Meslek kodunuzu öğrenmek için e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra, SGK Tescil Hizmet Dökümü sayfasına giderek, ilgili meslek kodunu öğrenebilirsiniz.
Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK çalıştırılan her personel için meslek kodu belirler. Firmalar ya da işverenler tarafından meslek kodları devlete bildirilmelidir. Bu nedenle işverenlerin, meslek kodları ve ücretleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir. Bu durumun bir de cezası var.
e-Devlet portalına girildiğinde SGK Hizmet Dökümü sayfasına gidilir veya arama kısmından SGK Hizmet Dökümü yazılır. SGK Hizmet Dökümünün alt bölümünde kısım alan kod ilgili kişinin meslek kodunu işaret eder.
İlgili 21 soru bulundu
Öncelikle Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulaması üzerinden e sgk şifresi ile sgk işe giriş sistemine giriş sağlayın. Buraya girdikten sonra İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne girin. Ardından meslek kodu güncellemesini yapmak istediğiniz kişinin T.C. numarasını yazarak Sorgula butonuna basın.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
Sigortalıların meslek kodu SGK"ya dilekçe verilmeksizin herhangi bir idari para cezası uygulanmadan, işe giriş uygulamasından güncellenebilir ve değiştirilebilir.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Meslek adı ve meslek kodu değişiklikleri işverenlerin talepleri doğrultusunda bu tarihler esas alınarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince değiştirilmektedir. İşverenlerin meslek adı ve meslek kodu değişiklik talepleri hakkında idari para cezası uygulanmamaktadır.
Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine 1111.11 nolu kod atılmakta olup, bu kod sigortalı için tabloda olmayan bir kodun girildiğini göstermektedir.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 47.54-Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda elektrikli ev aletlerinin perakende ticareti kategorisi altındaki firmalar.
Meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.
09/02/2023 - 13/02/2023 Tarihli İŞKUR 9112.11 Meslek Kodlu(Büro İşçisi) İlanı Sonuçları - T.C.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 46.73-Ağaç, inşaat malzemesi ve sıhhi teçhizat toptan ticareti kategorisi altındaki firmalar.
Meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren mükelleflere idari para cezası uygulanması 6728 sayılı Kanunla 1/1/2018 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş bulunmaktadır.
Çalışanların ücretlerinin işverenler tarafından SGK'ya eksik bildirilmesi bir kayıt dışılık türüdür. Bunu önlemek için prime esas kazançlarla fiilen yapılan iş olan “meslek kodu”nun uyumlu olarak bildirilmesini sağlayacak uygulamaya geçilmiştir.
SGK Çıkış Kodu 1 Nedir? Bu kod “Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşverence Feshi” tanımlanmıştır. Deneme süreli iş sözleşmesi olması gerekmekte olup, bu süre içinde işveren tarafından işçi çıkarılmış olmalıdır.
9622.02 meslek kodu beden işçisi meslek kodu olarak tespit edilmiştir. Bu mesleklerin ana grubu nitelik gerektirmeyen mesleklerdir ve düzensiz işlerde çalışanlar olarak kabul edilirler. Minimum eğitim düzeyleri okur yazarlıktır ve herhangi bir özellik gerektirmez.
İşyeri bildirgesinin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde işe alınan yeni çalışanın bildirgesi o ay sonuna kadar yapılabilir. Ancak buradaki önemli nokta çalışanın fiilen işe başladığı tarihin doğru olarak bildirilip geriye dönük olarak işe girişinin yapılması gerektiğidir.
Hizmet Kodu: Alınan ya da verilen hizmet/hizmet grubu kodudur. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Hizmet kodu alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. Açıklama/Açıklama 2: Alınan/verilen hizmetin ve hizmet grubunun adı ya da açıklamasıdır.
5510 Sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU'nun 102.
4A Çırak Sigorta Kolu Nedir? 4A çırak sigorta kodu; çırak, çırak adayı, stajyer veya kursiyer türünden çalışanların sigortalılığını ifade eden koddur. Bu koda sahip kişiler 5510 sayılı kanunun 5. maddesinin b bendi uyarınca sigortalı sayılırlar.
Kod 13- Kadın işçinin evlenmesi . Kod 19- Mevsim bitimi (Takip eden sezonda işçiler iş başı yaptırılmaz ise, 4 kodu seçilir.) Kod 20- Kampanya bitimi (Takip eden kampanyada iş başı yaptırılmaz ise, 4 kodu seçilir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri