Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.
Mesleki Eğitim Merkezinde okuyarak mezun olmuş, fakat diploma programına dahil olmayarak kalfalık ve ustalık belgesi almış kişiler artık telafi dersler ile lise diploması alabilecekler.
Nasıl Kalfa Olunur? Çıraklık eğitim süresi sonunda, kalfa adayları, ilk yapılacak kalfalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Mesleki Eğitim Merkezlerinden Kalfalık Belgelerini alırlar.
Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olurlar.
Meslek eğitim merkezleri artık lise diploması veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gönderilen yönerge ile artık mesleki eğitim merkezlerinden lise diploması alma koşulları daha da genişletildi.
İlgili 43 soru bulundu
Örgün eğitime dönüş yolu açıldı
Ancak Bakan Özer'in 2022 için 1 milyon hedefine karşın 21 Nisan 2022 Perşembe günü yapılan yönetmelik değişikliğiyle daha önce böyle bir hak olmamasına karşın mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin örgün eğitime geçişlerine onay verildi.
Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir.
İş yeri devamsızlığı 30 gündür ; 31.günde öğrencinin yine okulla ilişiği kesilip işyeri sözleşmesi fes edilerek sigorta çıkışı yapılır. Yukarıdaki 2 seçenekten birisi gerçekleştiğinde öğrencinin okulla ilişiği kesilir ve devamsızlıktan kalır. Örgün Eğitimde olduğu gibi MESEM'de asla devamsızlık silmek yoktur.
Kaza ve hastalık sigortası devlet tarafından işsizlik fonundan karşılanıyor. İlk önce işletme asgari ücretin yarısını telafi programına katılan çalışana yatırıp MESEM'e ibra ediyor. MESEM bir ay içinde devlet desteği olarak işletmeye geri ödüyor.
Cevap-29: Mesleki eğitim merkezine kayıt olan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi okul tarafında ödenmektedir. İşveren isterse ayrıca sigorta primi ödeyebilir.
Üniversiteye gidebilir miyim ? Mesleki eğitim merkezini bitirip USTALIK belgesi almaya hak kazananlardan lise mezunu olmayanlar fark derslerini açık öğretim yoluyla vererek LİSE diploması almaya hak kazanırlar ve üniversite sınavlarına girebilirler.
Sonraki Konu. Çırak maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 173 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çırak maaşları 12270 TL'dir. En düşük Çırak maaşı 11400 TL iken, en yüksek Çırak maaşı 27420 TL'dir.
Çıraklık eğitim sisteminde sınıfta kalma olmadığından çıraklık süresini dolduran her çırak, kalfalık imtihanına girmek zorundadır.
Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
İşletmeler, öğrenci adına gönderilecek Devlet katkısı tutarını ve işletme payına düşen tutarı, her ayın 10.gününe kadar banka hesabına ödeyeceklerdir. İşletmelerce öğrencilere ödenen devlet katkısı tutarları ise aynı ayın en geç 25. gününe kadar okullar ve yüksek öğretim kurumları tarafından işletmelere ödenecektir.
Devlet katkısının ödenme şekli; işletmeler sözleşme gereği ödenmesi gereken ücreti öğrencinin banka hesabına her ayın sekizinci gününe kadar öder. İşletmelerce ödenen ücretin devlet katkısına ilişkin tutarı aynı ayın en geç yirmi beşinci gününe kadar işletmelere ödenir.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık 1.275 lira ücret alıyor. Üç yılın sonunda kalfa olanların ücreti 2.125 liraya yükseliyor. Bu ücretlerin tamamı devlet tarafından ödeniyor.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunun "İzin" başlıklı 26. maddesinde "Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere işletmelerce her yıl tatil aylarında bir ay ücretli izin verilir. Ayrıca mazeretleri kabul edilenlere okul müdürlüğünün görüşü alınarak bir aya kadar ücretsiz izin de verilebilir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
MADDE 6- (1) İşletmelerde mesleki eğitim ve staj, “Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği” hükümleri ve ilgili alan/dal çevçeve öğretim programlarına uygun olarak yürütülür. MADDE 7- (1) İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciye yarıyıl ve yaz tatili süresince toplam bir ay ücretli izin verilir.
Yapılan değişiklikler ile artık kayıtlar herhangi bir döneme bağlı olmaksızın yıl boyu ve sürekli olarak yapılabilecek. Bu sayede İşveren, ihtiyacı olan çırak öğrenciye her an kolaylıkla ulaşabilecek.
Devam zorunluluğum var mı? Okul günü iş yerine gidebilir miyim? Okul günü öğrencinin okula gelmesi zorunludur. İşletmeye gitmez.
Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve veli/öğrenci arasında işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin imzalanmasıyla başlar. Öğrenci okul tarafından e-MESEM sistemine kaydedilir. Öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortası ve maaşı kayıt olduğu andan itibaren başlar ve 4 yıl sürer.
Mesleki Eğitim Merkezi, Mesem kişilerin emek piyasasında geçerli olan işi yapmaları için gerekli olan bilgiyi ve davranışı kazanmalarını sağlar. Bir eğitim kurumu olarak tanımlanmasının yanı sıra 6764 sayılı kanunla beraber çıraklık eğitimi zorunlu eğitim içerisine alınmıştır.
Bu okul türünde eğitim süresi 4 yıldır. Haftada 4 gün bir iş yerinde, Usta'nın yanında pratik eğitim, 1 gün ise okulda teorik eğitim ve fark dersleri gösterilir. En az 3 yıl aynı alan üzerine eğitime devam ederek diploma almaya hak kazanılır. 34 Alan ve 184 meslek dalında eğitim verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri