kimyasallara maruz kalmaktır. Sigaradaki kimyasallar kan dolaşımına girerek böbreklerden süzülür ve mesanede biriken idrarın içinde yerini alır. Bu maddeler buradaki hücrelerin yapını bozarak kanser riskini artırır.
Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; idrarda kan olması, rutin idrar yapma sıklığında değişim olması, bölgesel görülen sırt ağrısı, iştahsızlık ve sebepsiz görülen kilo kaybı, iltihaplar, yorgunluk ve sürekli halsizlik hissi olarak sıralanabilmektedir.
Mesane kanseri, tedavi edilebilir bir kanser türü olmasına rağmen, bazı durumlarda ölümcül olabilir. Mesane kanseri hakkında ölüm riski, birçok faktöre bağlıdır ve her birey için farklılık gösterebilir.
Mesane tümörü genel olarak 50 yaş üzerinde sık rastlanılan bir hastalıktır. Ancak pratikte 20'li yaşlarda bile görüldüğü gözlenmektedir. Bunun yanı sıra mesane tümörlerinin erkeklerde görülme sıklığı kadınlara oranla yaklaşık 4 kat daha fazladır. Ancak kadınlarda görüldüğü zaman daha kötü seyirli olma eğilimindedir.
Mesane duvarının derinliklerine kadar yayılmış olan kanserlerin, çevre organlara bölgesel temasla ve metastazla yayılımı daha hızlı ve tehlikeli boyutlarda olabilir.
Mesanede kitle olup olmadığı incelenir. Mesane duvarında kalınlaşma olup olmadığı, idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bulgulara bakılır. Mesane içeriği ve gerekli olduğu hallerde kapasitesi değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkeklerde ise prostat bezi değerlendirilir.
Mesane kanserinin en sık sıçradığı organlar, leğen kemiği başta olmak üzere diğer kemikler, akciğer ve karaciğerdir.
Mesane tümörü genellikle çevre organlara yayılım gösterir. Tanı konulmadığında veya ihmal edildiği durumlarda erkeklerde prostat ve meni bezlerine, kadınlarda rahim, vajen gibi çevre dokulara ilerleme riski maalesef vardır.
İdrarında Kan Olan Bir Kişi Hangi Bölüme Gitmeli? Mesane kanseri üroloji bölümünün ilgi alanına girer. Ancak hastalığın evresine göre çeşitli aşamalarda diğer bölümler de hastalığın tedavisinde rol almaktadır. Mesane kanserinin en sık görülen en önemli belirtisi kişinin idrarında kan olmasıdır.
Ultrason, invaziv olmayan, dolu mesanede 5-10 mm'den büyük kitleleri görselleştirebilen bir tanı aracıdır. Çok küçük veya yüzeyel tümörleri (CIS) tespit edemez.
Mesane kanseri 4. evreye gelene kadar diğer organlara yayılımı olmaz. Ancak 4. evrede diğer organlara da yayılmış haldedir. 4. evreye ulaşmış olan mesane kanserini vücuttan tamamen temizlemek zordur. Bu evreye ulaşmış olan hastalarda tedavinin temel amacı yaşam kalitesini arttırmak ve yaşamının süresini uzatmaktır.
Aşırı Aktif Mesane Belirtileri
Bir çok idrar şikayetine neden olabilen bu durum dört temel şikayetle kendisini gösterir. Bunlar; sık tuvalete gitmek, gece tuvalete kalmak, aniden idrara sıkışma hissi ve aniden sıkışıp tuvalete yetişemeden idrar kaçırma durumudur. Bu dört ana şikayetin hepsinin bulunması gerekmez.
Mesane kanserini kesin olarak önlemenin bir yolu yoktur. Irk, cinsiyet, yaş gibi bazı müdahale edilemez risk faktörleri vardır. Ancak riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek yapabileceğiniz şeyler olabilir. Bilinen herhangi bir takviye yada vitaminin mesane kanseri önlenmesinde etkili olduğu kanıtlanamamıştır.
Mesane kanseri; erkeklerde prostat, akciğer ve kalın barsak kanserlerinden sonra dördüncü sırada yer alıyor. Ayrıca erkeklerde kadınlardan 3 kat daha sık görülüyor.
İyi huylu tümörler MRI ya da CT ile tespit edilebilir ve bu sayede tedavisi tespit edilebilir. En çok karşılaşılan iyi huylu tümörler arasında akustik nöroma, hipofiz adenomlar, hemanjioblastom, koroid pleksus papillomu ve kraniofaringioma bulunur.
Kanser, cinsel ilişki ile bulaşabilen bir hastalık değildir.
Yüzeyel mesane kanserlerinin tedavisi TUR-T ameliyatıdır. Mesane kanserleri tekrarlayabilir. Bu tekrarlamalar yüzeyel şekilde olduğu yani kas tabakasını invaze etmediği sürece tekrarlayan TUR-T ameliyatları ile kanserin tedavisi yapılır.
Mesane kanseri hastalarına uygulanabilecek üç temel tedavi seçeneği vardır: mesane tümörü ameliyatı (cerrahi), kemoterapi ve radyoterapi. Hastaların çok büyük bir kısmında ise cerrahiye başvurulur buna ek olarak kemoterapi ve radyoterapi de uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri