Genellikle günde 1 kez tüketilmesi tavsiye edilen çinko takviyeleri, efervesan tablet ya da tablet formunda olabilir. Çinko faydaları dışında farklı mineral faydaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için diğer minerallerden de bahsettiğimiz içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
Çinko eksikliğinde: Erişkin hastalarda doktor tarafından başka şekilde belirtilmediği takdirde günlük doz 1 kapsüldür.
Çinko, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesine fayda sağlayan demir mineralinden sonra gelen en önemli mineraldir. Çinko, günlük olarak tüketimi tercih edilen gıdalardan temin edilebilinmektedir. Vücutta depolanma özelliği olmadığı için çinkonun günlük olarak vücuda alınması oldukça önemlidir.
Bir insanın günlük çinko ihtiyacı en az 15 mg'dır. Günlük 50 mg'dan fazla çinko alımı ise tavsiye edilmiyor. Çocuklarda 0-10 yaş arasında 5-10 mg günlük çinko alımı yeterli görülüyor. Hamile kadınlarda ise günlük 20 mg çinko alımı tavsiye ediliyor.
ZMA Ne Zaman Alınmalıdır? ZMA, genellikle yatmadan önce kullanılmaktadır. Yatmadan yarım saat önce ya da yemeklerden ve diğer takviye kullanımlarından en az bir saat sonra alınabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Yetişkin bireylerde 10 mg günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yeterli olmaktadır.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz.
Çinko oksit, UVA ve UVB güneş ışınlarına karşı korumada etkili güneş koruyucu bir bileşendir. Derideki mikroorganizmaların büyümesini yavaşlatır ve bakteri gelişimini engeller. Dış etkenlerin cilt üzerindeki zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı olur.
Günde 1 Kapsül yemeklerden yarım saat önce içilmesi önerilir. Çinko normal cildin, saçın ve tırnakların, kemiklerin ve görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur.
-ZİNCLOMİN sadece ağızdan kullanım içindir. -Ölçek kaşığı kullanılarak şurup içilir. Değişik yaş grupları: Çinko, 6 aydan büyük çocuklarda görülen diyare tedavisinde 7 günden uzun ve 20 mg/gün den fazla olmamak kaydı ile tedaviye yardımcı amaçlı kullanılabilir.
Çinko takviyesi alırken yalnızca dozuna dikkat etmeniz gerekmiyor. Aynı zamanda çinko takviyesinin vücudunuz için sağlayacağı faydayı artırabilmek için destek olarak bazı farklı vitamin ya da mineral takviyesi almanız gerekebilir. Bunun için belirli aralıklarla gereken testleri yaptırmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
Çinko Takviyeleri Hangi Durumlarda Alınır? Çinko takviyeleri saç dökülmesi, ishal, akne, grip, soğuk algınlığı gibi çeşitli sağlık sorunlarında veya yetersiz beslenen kişiler tarafından kullanılabilir.
Öğünlerle birlikte alınan çinko, vücut tarafından emilimini artırabilir. Akşam: Akşam yemeği ile birlikte çinko takviyeleri tüketmek de bir seçenektir. Bu tüketim şekli takviyeyi günlük beslenme düzeninize kolayca eklemenize yardımcı olabilir.
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
Doğada çok sayıda gıdada bulunan çinko, cilt hastalıklarından korunmaya yönelik çok önemli bir işleve sahiptir. Çinko, cildimiz için önemli bir elementtir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir, yeni hücre yapımını hızlandırarak cildin yenilenmesini sağlar.
Çinko: Akne problemlerinin azaltılmasında, cildin doğal dengesinin korunmasında, ciltteki renk değişimlerinin önlenmesinde ve kollajen yapının sürdürülmesinde rol oynadığı için çinko içeren besinlerin tüketimi cilt sağlığında önemli bir yere sahiptir.
Çinko oksitin cilde faydaları arasında cildi yenilemesi, akneleri tedavi etmesi ve cilt tonunu eşitlemesini sayabiliriz. Çinko oksit içeren bakım kremleri kullananlar zamanla sivilcelerinin azaldığını, cilt lekelerinde belirgin bir düşüş olduğunu ve cildindeki hassasiyetin geçtiğini söylüyorlar.
Oluşan strese bağlı olarak zaman içerisinde çinko tüylenmesi gerçekleşmektedir. Elektrogalvaniz kaplanan ürünlerde zaman içerisinde meydana gelen çinko tüylenmeleri, stres oranının şiddetine bağlı olarak bir aydan bir seneye kadarlık zaman diliminde, 1 mm ve üzeri uzunluklara kolayca ulaşabilmektedir.
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Çinko takviyelerini aç karnına yemeklerden önce tüketmeli ve daha yüksek oranlarda emilmesine yardımcı olabilirsiniz. C vitamini ile birlikte çinko tüketerek C vitaminin emilimini de artırabilirsiniz. İki güçlü antioksidanın birlikte olması bağışıklık sistemine ortak bir destek sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri