Hem Açık, hem de birçok Robotik ya da Laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen mesane kanserinde mesanenin çıkartılması yani “sistektomi” ameliyatından sonra erkek hastalardaki en önemli sorun, cinsel fonksiyonun tümüyle kaybedilmesidir.
Mesane kanserinin bazı türlerinde hastalığın tedavisi, mesanenin (idrar kesesi) çıkarılması ile sağlanabilir. Hastalar genellikle mesanenin alınması gereken durumlarda, mesane yerine torba taşımak istemedikleri için ameliyatlarını geciktiriyorlar.
Ameliyattan sonra birkaç gün için idrar sondası takılı kalır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, operasyon sonrası kanama ve enfeksiyon olabilir. Semptomatik enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilir ve hastanede daha uzun kalmanıza nadiren gerek olur.
Mesanenin alınması bazen kanser dışı nedenlerden dolayı da gerekebilir. Örneğin mesane tüberkülozu gibi enfeksiyonlar, beyin ya da omurilik yaralanmalarına bağlı idrar kesesinin hacminin aşırı derecede azaldığı durumlarda mesanenin alınması gerekebilir.
Yine benzer şekilde, mesane kanseri nedeniyle mesanesi (idrar kesesi) alınan kadınlarda da, ameliyatta vajina korunarak uygulanan yapay mesanede, cinsel hayat korunabilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Mesane kanseri cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmayıp sigara ve çevresel toksinler en önemli etkenlerdir.
Mesane içine verilen bu kemoterapi mesane kanserinin tekrarlama riskini azaltır. Sonda genellikle ameliyattan 1 gün sonra çıkarılır. Eğer mesane içinde kesilen alanlar fazlaysa veya derin kazımalar yapılmışsa sondanın çekilme süresi 3 güne kadar uzayabilir. Hastalar genellikle hastanede 1 gün kalırlar.
Mesane kanseri genel olarak tehlikeli bir hastalık değildir ancak erken teşhis edilip tedavi edilmezse diğer organlara yayılma riski barındırır.
Mesanenin kan damarlarının bir kısmı bağlanır. Daha sonra prostat etrafındaki dokular kibar bir şekilde ayrıştırılır. En sonunda prostatın önündeki idrar kanalları da kesilerek mesane bir torbanın içine alınır. Hastaya yapay mesane yapılırsa ameliyat yaklaşık 8 saat sürer.
Mesane tümörü genellikle çevre organlara yayılım gösterir. Tanı konulmadığında veya ihmal edildiği durumlarda erkeklerde prostat ve meni bezlerine, kadınlarda rahim, vajen gibi çevre dokulara ilerleme riski maalesef vardır.
Mesanenin tamamen çıkarılmasından sonra üretra, üreter ve pyelum denen ürotelyal alanda kanser tekrar ortaya çıkabilir. Ürotelyal alandaki nüksler en sık operasyondan sonraki ilk 3 yılda ortaya çıkar.
Bununla birlikte, çoğunlukla metastaz aşamasına gelmeden tedavi edilebilen bu hastalığın tekrar etme olasılığı da yüksektir. Mesane kanseri, aynı zamanda boşaltım sisteminde en sık görülen kanser türlerinin başında gelmektedir. Mesane kanserinin önemli risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet ve ırk bulunur.
Mesane kanseri ameliyatı ölüm riski, ameliyattan sonra önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor, ve radikal sistektomi uygulanan hastalarda, mesane dışı kanserden kaynaklanan ölüm riski, lokal tümör eksizyonu uygulanan hastalara kıyasla önemli ölçüde fazladır.
Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı). Ancak, tedavinin sonunu tahmin etmek hem stresli hem de endişe verici olabilir. Tedaviyi bitirdiğiniz için rahatlayabilirsiniz, ancak kanserin tekrarlaması, nüks etmesi konusunda endişelenmemek imkansızdır.
Mesane tümörü ameliyatlarının süresi, tümörün büyüklüğüne, sayısına ve yayılım derecesine bağlı olarak değişebilir. Genellikle lokalize mesane tümörleri için uygulanan kapalı yöntem ameliyat 1,5-2 saat sürer. Açık yöntemle uygulanan ameliyat ise 4-6 saat sürer.
Özet olarak; Mesane kanseri üriner sistemin sık görülen kanserlerindendir. Kanserin evresine göre tedavi yapılır. Kanser mesane içerisinde ve tamamen alınabiliyorsa TUR-T ameliyatı ile tamamen çıkartılır. Eğer patolojik incelemede mesane kasına ilerleme yoksa uygun vakalarda mesane içine kemoterapi ilaçları verilir.
Sıklıkla mesane tümörlerinin takip ve tedavisinde kullanılmakla birlikte idrar yolundan olan kanamaların araştırılması, tekrar idrar yolu enfeksiyonlarında sebebi bulabilmek içinde uygulanmaktadır. Bu işlem esnasında şüpheli görülen alanlardan özel aletlerle parçalar alınarak patolojik tanı da konulabilmektedir.
Özellikle barsak hareketliğinin hızla yerine gelemeyeceğini akılda tutarak ameliyat sonrası 3-4 gün süre ile ağır gıdaları yemekten ve gaz yapıcı içecekleri içmekten kaçınınız. Sebze, haşlama, muhallebi, patates püresi, çorba gibi hafif yiyecekleri ve sıvı olarak da sadece su tüketiniz.
Mesane tümörlerinin %10 gibi bir kısmı iyi huyludur. Kötü huylu mesane tümörü görülme ihtimali mesane tümörü teşhisinde oldukça fazladır. Bunun tespiti için ürolog ile görüşerek gerekli testlerin ve tetkiklerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Prof. Dr. Hakkı Perk özel üroloji kliniğinde, metastatik mesane kanseri olan birçok hastayı tedavi edilmiştir ve her biri için özel tedavi planları oluşturulmaktadır. Mesane kanseri böbreklere sıçrama yani Metastatik mesane kanseri, genitoüriner kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biridir.
Bazı hastaların tedavisi; cerrahi, radyoterapi ya da kemoterapi ile birlikte uygulanabiliyor. Metastatik (başka organlara veya lenf bezlerine yayılmış) hastalıkta ise tedavi olarak sistemik (tüm vücuda yönelik) kemoterapi tercih edilebiliyor.
Kemoterapi: Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için ilaç kullanımıdır. Tek veya birden fazla ilaç kombinasyonu kullanılabilir. Yüzeysel mesane kanseri olan hastalarda, transüretral rezeksiyon sonrası mesane içine kemoterapi uygulanabilir. Kateter (tüp), idrar yolundan mesaneye yerleştirilir.
Mesanenin Tamamen Alınması (Radikal Sistektomi)
Sistektomi sırasında, cerrahınız yakındaki lenf düğümleriyle birlikte mesaneyi ve üretranın bir kısmını çıkarır. Erkeklerde mesanenin tamamının çıkarılması (radikal sistektomi) tipik olarak prostatın ve seminal veziküllerin çıkarılmasını içerir.
Mesane kanseri tanısı konan hastalarda tespit edilen tümörlere sistoskopik sistem aracılığı ile kazıma işlemi yapılır. Bu işlem vücutta herhangi bir kesi yapılmaksızın idrar kanalından girilerek yapıldığı için “Trans Üretral Rezeksiyon (TUR)” olarak adlandırılmaktadır.
Yapay Mesane Hangi hastalara yapılır? Özellikle kas tutulumu olan ya da yüksek dereceli yaygın BCG tedavisine cevap vermeyen idrar kesesi kanserlerinde mesanenin alınması sonucu idrar kesesinin yerini alacak yapay mesane gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri