Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir. Kıssalar ve öğütler içeren Diamond Sutra, aynı zamanda dini içerikli bir kitaptır ve Buda'nın öğretilerini kapsar.
Dünyada genelinde yani yeryüzünde yazılan ilk kitap Kuzeybatı Çin ülkesinde bulunmuştur. Dünyanın ilk kitabı M.S 868 yılında yazılmıştır. Dünyanın ilk kitabının adı ise “ Diamond Sutra ” .
Dünyanın bilinen en eski yazısının tarihi 5 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Enheduanna adıyla bilinen prenses, rahibe ve şairin ilk yazıyı yazan kişi olduğu belirtiliyor. Bilinen en eski yazı, günümüzde büyük kısmı Irak'ta kalan eski Mezopotamya'da, 5 bin yıldan daha önce yazıldı.
Diamond Sutra dünyanın en eski basılı kitabı olarak kabul edilir. Kitap, Buda ve onun öğrencilerinden biri arasında geçen bir diyaloğu içeriyor.
Johannes Gutenberg (Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg) (1398 - 3 Şubat 1468), 1447 yılında hareketli parçalar ile yazı baskısını Avrupa'da başlatan Alman kuyumcu, matbaacı ve yayıncıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Yeryüzünde ilk yazılan kitap Kuzeybatı Çin ülkesinde bulundu. Dünyanın ilk kitabının M. S. 868 yılında yazıldığı biliniyor, kitabın adı “Diamond Sutra”. Diamond, elmas anlamına gelirken Sutra kelimesinin ise dini bilgi ve vaaz anlamını taşıdığı bilinir.
Matbaanın ilk kez kullanılması Uzak Doğu'da başlamıştır. İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanarak, MS 593'te Çin'de kurulmuş, ilk basılı gazete de MS 700'de Pekin'de çıkmıştır. Dokuzuncu yüzyılda, Çin'de ilk basılı kitap, şu an İngiliz Kütüphanesi'de bulunan 11 Mayıs 868 tarihli Diamond Sutra'dır.
Hz. Musa'ya indirilen Tevrat, insanoğluna indirilmiş ilk kutsal kitap olma özelliğini taşımaktadır. Dinin gereklerini yerine getirmek ve insanları din ile tanıştırmak için kutsal kitaplar inmiştir.
Kitabın oluşmasında en önemli materyallerden birisinin de “kil” olduğu bilinmektedir. Çeşitli kaynaklar kil'in ilk kez M.Ö. 3 bin yılında kullanıldığını göstermektedir. Nemli ve yumuşak kil tabletler üzerine yazılar yazılıyor, daha sonra bu tabletlerin serleşmesi ve yazıların korunması için pişiriliyordu.
James Audubon'un Birds of America eseri, 2000 yılında 8,8 milyona satılarak en pahalı basılı kitap rekorunu elinde tutmaktadır.
Dört büyük kitap olarak ifade edilen bu kitaplar: Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir. Tevrat Kutsal kitapların ilki olan Tevrat, Hz. Musa'ya indirilmiştir.
Sırasıyla Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an-ı Kerim'dir.
Osmanlı împaratorluğu'nda Arap harfleriyle Türkçe kitapların basımevinde basılış tarihini, değerli tarihçi ve eğitimci, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı rahmetli İhsan Sungu (1883-1946), 31 Ocak 1729 olarak saptamıştır.
Tevrat (Yahudilik tarafından değiştirilmiştir), Zebur (Yahudilik tarafından değiştirilmiştir), İncil (Hristiyanlık tarafından değiştirilmiştir). İslam'a göre değiştirilmeyen tek kitap ise Kur'an'dır.
İslam'a göre Zebur Davud'a indirilmiş bir kutsal kitaptır fakat Zebur da tıpkı Tevrat gibi zamanla tahrif edilmiş ve yerine yine değiştirilecek olan İncil gelmiştir.
1729'da İbrahim Müteferrika matbaasında basımı yapılan ilk kitap olarak kayıtlara geçen "Vankulu Lügatı, Küçükçekmece İlk Baskı ve İmzalı Kitaplar Müzesi'nde sergileniyor.
Bu kelime genellikle kitab şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kitap şeklinde olmalıdır.
Kitap türleri farklı kategorilere ayrılmaktadır. Kitap türleri arasında, anı kitapları, romanlar, hikayeler, gezi kitapları, şiir kitapları, biyografi kitapları, dini kitaplar ve bilgi kitapları gibi içerikler yer alır.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
1 Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı. Yer boştu, yeryüzü şekilleri yoktu; engin karanlıklarla kaplıydı.
İncil, Hz. İsa'ya (a.s.) gönderilmiş olan önemli bir kutsal kitaptır. İncil'e, Ahd-i Cedid yani kısaca yeni sözleşme ismi de verilir. Bu kitap İngilizce olarak “Holy Book (Kutsal Kitap)” ismi ile de bilinir.
Ulu'l-azm peygamberler
Sözlükte "sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler" demektir. Ahzâb Suresi'nin 7, Ahkaf Suresi'nin 35 ve Şûrâ Suresi'nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu'l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Eski Türkçe (𐰆𐰺𐰴𐰣∶𐰖𐰔𐱃𐰞𐰺𐰃) Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Birçok kişi ilk Türkçe yapıt olarak bilse de ilk Türkçe yapıt Çoyr Yazıtıdır.
Bu yazı örnekleri MS 8. yüzyılın başlarından kalma en eski Türk alfabesi olup Göktürk ya da Orhun alfabesi olarak bilinir ve taşlar üzerine yazılmıştır. Göktürk alfabesi 38 harflidir, 4 ünlü ve 34 ünsüz harften oluşur ve sağdan sola doğru yazılır.
Vankulu Lügati Osmanlı döneminde basılan ilk Türkçe kitaptır. Tarihte bugün 31 Ocak 1729'da basımı tamamlanan ilk kitap Arapçadan çevrilen bir sözlüktür. İki cilt olarak basılan kitap iki ciltten oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri