- Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı eğitim kurumlarında günde en fazla 10 ders saati, diğer ortaöğretim kurumlarında ise günde 8 ders saati eğitim yapılacak. Her ders saati süresi 30 dakika ve dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olacak.
1- Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarında; bir ders saati okulda 40 dakika, işletmelerde ise 60 dakika olarak yapılması gerektiği belirlenmiştir. 2- İşletmelerdeki mesleki eğitimin günde 8 saat olarak yapılması hükme bağlanmıştır.
Mesleki ve Teknik Eğitim Okullarında haftada 35 olan ders sayısı 40'a yükseltildi. Bu liselerde Türk Dili, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi dersler gruplandırıldı ve her okul ihtiyacı olan derslerden haftada 5 saat seçmeli olaraköğrencilerine bu dersleri okutmakla yükümlü olacak.
ANADOLU LİSESİ / DERS SAATLERİ Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
d) İşletmede mesleki eğitim çalışma süresi haftada dört (4) gün, günde altı (6) saat ve haftalık toplam yirmi dört (24) saattir. Öğrencinin uygulama yaptığı kurumun çalışma saatlerine göre sorumlu öğretim elemanı tarafından bu çerçevede öğrencilerin haftalık çalışma saatlerinin planlaması yapılır.
İlgili 24 soru bulundu
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları
181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir. Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir. Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
21 saat zorunlu ders, 1 saat rehberlik ve yönlendirme dersi, 18 saatte seçtiği bölümün dersini görmektedir. Fen lisesi öğrencileri ise 37 saat zorunlu, 3 saat seçmeli ders görmektedir. İmam hatip liselerinin toplam zorunlu ders saati ise 24 saat iken sosyal bilimler lisesinin 40 saattir.
Haftalık toplam 40 saat ders görülür. 11. Sınıfta Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinin süreleri arttırılmıştır. Seçmeli derslerle beraber haftalık 40 saat ders yapılmaktadır. Fen Liseleri amaçları itibariyle, fen bilimleri alanında ilerleme gösterebilen öğrenciler yetiştirmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM. (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır.
Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamalar
Haftada 1 gün okulda, 4 gün ise işletmelerde eğitim alınmaktadır. 9,10 ve 11. sınıflar asgari ücretin en az %30'unu, 12. sınıflar en az yarısı kadar maaş alırlar. Çıraklık eğitimi 3 yıl sürmektedir. Bu süreçte en az asgari ücretin %30'u kadar maaş verilir.
Müfredat ve Eğitim Öğretim Süreci
➢ 10-11-12.sınıflar 4'er saat 3.Yabancı Dil dersi alacaklardır. ➢ 9.Sınıflar 10 saat, 10.sınıflar 9 saat, 11.sınıflar 5 saat 12.sınıflar 5 saat meslek dersi göreceklerdir.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; alt sınıf dahil 6'dan fazla dersi başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak. 50 ortalama ile sınıf geçme uygulamasına son verildi.
1. Staj süresi; Tüm bölüm ve programlarımızda otuz (30) iş günüdür. 2. Staj hafta da en fazla 6 işgünü (48 saat) yapılabilir. Stajyer öğrencinin haftada 6 günden (48 saatten) fazla çalışması, fazla mesai yapması veya gece vardiyasında çalışması ek staj günü olarak sayılmaz. Resmi tatil günlerinde staj yapılamayacaktır.
Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler.
Bu liselerde, 4 yıl boyunca fen liselerinde olduğu gibi çoğunlukla dil ve anlatım, Türk Dili ve Edebiyatı, matematik, fizik, kimya ve biyoloji ağırlıklı dersler işlenecek.
Yönetmelikte bir ders saati süresinin 40 dakika olduğu, okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika, diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılacağı belirtildi.
2019-2020 eğitim-öğretim yılı okulumuz ders başlangıç saatleri Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 9. madde hükmü gereğince, öğrenci temsilcisinin de katıldığı Eğitim Kurumu Zümre Başkanları Kurulu toplantısında saat 08.00 olarak belirlenmiştir.
Tam gün eğitim veren okullarda ise giriş saatleri 08.30-09.00 arasında başlıyor. Okul çıkış saati ise 15.00-15.30 arasında olacak.
Anadolu meslek ve teknik liselerin hazırlık sınıflarında hafta da 27 saat İngilizce ve 4 saat süreli seminer programlarında yaban cı dil ile haftada 4 saat Türkçe ve 2 saat Beden Eğitimi derslerin de Türkçe ile öğretim yapılmaktadır.
Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz.
Saat 12:15 ile 12:55 arasında 40 dakikalık "Öğle Tatili" uygulaması yapılmaktadır. Öğrencilerimiz bu süre içerisinde evlerine giderek öğle yemeğin yiyecek dinlenecek ve tekrar okula gelecebileceklerdir.
1. İşletmelerde mesleki eğitim dersini okulda yapan Anadolu meslek programı öğrencileri ile Anadolu teknik programı öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre mezun olabilmeleri için 40 iş günü staj çalışması yapmaları gerekmektedir.
Bu okul türünde eğitim süresi 4 yıldır. Haftada 4 gün bir iş yerinde, Usta'nın yanında pratik eğitim, 1 gün ise okulda teorik eğitim ve fark dersleri gösterilir. En az 3 yıl aynı alan üzerine eğitime devam ederek diploma almaya hak kazanılır.
Anadolu Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerinin staj sistemi birbirinden farklıdır. Anadolu Meslek Liseleri sadece 12. sınıf kış döneminde staj görürlerken Anadolu Teknik Lisesi öğrencileri 10. ve 11. Sınıf yaz aylarında staj görürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri