Meslek seçimi sadece ne iş yapılacağı ile değil aynı zamanda nasıl bir yaşam sürüleceği ile de ilgilidir. Bireyin seçtiği meslek gelecekteki yaşam standardını, tarzını ve sosyal yaşantılarını belirleyici bir rol oynamaktadır. Mesleğe adım attıktan sonraki yaşam, genellikle, seçilen meslek çevresinde gelişir.
Bu faktörler; mesleki bilgi ve beceri, yüksek kazanç ve sorumluluk beklentisi, statü beklentisi, aile ve eğitim çevresi, mesleğin yapısal özellikleri olarak belirlenmiştir.
İşte mesleki değer: Bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyum ve bir mesleği birey için değerli kılan özelliklerdir. Mesleğin kazanç durumu, sosyal güvencesi, kazandırdığı toplumsal saygınlık bu değerlere örnek verilebilir.
Bireyin hayatında bu kadar önemli bir yere sahip olan meslek tercihi bir o kadar da toplum açısından önemlidir. Çünkü toplumların gelişmesini sağlayacak olan en önemli unsur insandır. Doğru tercihleriyle doğru mesleklerde çalışan insanlar toplumsal kalkınmanın, gelişmenin ve ilerlemenin de birinci faktörüdür.
İlgili 23 soru bulundu
Meslek seçimi, bireyin yaşamı boyunca verdiği en önemli kararlardan biridir. İnsan hayatının üçte biri mesleki etkinlikleri içermektedir. Meslek, sadece bir para kazanma, geçim sağlama yolu değil, bunların daha da ilerisinde bir anlam taşıyan kendini gerçekleştirme sürecinin ve iddiasının da en önemli aracıdır.
Ancak, ülkemizde meslek seçimi daima bireyin yetenek ve ilgileri doğrultusunda yapılmamakta, rastlantılar, işsizlik, aile baskısı, çevre koşulları ve ekonomik olanaksızlıklar, bireyin meslek seçimini etkilemektedir.
Meslek seçiminin doğru yapılması, kişinin hayattaki mutluluğunu ve başarısını doğrudan etkiler. Meslek; Geleceği kurmak için seçilir. Meslek; Geçimi sağlamak için gerekli olan maddi imkanı elde etmek için seçilir.
Bu açıdan mesleki değerler, bir meslek mensubunun işini yaparken önem verdiği şeyleri, hayat görüşü ve tarzını içerir. Tüm beden farkındalığının olması ya da el veya herhangi bir beden parçası ile yeni bir ürün ortaya koyabilme, Beden-zihin birlikteliği ile sorunları çözebilme.
Mesleğin toplum içinde gördüğü değer, maddi ve manevi kazançları, mesleğin gerektirdiği fiziksel ve kişilik özellikleri, yetenekler ve beceriler, çalışma ortamı, mesleğin geleceği, meslekte kariyer imkanı, işe alınma ve emeklilik koşulları da meslek seçerken bir diğer önemli konu.
Meslek seçimi sadece ne iş yapılacağı ile değil aynı zamanda nasıl bir yaşam sürüleceği ile de ilgilidir. Bireyin seçtiği meslek gelecekteki yaşam standardını, tarzını ve sosyal yaşantılarını belirleyici bir rol oynamaktadır. Mesleğe adım attıktan sonraki yaşam, genellikle, seçilen meslek çevresinde gelişir.
Ergenlik döneminde duyulan güvensizlik ve kararsızlık, atlatılan büyüme ve gelişme krizleri, aniden beliren fizyolojik değişiklikler; dünyayı değiştirme ümidi, ortamından uzaklaşma arzusu, macera yaşamı isteği gibi özellikler gençlerin meslek tercihlerini etkiler.
Meslek, “belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş olarak tanımlanmaktadır.”
Çünkü meslekler ihtiyaçlardan doğar. İnsanlar ihtiyaçları olan şeyleri karşılayabilmesi için gerekli meslek çalışanlarına başvurmaktadırlar. Kişinin tüm ihtiyaçlarını kendisinin karşılaması mümkün olamadığı için mesleklere ihtiyaç vardır.
Meslek, insan yaşamını sürdürebilmek için yaptığı ve genellikle yoğun bir eğitim, çalışmayı gerektiren sürecin sonunda kişilerin kazandığı unvanın adıdır. Genellikle her meslek o mesleğin değerlerini, gelişimini, lisanslanmasını ve diğer insanlar açısından tanınmasını sağlayan kuruluşlara sahiptir.
Meslek etiği ilkelerinin şu yararları vardır: Meslektaş baskısı sağlayarak, meslek üyelerini etik davranış göstermeye motive eder. Meslek üyelerine doğru ya da yanlış eylemleri konusunda daha tutarlı ve kararlı bir rehberlik sağlar. Belirsiz durumlarda nasıl davranılacağı konusunda meslek mensuplarına rehberlik eder.
Değerlere uygun davranan insan, saygın insandır; güvenilir, sevilen, örnek alınan ve örnek gösterilen insandır. Değerler, insana değer katar. teşvik eder, toplumda birlik ve beraberliği, düzeni sağlar, dağılmayı ve çözülmeyi önler.
Okul öncesi dönemde kendine güvenme, sorumluluk alma, sorumluluklarını yerine getirme, bir göreve başlama/ görevi tamamlama, takım çalışması, yalan söylememe, nezaket kelimelerini kullanma gibi değerlerin kazandırılması çocuğun tüm yaşamı boyunca kullanacağı becerileri de beraberinde getirir.
1. Kişinin ilgi alanları: Kişinin hangi alanlarda yetenekleri ve ilgileri varsa, onun için en uygun mesleklerin arasından seçim yapılması gerekir. 2. Eğitim ve beceri seviyesi: Kişinin ne kadar eğitim almış olduğu ve hangi becerilere sahip olduğu, hangi alanlarda çalışmaya uygun olduğunu belirlemek için önemlidir.
İş kişinin sahip olduğu mesleği icra etmesi,uygulamaya koymasıdır. Örneğin bir öğretmenin mesai saatlerinde yaptığı faaliyetler ,bir terzinin dükkanını açıp kapayıncaya kadar yaptığı faaliyetler iş olarak tanımlanır.
Sunumun ikinci bölümünde ise sosyolojik faktörler; aile, sosyoekonomik düzey, cinsiyet, ekonomik ve politik etmenler iĢlenecektir.
1984 yılına kadar, Ginzberg, insanların işleriyle ilgili tatminlerini belirli aralıklarla yeniden gözden geçirdiğini ve böylelikle meslek seçiminin hayat boyu bir süreç olduğunu fark ederek, teorisinde birkaç değişiklik daha yapmıştır.
ÖSYM Meslekler Rehberi, • Çeşitli üniversitelerin meslekleri tanıtan kitap, broşür ve cd'leri, • Meslek odaları, dernekler, • Meslek kişileri, • Üniversitelerin akademisyenleri ve öğrencileri, • Okul rehberlik servisi, • Kitle iletişim araçları, (Televizyon, internet, gazeteler, dergiler vb.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri