Bu yıl 483'üncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Komitesi 2022 yılının son günlerinde düzenlediği basın toplantısında, festival başlangıcının Ramazan ayından dolayı 26 Nisan olarak belirlendiği, 30 Nisan Pazar günü de saçım töreni yapılacağını duyurmuştu.
29 yıldır kesintisiz düzenlenerek milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapan "MESİR FUARI" 25-30 Nisan 2023 tarihleri arasında kapılarını açmaya hazırlanıyor.
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan ve Kovid-19 salgını nedeniyle 3 yıldır gerçekleştirilemeyen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 26-30 Nisan'da düzenlenecek.
2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası listesine alınan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, 3 yıllık koronavirüs engelinin ardından 2023 yılında yeniden düzenlenecek.
Kültürel ve geleneksel çeşitli uygulamaları içeren ve baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz haftasında (21-24 Mart) kutlanan Mesir Macunu Festivali, Manisa'da yaklaşık 400 yıldır devam etmektedir. Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen mesir macununun ortaya çıkışı tarihsel bir öyküye dayanır.
İlgili 37 soru bulundu
Manisa'da yaklaşık 5 asırdır gerçekleştirilen ve Türkiye'nin en köklü festivallerinden bir tanesi olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, Covid-19 salgını nedeniyle verilen aranın ardından bu yıl 2023 yılında tekrardan yapılacak.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır.
Soğuk algınlığı tedavisine destek verir ve balgam söktürücü etkisi bulunur. İçerdiği baharatların bazılarının etkisiyle ağrı gidericidir ve romatizmal rahatsızlıkları olanları rahatlatır. Kabakulak gibi bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasına yardım eder. Bazı cilt bozukluklarına ve egzamaya karşı etkilidir.
Mesir Sanayi ve Ticaret Fuarı ile Manisa Çiçek Festivali 22-27 Haziran tarihleri arasında yapılacak fuar ve festival, Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezinde kapılarını ziyaretçilere açacak. SNS Fuarcılık tarafından büyük bir titizlikle organize edilen fuara maskesiz giriş yapılmayacak.
Mesir, Manisa ilinin Yunusemre ilçesine bağlı bir mahalledir.
Kelime anlamıyla mesir, dinlence ve gezinti yeri demektir. Manisa'daki şenliklere adını veren macunun adı da buradan gelmektedir. Hastalıklara şifa olduğu için macun alındıktan sonraki dinlenme dönem ile birlikte ayaklanıp iyileşmeyi vurgular.
Birer tatlı kaşığı toz zencefil ve yenibaharı, 1 çay kaşığı havlıcan, birer çorba kaşığı tarçın ve karabiberi ekleyin. Çeyrek muskatı rendeleyin ve son olarak 2 çorba kaşığı harnup ununu ekleyin. Baharatların tümünü karıştırdıktan sonra üzerine 12 çorba kaşığı bal ekleyip karıştırın. Ev yapımı mesir macununuz hazır.
Manisa ilinin Yunusemre ilçesinin Uncubozköy mahallesinde, Manisa il merkezine 2 km uzaklıkta bulunmaktadır. Spil Dağı eteklerinde, Manisa Kent Ormanı yakınında yer almaktadır. Yüzölçümü 12,03 hektar olan alanın rakımı 100-240 metre arasındadır.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı olduğuna inanılan ottan oluşan bir macun çeşidi. İlk olarak Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır.
Mesir çayı, mesir macununda kullanılan 41 çeşit baharattan oluşan bir bitki çayıdır.
Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali 4-7 Mayıs 2023 Tarihleri Arasında Yapılacak.
19- 24 Nisan 2022 tarihleri arasında Mesir Çiçek Fidan Bahçe Mobilyaları ve Ekipmanları Fuarı'na tüm Manisalıları bekliyoruz” denildi. Fuar; 24 Nisan tarihine kadar Manisa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi'nde ziyaretçileri ağırlayacak.
Mülayim baharat mesir macunu baharatı (41 çeşit baharat) Kanuni sultan süleymanın annesi hafsa hatunun hastalanması üzerine yatırdığı ve hafsa anamıza şifa olan 41 çeşit baharattan oluşan ve mesir macunu yapımında kullanılan mülayim baharat güvencesiyle hazırlanmış meşhur baharat karışımı.
Mesir macununun içeriğinde anason, çörekotu, hardal tohumu, Hindistan cevizi, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, ravent, safran, sakız, tarçın, vanilya, yenibahar, zencefil, havlıcan, portakal kabuğu, sinameki, rezene gibi bitki ve baharatlar bulunur.
Nasıl Kullanılır ? - Sıcak suya ya da sıcak süte karıştırılarak içilebilir. - Çay içerken şeker yerine mesir macunu kullanabilirsiniz. - Damağınıza yapıştırdıktan sonra emerek yemenizi tavsiye ederiz.
Kavanozlarda satılan mesir macunu günde 1-2 kaşık yenebilir. Bunun dışında çubuk ile hazırlanan şekli ile de tüketilebilir.
Manisa Mesir Macunu kullanılışı; Her seferinde kavanozdaki MESİR MACUNNU karıştırıldıktan sonra, Yetişkinlerde (sabah öğle akşam) günde 3 defa bilhassa aç karnına birer kaşık yenilir. Büyük, çocuklarda (10 yaş üstü) günde üç defa birer tatlı kaşığı yenilir.
Amansız bir hastalığa yakalanan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Sultan Camisi Külliyesinde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendinin 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırladığı mesir macunuyla şifa buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri