Mescid-i Harâm tabiriyle Kâbe, Kâbe'yi kuşatan ve ibadet için kullanılan alan, Mekke veya Mekke haremi kastedilir (Zerkeşî, s. 41-43). Ayrıca “el-beyt, el-beytü'l-atîk, el-beytü'l-ma'mûr, el-beytü'l-harâm, el-harem, el-haremü'l-Mekkî, Harem-i şerif, Kâbe ve durâh (ضراح)” tabirleri de Mescid-i Harâm'ı ifade eder.
Bu bölgelere harem adının verilmesi, zararlılar dışındaki canlılarının öldürülmesi ve bitki örtüsüne zarar verilmesinin haram kılınmış olmasındandır. Bundan dolayı Mekke'ye el-Beledü'l-harâm denildiği gibi Kâbe el-Beytü'l-harâm, çevresindeki mescid de el-Mescidü'l-harâm diye anılmaktadır.
Mescid-i Haram (Arapça: ُاَلْمَسْجِد اَلْحَرَام), Mekke'de Kâbe'nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescittir. Hürmetli Mescid anlamına gelen bu ifade Kur'an'da 16 ayette yer almaktadır.
Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde yer alan Mescid-i Haram, Müslümanların kıblesi ve en kutsal mabedi olarak kabul ediliyor. Her yıl milyonlarca Müslümanın hac ve umre için ziyaret ettiği 7 minareli Mescid-i Haram, İslam mimarisinin en önemli örneklerinden biri sayılıyor.
Kabe'yi çepeçevre kuşatan Mescid-i Haram, dünyanın en büyük camisidir. Kapasitesi yaklaşık 8300 olan caminin yüksekliği 89 metredir. Hz. İbrahim tarafından inşa edilen Mescid-i Haram, Müslümanlar için kutsal kabul edilir.
İlgili 40 soru bulundu
8 Ekim 1990'da, iddia edilen Üçüncü Tapınağın temel taşını yerleştirme amacındaki radikal bir grup Yahudinin Mescid-i Aksa'yı "Tapınak Tepesi" ilan etmesini protesto eden 22 Filistinli, İsrail polisi tarafından öldürülmüş, 100'den fazlası ise yaralanmıştır.
Peygamber'in Mekke'deyken atası Hz. İbrahim'in inşa ettiği Kâbe'ye dönerek namaz kıldığını söylemek mümkün. Bunun, Mekke'nin müşrik sakinlerine karşı Hz. İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir.
Bunlar: Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa'dır. Kur'ân-ı Kerim'de "bütün mescidlerin Allah'a ait olduğu", hadiste de "yeryüzünün tamamının ümmet-i Muhammed'e mescid ve temiz sayıldığı" bil- dirilmiştir². Buna rağmen Hz. Peygamber: "Ancak şu üç mescide (ibaret ve ziyaret amacıyla) yolculuk yapılır.
Öte yandan bir diğer eski Suudi müftü Muhammed bin el-Useymin Mekke ve Medine arasındaki farklılıklara dikkat çekerek, verdiği bir fetvada şunları vurguladı: Gayrimüslim ve müşriklerin Mescid-i Haram'a girmeleri yasaktır.
MESCİD-İ AKSA'NIN ÖNEMİ
Mescid-i Aksa, Müslümanların Mekke ve Medine'den sonra İslam'ın en kutsal üçüncü dini mabedi olarak kabul ediliyor. Kudüs'ün doğusundaki Eski Şehir bölgesinde bulunan ve 400 bin kapasiteye sahip olan Mescid-i Aksa, yüzölçümü alanı 144 dönüm olup Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.
Mescid-i Haram'da namaz kılarken kıyam hâlinde nereye bakılmalıdır? Başka yerlerde olduğu gibi Mescid-i Haram'da namaz kılan kimse de secde edeceği yere bakar. Zira Resûlullah (s.a.s.), namazda kıyam hâlinde secde mahalline bakardı (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/48; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/477).
Kubbetu's-Sahra olarak anılan bu mescidin inşası için milyonlarca altın dinar harcadı. Ancak bazı tarih kaynakları, Kubbetu's-Sahra ve Mescid-i Aksa'yı inşa etmeye başlayanın Abdulmelik Bin Mervan olduğunu, bunları genişletip en güzel hale getirenin ise oğlu Velid bin Abdulmelik olduğunu söylüyor.
Kutsal kitap Kuran-ı Kerim'de Mescid-i Aksa net bir şekilde İra Suresinin ilk ayetinde geçer.
Hz. Ömer'in İslâmiyet'i kabul etmesinden sonra müslümanların Mescid-i Harâm'da açıkça namaz kılmaya başladıkları bildirilmektedir (İbn Hişâm, I, 369). Kur'an'da, Mescid-i Harâm'ın ziyaret edilmesini engellemenin ve halkını oradan çıkarmanın Allah katında büyük günah olduğu belirtilir (el-Bakara 2/217).
ISLAM'IN ÜÇ HAREMI: MECID-I HARAM, MESCID-I NEBEVI VE MESCID-I AKSA | Ilim ve Irfan Dergisi.
İsra, Arapçada gece yolculuğuna verilen isimdir. Muhammed'in geceleyin Mescid-i Haram'dan Burak adı verilen binek üzerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmesini ifade eder. Birlikte İsra ve Miraç olarak anılır.
Kâbe'nin içinde dokuz adet oyma, bir adet altın kabartma ayet, işlemeli tahta bir sandık, oymalı ve içinde tütsü yakılan tarihi bir ocak, metal zemzem testileri ve kandiller bulunmaktadır. 1626'daki şiddetli yağmurlar ve selde Kabe'nin duvarları çökmüş ve hasar görmüştür.
Bu kapıların açılmasının ardından toplam 170 kapının ziyaretçileri karşılamak üzere hazır olduğu belirtilen açıklamada, mescidin ana kapılarındaki yoğunluğu azaltmak, ziyaretçilerin ve umrecilerin giriş ve çıkışlarını kolaylaştırmak amacıyla böyle bir adım atıldığı bilgisi verildi.
Medine (Arapça: المدينة), resmî adıyla Medine-i Münevvere (Arapça: المدينة المنورة) veya eski adıyla Yesrib (İbranice: יתריב; Arapça: يثرب), bugünkü Suudi Arabistan'ın Hicaz bölgesinde, Mekke'nin kuzeyinde yer alan şehir.
Mescid-i Aksa Üç Kutsal Mescitten Biridir
Peygamberimiz Muhammed (sav) Mescid-i Aksa hakkında şöyle demiştir: “Yolculuk ancak şu üç Mescid 'den birine olur: Benim şu mescidime (Mescid-i Nebevî), Mescid-i Haram'a ve Mescid-i Aksa'ya.”
Kutsal topraklara umre ibadeti için gidecek vatandaşlardan arzu edenler, böylece Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'nın da bulunduğu Kudüs'ü de ziyaret edebilecek. 149 yolcu ve 5 görevliden oluşan ilk kafileden 77 kişi saat 06.45'te hareket ederken, 72 kişi ise 12.40'da uğurlanacak.
İsrail ve Filistin'in tam ortasında yer alan Kudüs şehri, içinde bulundurduğu kutsal mekanlarla da oldukça önemli bir şehirdir. Mescid-i Aksa, Ağlama Duvarı, Kubbet-Us-Sahra gibi dini açıdan büyük önemi olan yapılara ev sahipliği yapan Kudüs'te günümüzde 800 bin civarı nüfusun olduğu bilinmektedir.
Öyle niyet etmek, kıblenin neresi olduğunu hatırlamak içindir. Kâbe'ye dönmek farz olduğu gibi, Kâbe'ye döndüğümüzü bilmek de farzdır. Nereye döndüğümüzü bilmeden namaz kılarsak namaz sahih olmaz.
İbrahim'in Tevhid çizgisini vurgulama hassasiyetiyle ilişkisi bulunduğu söylenebilir. Ancak Medine'ye hicret vuku bulunca Medine civarındaki hisarlarda yerleşik bulunan kalabalık Yahudi kabilelerini İslam'a ısındırmak maksadıyla kıblenin Kâbe'den Mescid-i Aksa'ya dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz.
O dönemde Mescid-i Aksa, Farisilerin kontrolü altında bulunuyordu. Hadisi şeriflerde Peygamberimizin Mescid-i Aksa'nın duvarında peygamberlerin bineklerini bağladığı yere bağladığı Burak isimli bineğinin üzerinde Mekke'den Mescid-i Aksa'ya yapılan bu gece yolculuğunun detayları geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri