Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir. Öğrenci kendi bölümü veya benzer bölümde 2 yıllık devam etmek istediğinde sınavdan aldığı puana okul puanı ve ek puan eklenecektir. Kendi bölümü dışında 2 yıllık veya 4 yıllık bir bölüme gitmek istediğinde sadece okul puanı sınav puanına eklenecektir.
Ek puan avantajları
Ön lisans programlarını meslek lisesi mezunları dışında diğer lise türlerinden mezun olan adaylar tercih ettiklerinde 0,12 ile çarpılırken meslek lisesi öğrencilerimizin kendi alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde 0,18 ile çarpılmasıdır.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
0,12 katsayısı üzerinden hesaplanan ek puan, mesleki ve teknik lise mezunları hangi bölümü tercih ederse etsin her zaman hesaplamaya dahil olur. Ek olarak, tercih edilen bölüm mezuniyet alanı ile aynıysa 0,06 katsayısı daha eklenir.
İlgili 17 soru bulundu
Ek puan ile sadece 2 yıllık bölümler (önlisans) tercih edilebilir. POLAT Kısaca 2 yıllık ön lisans programlarına yerleştirmede Sınavsız Geçiş uygulaması yerine EK PUAN uygulaması getirildi. Bu ek puanlardan yararlanmak için adayların TYT sınavında 150 veya daha yüksek puan almış olmaları gerekmektedir.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınan bir puan türüdür. Ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puan türü, yalnızca öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapmasıyla kullandırılır.
SINAVSIZ GEÇİŞ VAR MI? Meslek lisesi mezunlarının bir diğer merak ettiği konuysa sınavsız geçiş hakkıydı. ÖSYM'nin açıklamasına göre, sınavsız geçiş hakkı artık yok. 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldı.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde ek kontenjan, depremzede öğrencilere ise deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde genel kontenjanın dışında ilave yüzde 25 ek kontenjan tanımladığını hatırlatarak detayları hakkında bilgi veren Sarar, şu ifadeleri kullandı.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
7.2. YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK OLAN EK PUAN NEDİR, NASIL KULLANILIR? Yukarıda 6.3. ve 7.1. maddelerinde sözü edilen ek puan, bir mesleğe yönelik program uygulayan lise mezunlarına, kendi alanları ile ilgili meslek yüksekokulları ile bazı lisans programlarına yerleştirme yapılırken ayrıca verilecek olan bir puandır.
Mezun öğrenciler iki şekilde üniversiteye yerleşebilir. lisesi mezunu öğrenci LYS girmeden alanı ile ilgili meslek yüksek okullarını tercih edebilir. İki yıl öğrenimini tamamladıktan sonra dikey geçiş yaparak 4 yıllık lisans eğitimini tamamlar ve sınavsız 4 yıllık lisans mezunu olur.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) - Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.
Diploma puanı x 5 = OBP şeklindedir. Ortaöğretim Başarı Puanı(OBP) 350 olan bir öğrenci ilgili puan türünden 150 puanı geçtiğinde; 350 x 0,06 = 21 puan ek puan alacaktır.
Meslek lisesi öğrencileri seçmiş oldukları mesleğin eğitimini alarak orta kademe yöneticisi olarak iş hayatına başlamaktadır meslek liseleri en büyük avantajı seçilen mesleğin tüm teori ve pratik yani uygulamaları eğitimlerinin alınarak uzman olarak kalifiye personel sınıfında başlayacak olmasıdır.
Genelde düz lise ile beraber meslek lisesi kapsamında polis olma şansı bulunmaktadır. Yani bu lise bölümlerini bitiren kişiler KPSS ya da üniversite kapsamında polis olma şansını elde edebilir. Özellikle günümüzde birçok kişi polis olmak için bu konuda bilgi almaya çalışıyor.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), depremden etkilenen illerde ikamet eden üniversite adaylarına, bulundukları illerde bulunan üniversitelere yerleşirken, genel kontenjanlarda herhangi bir eksiltmeye gitmeden yüzde 25 ek “Depremzede Kontenjanı” ayrılmasını kararlaştırdı.
Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır.
Meslek lisesi öğrencileri ise teknik bilgi ve becerilere sahip ara eleman veya teknisyen olabilirler. Ayrıca eğer isterlerse kendi alanlarında yükseköğretime de devam edebilirler. Meslek liseleri mezunları, ilgili meslek dallarında yüksek öğrenime geçişte avantaj elde edebilirler.
Yani DGS sınavı bir (1) yıl geçerlidir. DİKEY GEÇİŞ SINAVI HANGİ AVANTAJLARI SUNAR?
Sınavsız İkinci Üniversite kayıtları 7 Ağustos - 30 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Başvuru, kayıt ve ödeme işlemleri https://basvuru.ankara.edu.tr/basvurular/ikinci-universite/giris adresinden yapılacaktır.
Meslek ve imam hatip liseli adaylara yönelik ve sadece TYT puanlarında ve sadece öğretim gördükleri alanlarla (ya da alan ve dal) ile ilgili 2 yıllık önlisans programları tercihlerinde kullanılmak üzere ek puan verilmektedir.
Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
ÖSYM, OBP hesaplaması yaparken Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları, Anadolu Öğretmen Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Spor Lisesi mezunlarına bir çok 4 yıllık Fakülte ve Yüksekokul bölümünde Ek Puan verir. Bu ek puan hesabı yapılırken OBP 0,12 ve 0,06 ile çarpılır ve bu puanlar ham YGS-LYS puanlarının üstüne eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri