Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir. Bu durumun bir de cezası var.
Tüm işverenler, işletmelerinde çalışan personelin meslek kodlarını SGK'ya bildirmekle mükelleftir. Eğer bir işveren, personelinin meslek kodunu SGK'ya bildirmez ya da yanlış bildirirse, çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu ceza ise asgari ücretin %10'u olacak şekilde belirlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Kurumu yani SGK çalıştırılan her personel için meslek kodu belirler. Firmalar ya da işverenler tarafından meslek kodları devlete bildirilmelidir. Bu nedenle işverenlerin, meslek kodları ve ücretleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Öncelikle Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgeleri uygulaması üzerinden e sgk şifresi ile sgk işe giriş sistemine giriş sağlayın. Buraya girdikten sonra İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne girin. Ardından meslek kodu güncellemesini yapmak istediğiniz kişinin T.C. numarasını yazarak Sorgula butonuna basın.
Şirketlerin tamamının çalışanlarını meslek kodları ile birlikte SGK'ye bildirilme zorunluluğu vardır. 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren yasaya göre işçilerin meslek kodlarının SGK' ye bildirilmemesi durumunda işverenlere idari para cezası uygulanır.
İlgili 15 soru bulundu
Meslek adı ve meslek kodu değişiklikleri işverenlerin talepleri doğrultusunda bu tarihler esas alınarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince değiştirilmektedir. İşverenlerin meslek adı ve meslek kodu değişiklik talepleri hakkında idari para cezası uygulanmamaktadır.
Sigortalıların meslek kodu SGK"ya dilekçe verilmeksizin herhangi bir idari para cezası uygulanmadan, işe giriş uygulamasından güncellenebilir ve değiştirilebilir.
Meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Meslek kodu, çalışanın SGK' ya çalıştığı meslek dalının doğru şekilde bildirilmesini sağlıyor. Özellikle çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi alırken çok önemlidir. Mesleki Eğitim Kurumu, belge taleplerinde kıdem şartı arıyor. Bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerinden tespit ediyor.
Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine 1111.11 nolu kod atılmakta olup, bu kod sigortalı için tabloda olmayan bir kodun girildiğini göstermektedir.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 47.54-Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda elektrikli ev aletlerinin perakende ticareti kategorisi altındaki firmalar.
Meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren mükelleflere idari para cezası uygulanması 6728 sayılı Kanunla 1/1/2018 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş bulunmaktadır.
İşyeri bildirgesinin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde işe alınan yeni çalışanın bildirgesi o ay sonuna kadar yapılabilir. Ancak buradaki önemli nokta çalışanın fiilen işe başladığı tarihin doğru olarak bildirilip geriye dönük olarak işe girişinin yapılması gerektiğidir.
SGK Çıkış Kodu 1 Nedir? Bu kod “Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşverence Feshi” tanımlanmıştır. Deneme süreli iş sözleşmesi olması gerekmekte olup, bu süre içinde işveren tarafından işçi çıkarılmış olmalıdır.
09/02/2023 - 13/02/2023 Tarihli İŞKUR 9112.11 Meslek Kodlu(Büro İşçisi) İlanı Sonuçları - T.C.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 96.02-Kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
İşten çıkışı gösterir kodun işveren tarafından hatalı ya da yanlış bildirilmesi durumunda işçi, yasal sürecin sonunda haklılığının ispat edilmesi halinde genelgede açıklandığı üzere ilgili belgelerle birlikte İŞKUR'a müracaat ederek kodun değiştirilmesini sağlayabilir.
Kamu idarelerinin, 696 KHK'lı işçilerin İşkolu değişikliği için bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ya da Merkez Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
Hizmet Kodu: Alınan ya da verilen hizmet/hizmet grubu kodudur. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Hizmet kodu alanı bilgi girilmesi zorunlu bir alandır. Açıklama/Açıklama 2: Alınan/verilen hizmetin ve hizmet grubunun adı ya da açıklamasıdır.
5510 Sayılı SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU'nun 102.
10 gün geçtikten sonra ise SGK'ya yazılı olarak başvurulması gerekir. İşten çıkış kodunu öğrenmek isteyen çalışanlar e-Devlet İşten Çıkış Bildirgesi sayfasını kontrol edebilir. İşverenin kodu girmesi yani işten ayrılış bildirgesi yapması durumunda kod görüntülenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri