Podye işlemli aracın alınıp alınmaması gerektiği konusunda genellikle bir fikir birliği yoktur. Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir.
Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Doğru tamir işlemi gerçekleştirilmemiş podye işlemli araçlarda yol tutuşu gibi çeşitli problemlerin söz konusu olduğu görülebilmektedir. Dolayısıyla podye işlemli bir aracı satın almayı düşünen kişilere, uzman kişiler tarafından otomobillerin ekspertiz kontrollerini eksiksiz olarak yaptırmaları tavsiye edilir.
Podyede işlem varsa araç ön taraftan ciddi bir hasar almış demektir ve büyük ihtimalle hava yastıkları açılmıştır. Şaseye darbe alan bir araç ne kadar düzgün toplanırsa toplansın eskisi kadar güvenli olmaz.
Ekspertiz Raporlarında Podye İşlemli Araç Ne Anlama Gelir? Oto ekspertiz raporunda bir araç için podye işlemli notunun düşülmesi aracın şasi sisteminin uzman işçilikle düzeltilmiş olduğu yani daha önceden aracın podyesinin zarar görmüş ve onarılmış olduğu anlamına gelmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Hasarı olan şasi kaza sırasında kolayca dağılarak kaza sebepli oluşacak hem negatif hem de pozitif enerjiyi artırır. Podye hasarı da bütün olarak hasarlı bir şasi olduğu manasına geleceğinden bu kümede değerlendirmek yanlış olmaz. Podye hasarı olan araçlara binmek oldukça tehlikelidir.
Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir? Bu cümle genelde kaza sonrası olası göçükler sonucu hasarlı parçanın işçilikle düzeltildiği anlamını taşır. Parçanın içine göçtüğü durumlarda çeşitli ekipmanlarla çekme işlemi yapılır.
Şasesi ve direklerden işlem görmüş araba alınmaz alınmamalı.
Şasesi işlem görmüş araç hem alınabilir hem de satılabilir. Ayrıca trafiğe de çıkabilir.
VIN (Vehicle Identification Number/Araç Tanımlama Numarası) olarak da bilinen şasi numarası; Zorunlu Trafik Sigortası'ndan araç hasar durumuna, Kasko Sigortası'ndan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir.
Aracın ön lastiğinin hemen üzerinde bulunan platform, bazı modellerde motor takozuna da bağlanıyor. Aracın podyumu nerede diye merak ediyorsanız bu kısım aracın farlarına kadar uzanan bir yer kaplıyor.
Olası bir kazada, o direk ilk günkü sağlamlığında olmayacak ve gelen darbe rahatlıkla kabin içine zarar verebilecek nitelikte olacaktır. Ayrıca satarken de alıcı sayısı dip yapacak, genelde al satçı ve galericiler ile muhatap olursunuz. Bunlar sorun değilse alınabilir.
Araba şasisi aracın tüm parçalarının monte edildiği bir parçadır. Bir nevi omurga olarak da düşünülebilir. Çünkü bu parça aracı ayakta ve güvende tutan en önemli unsurdur. Araba şasisi arabanın motor ve karoserini taşır.
Şase kolunun zarar görmesi için gerçekten güçlü bir çarpışma olması gerekir. Eğer böyle bir kaza sonucu aracın şase kolu zarar gördüyse bunu şase kolu düzeltme işlemiyle tamir ettirebilirsiniz.
Dolayısıyla aracınızda bu numaranın okunamaması demek muayeneden de geçemeyeceğiniz anlamına gelecektir. TÜVTÜRK muayene işlemlerinde ilk olarak bakılacak olan yer şase numarasıdır. Şase Numarası Yoksa Nasıl Basılır? Şase numarasının olmaması demek aracınızı artık çöpe atacağınız anlamına gelmeyecektir.
Şase direklerinde düzeltme bir bakışta anlaşılır, özellikle birleşme noktalarında kaynak dikiş izini boya ile kapatırlar genelde, macun kalınlığını ölçen cihazla hemen bulunur. Çektirme falan imkansız, illa çıkar.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
arka dan veya önden yemiş araçları kimse almak istemıyor. 3bin lira fark varsa temizleriyle hiç bulaşmayın derim. bagaj paneli dediğin stepnenin olduğu yerler filansa alınmaz.
Aracın almış olduğu herhangi bir darbeden dolayı veya bu bölgelerde gerçekleşen deformasyonların giderilmesi amacıyla kaporta ve şasi düzeltme işlemi gerçekleştirilmektedir. Kaporta aracı bütünüyle saran, motor ve sürücü güvenliğini sağlayan temel parçalar arasında yer almaktadır.
A) Periyodik Araç Muayenesi'nde aracın motor numarasınının okunamıyor olması "Hafif Kusur" olarak değerlendirilmektedir ve sonuç olarak araç muayeneden geçmekte ve ikinci bir tekrar muayenesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Podye İşlemli Ne Demektir? Ekspertiz raporunda “podye işlemli” yazıyorsa, aracın podyesinin kaza ya da ağır darbe nedeniyle zarar gördüğü ve tamir edildiği anlaşılmalıdır. Ekspertiz raporlarında “podye işlemli” olarak geçen bu durumun ciddiyeti, podyenin ne olduğu ve ne işe yaradığı düşünüldüğünde anlaşılabilir.
Ön panel farların,radyatörün,tamponun toplandığı onların montajlandığı yerdir. Ön panellin değişmesi her zaman büyük kaza olmasını gerektirmiyor bu kazanın durumuna göre değişiyor. Eğerki ön panele kadar değişecek kaza yapmış ancak podyalar ve şasi ye kadar ağır darbe almamışsa araç alınabilir.
Muhtar. Sağ önden kazası var demek. Podye ezildiyse sağ çamurluk,tampon ve kaput değişmiş veya tamir görmüş olabilir.Bunları da kontrol ettirin. Kaza sırasında şaseden de darbe almadıysa çok önemli değil ama şaseyi iyi kontrol ettirmek lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri