Bu, zayıf mesane kaslarından veya üretradaki bir tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Mesane kas zayıflığı, örneğin diyabet gibi hastalıkların neden olduğu sinir hasarından kaynaklanabilir. Üretranın tıkanmasına veya daralmasına tümörler, idrar taşları veya iyi huylu prostat büyümesi neden olabilir.
Kegel egzersizine başlamadan önce tuvaletteyken idrarınızı tutmayı ve bırakmayı denemelisiniz. İdrarınızın istemsizce dışarı çıkışına neden olan kasları bir şekilde uyararak daha güçlü hale getireceğiniz bu uygulama sayesinde, egzersizler tamamlandığında sosyal yaşantınızda daha sorunsuz bir süreç yaşayacaksınız.
Az Aktif Mesane ile İdrar Yapamama/İdrar Tıkanması
Tembel mesanesi olan kişilerde (genellikle diyabet, MS, çocuk felci, sifiliz veya büyük pelvik cerrahi sonrasında görülür), mesane kası gerektiği zaman kasılmayabilir. Üretra çevresindeki sfinkter kasları da doğru şekilde çalışmayabilir.
Nedeni belli olan ya da bilinmeyen bir etkenden dolayı meydana gelmiş kronik sistit olgularında ya da idrar kesesinin çalışmamasına bağlı idrar depolayamama veya uzun sonda takılması neticesinde mesane kapasitesine ciddi azalma söz konusu olabilir.
Sinir sistemindeki bir bölümde, travma, enfeksiyon, ameliyat, doğumsal v.b. nedenlerle meydana gelen bir hasar nedeniyle normal mesane fonksiyonunun kaybına nörojen mesane denir.
İlgili 27 soru bulundu
Aynı zamanda, mesanenin alt kısmında yer alan ve idrarın tutulmasını sağlayan sfinkter bölgesinin gerçekleştirdiği gevşeme hareketi de sekteye uğrar. Bu durumda, mesane, bu bölgede idrar depolanması sonucu giderek genişler ve sfinkter adı verilen bölgenin idrarı tutamaması sonucu damlama şeklinde idrar kaçırma görülür.
En temel sistosel (mesane sarkamsı) belirtileri vajen içinde bir şişkinliğin hissedilmesi ya da elle kontrolde şişkinlik olmasıdır. İleri vakalarda vajen dışına organın çıkması şeklinde olur. Özellikle öksürük, aksırık, ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda klinik daha belirgin hale gelir.
Bunun için ince barsaktan ihtiyaca göre yaklaşık 15-30 cm damarlarıyla birlikte bir parça alınır ve mesanenin üst kısmına alınan barsak açılarak dikilir. Yani geniş bir yama yapılır. İleriki zamanlarda bu yerleştirilen barsak mesaneye uyum sağlar. Yaklaşık 3-5 saat süren bir operasyondur.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Diyabet, prostatın alınması veya aşırı aktif mesane de pelvik kasların zayıflamasına neden olabilmektedir. Kegel egzersizi için pelvik kaslarınızı sıkarak 3 ila 5 saniye kadar tutun ve gevşetin. Bu egzersizi günde en az 3 set halinde 10 veya 15 tekrarla yapabilirsiniz.
Kabızlık pelvik tabanın artmış tonusuna neden olmakta ve mesaneyi de etkilemektedir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirken kabızlık gözden kaçırılmamalı ve mutlaka normal bağırsak düzeni oluşturulmalıdır.
Üretral darlık nedeniyle idrarın mesane içerisinde kalmasının yaratabileceği acil durumlarda, idrar sondası veya mesanenin cilt üzerindeki izdüşümü üzerinden bir kateter yerleştirilmesi (suprapubik kateter) işlemleri ile mesane boşaltılarak acil durum giderilir ve hasta rahatlatılır.
Ürodinami bir kesi yapılmadan ağrısız bir şekilde idrar kanalından mesane ve makattan rektuma yerleştirilen iki adet basınç ölçer ince kateter ile yapılan dinamik bir testtir. İşlem sırasında cilde yapıştırılan elektrodlar ile kas aktivitesi de eş zamanlı izlenir.
Çok az kasılma yapmak etkili olmaz ve çok fazla yapmak bu kasları aşırı kullanmaktan yorgunluğa ve hatta ağrıya neden olabilir.
Ancak genel olarak Kegel egzersizi yapanların 15 ila 20 gün sonrasında faydalarını hissetmeye başladıklarını dile getirdiklerini belirtebiliriz. Kaslarda gevşeklik düzeyi fazla olan hastalarda bu süre 30 gün ila 40 günü de bulabiliyor.
Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Mesane bölgesinde meydana gelen iltihabı kızılcık suyunun tedavi edici etkisi olduğu söylenmektedir. Kızılcık suyu doğada asidik olarak bilinir ve düzenli olarak içildiğinde bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Bu nedenle gün içerisinde kızılcık suyu tüketilmesi önerilir.
İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.
Mesanenin fonksiyonu idrar depolamaktır. Böbrekler kandaki atılması gereken maddeleri ve suyu atmak üzere normalde günde 1,5-2 lt ye yakın idrar oluştururlar. Oluşan idrar böbreklerden mesaneye üreter denilen iki dar tüp ile taşınırlar. Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Mesane boynu darlığı, prostat ameliyatlarından sonra (iyi huylu prostat büyümesi veya prostat kanseri) mesane ile üretra (prostattan sonraki idrar kanalı) arasındaki anastomozun (dikiş) iyi yapılamaması, dikiş yerinde kanama, dikiş bölgesinin iyi kanlanamaması gibi durumlarda ortaya çıkar.
Aşırı aktif mesane(AAM) olan olguların %36sında sıkışma inkontinansı görülmektedir ve bu en can sıkıcı bulgudur. Cinsel disfonksiyon birçok kadının yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve erkeklerdeki cinsel disfonksiyondan daha sık görülmektedir.
Mesane ağrı sendromu, mesane dolumu ile ilişkili suprapubik bölge denilen göbek altında kasıkları da içine alabilen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, idrar aciliyeti hissi gibi semptomların olduğu bir hastalıktır. 100 binde 300 kişide görülmektedir.
Mesane muayenesi nasıl yapılır
Erişkinlerde mesane karın alt kısmında bulunur. Hasta sırtüstü yatarken karın alt kısmının elle muayenesi ile mesane değerlendirilir. Boş mesaneyi muayenede değerlendirmek zordur, eğer mesane dolu ise muayenede hissedilir.
Mesanenin alınması bazen kanser dışı nedenlerden dolayı da gerekebilir. Örneğin mesane tüberkülozu gibi enfeksiyonlar, beyin ya da omurilik yaralanmalarına bağlı idrar kesesinin hacminin aşırı derecede azaldığı durumlarda mesanenin alınması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri