Özet: Kanunilik ilkesi, kanunların açık, belirli olmasını ve geriye yürümemesini gerektiren yasal bir terimdir. İlke Latince “nullum cri- men nulla poena sine lege” (kanunsuz suç ve ceza olmaz) cümlesiyle ifade edilebilir.
Ceza Hukukuna hakim evrensel ilkeler sıralandığında, hiç şüphesiz ilk başta “Kanunilik” ilkesi yer alır. Bu ilkeye göre, kanunsuz suç ve caza olmaz (nula poena sine lege)”. TCK m. 2 I'de yer alan “Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz.
Kanunilik ilkesinin geçerli kabul edilmesi için aranan kıstasları temel olarak; “belirlilik ilkesi”, “kıyas yasağı ilkesi”, “geriye yürüme yasağı”, “örf ve adet hukukuna dayalı cezalandırma yasağı” ve “idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza hukuku yaptırımı öngörme yasağı” olarak sıralayabiliriz.
Bu ilkenin amacı, işlendiği tarihte suç olmayan bir fiilin, daha sonra ceza kanunu ile suç olarak düzenlenmesi halinde filin işlenmesinden sonra yürürlüğe giren kanunla failin cezalandırılmasının önlenmesidir.
Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi, kanunsuz suç ve ceza olmaz sözüyle özetlenebilir. Bu ilke, devletin keyfi ve sınırsız cezalandırma yetkisi kullanmasını önleyerek bireye bir güvence sağlar. Hiç kimse kanunda suç sayılan bir eyleminden dolayı kanunda gösterilen cezadan başka bir şekilde cezalandırılamaz.
İlgili 45 soru bulundu
Kanunilik ilkesinin sonuçları; kıyas yasağı, örf ve adetle suç yaratma ve cezayı ağırlaştırma yasağı, idarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulması yasağı, suç ve cezaların belirsizliği yasağı şeklinde sıralanabilir.
Kusursuz Ceza Olmaz İlkesi
Bu ilke failin eyleminde kusurunun olmaması durumunda hakkında ceza yaptırımını uygulanmayacağını ifade eder. Bu ilkeden bazı sonuçlar doğar; Fail, kusursuz hareketi nedeniyle cezalandırılmaz.
Hukukilik ilkesi, yasalarla belirlenmiş vergileme kurallarının genel hukuk kurallarına uygun olmasını ifade etmektedir. Bu anlamda hukukilik ilkesi, kanunilik ilkesinin üstünde ve kanunilik ve adalet ilkelerini de kapsayan, içine alan bir ilkedir.
Belirlilik ilkesi, kanunların hukuk güvenliğini sağlamaya yetecek bir açıklıkta olması ve muhtemel keyfi yorumlara imkân vermemesi demektir. Öngörülebilirlik ilkesi ise kanunlardan doğacak sonuçların önceden kestirilebilir olması demektir.
Kanunilik ilkesi, Kabahatler Kanunumuzun 4. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde: “Hangi fiillerin kabahat oluşturduğu, kanunda açıkça tanımlanabileceği gibi; kanunun kapsam ve koşulları bakımından belirlediği çerçeve hükmün içeriği, idarenin genel ve düzenleyici işlemleriyle de doldurulabilir.
Suç işleyen kimsenin ya da suçtan zarar görenin kendi vatandaşı veya ya- bancı olmasına bakmaksızın ülkesinde suç işlenen devletin kendi ceza kanunu- nu uygulaması, "mülkilik ilkesi" olarak ifade edilmektedir15.
Fatih'in Umumi Kanunnamesi (Kanun-i Padişahî)
Umumi Osmanlı Kanunnamesi Fatih Sultan Mehmet döneminde hazırlan- mış olan bir ceza ve vergi kanunudur.
Bu yüzden, vergilerin anayasal çerçevede konulması ve kanunlara uygun bir şekilde uygulanması zorunludur. İşte vergilerin kanunîliği ilkesi de, bunu gerçekleştirmek amacıyla vergilerin kanunla konulması, değiştirilmesi veya kaldırılması demektir.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 10.maddesine göre “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Vergilerin kanunîliği ilkesi, 1982 Anayasası'nın 73'üncü maddesi 3'üncü fıkrasında “Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir ve kaldırılır.” şeklinde ifade edilmektedir.
Buna göre, objektif cezalandırılabilme şartı, suçun işlenmesinden önce, suçun işlenmesi sırasında veya suç bütün unsurları ile gerçekleştikten sonra söz konusu olabilen ve esasen gerçekleşmediği takdirde kişinin haksızlık ve suç teşkil eden eyle- minden cezalandırılmasını engelleyen şartlardır.
“Elverişlilik”, başvurulan önlemin ulaşılmak istenen amaç için elverişli olmasını, “gereklilik” başvurulan önlemin ulaşılmak istenen amaç bakımından gerekli olmasını, “orantılılık” ise başvurulan önlem ve ulaşılmak istenen amaç arasında olması gereken ölçüyü ifade etmektedir.
Ölçülülük ilkesi, bir özgürlük ya da hakkı sınırlandırmada başvurulan aracın, sınırlamayla ulaşılmak istenen amacı gerçekleştirmeye elverişli olması, sınırlama aracının, amaç için gerekli olması, araçla amaç arasında ölçülü bir oran bulunması2 alt görünümlerini içeren bir ilke şeklinde tanımlanmaktadır.
KANUNİ İDARE İLKESİ
Anayasanın 123. maddesine göre; idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir. İdarenin kuruluş ve görevleri, merkezden yönetim ve yerinden yönetim esaslarına dayanır. Kamu tüzelkişiliği, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulur.
Görüldüğü üzere “hukuki kesinlik/belirlilik” ilkesi, her şeyden önce, yasal düzenlemelerin açık, anlaşılır, uygulanabilir ve öngörülebilir olması gerektiğini ifade etmektedir.
İdari yargılama usulünde, geleneksel olarak, yazılılık ilkesi hâkimdir. Bu durum, idari yargının, daha doğrusu idari uyuşmazlıkların niteliği ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle, mahkemeye yöneltilmiş her türlü talebin dilekçe ile yani yazılı şekilde yapılması gerekir.
Genellik ilkesi, hukuk kuralının kişisel olmaması ve benzer birden çok olayı kapsayacak şekilde soyut bir dilde yazılmasını ifade eder. Bu ilke aynı zamanda kuralın yalnızca kamu yararına yönelik olması ve belli kişi veya kişilerin çıkarının gözetilmemesi anlamını da içerir.
Kusur prensibi, faili, hak etmediği aşırı müeyyidelere karşı koruyan önemli bir kalkan işle- vi üstlenmektedir; bu prensip aynı zamanda, cezanın sadece, bizzat fail tarafından işlenmiş bulunan fiilden doğan kişisel sorumluluğa da- yandırılabilmesini de ifade etmektedir.
“Şahsilik ilkesi” devletin vatandaşının ülke dışında işlediği suçlardan dolayı onu cezalandırabilmesini ve yine ülke dışında vatandaşına karşı bir suç işlenmesi halinde faili cezalandırma yetkisini belirtir. Birinci hal “faile göre şahsilik”, ikinci hal ise "mağdura göre şahsilik" olarak adlandırılır.
İkame yargı ilkesi ise yabancı ülkede yabancı tarafından yabancıya karşı işlenen suçların yargılama yetkisine sahip ülke adına Türkiye'de yargılama yapılmasını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri