Mesleki bağlılık, kiĢinin sahip olduğu mesleğine karĢı psikolojik olarak bağlanması ve mesleklerine yönelik geliĢtirdikleri duygusal tepkiler olarak tanımlanmaktadır (Lee vd., 2000:800; Meyer vd., 1993).
Meslekî bağlılık, mesleğe ve mesleki kariyerine bağlılık ve mesleğe ve meslekî kariyerine kendini adama ve meslekî etik ve meslekî amaçlara inanma ve bunları kabul etme olarak tanımlanmaktadır (Lachman ve Aranya, 1986:228; Aslan, 2008).
İşe bağlılık veya işe adanmışlık, bir çalışanın işyerinde kendisine verilen görevlere karşı duyduğu şevk düzeyi olarak tanımlanır. Bir kişinin ilişkili olduğu kurumun hedeflerine, misyonuna ve vizyonuna karşı duyduğu sorumluluk hissidir.
Bağlılık kavram olarak, “birine karşı sevgi, saygı ile yakınlık duyma ve gösterme, sadakat” anlamlarına gelmektedir (TDK, 2016).Bunun yanında, vatandaşın ülkesine, kölenin efendisine, taraftarın kulübüne ya da çalışanın iş yerine olan bağlılığı gibi çeşitli şekillerde de kendini gösterebilir(Gündoğan, 2009).
İlgili 31 soru bulundu
Kurumsal bağlılık, kurumun amaç ve hedeflerini içselleştirmek, kabullenmek, benimsemek, aidiyet duygusuna sahip olmak, sadakat göstermektir. Aynı zamanda, kurumun başarısına yönelik fedakarlıkta ve katkıda bulunmaktır.
Bağlılığın iki önemli aşaması vardır: Bağlılığı oluşturmak ve bağlılığı sürdürmek. Bağlılık bir anda oluşmaz; duyguları paylaşarak, birbirini dinleyerek, anlayarak ve destekleyerek ilişki fiziksel ve duygusal bir etkileşimden daha derin bir yakınlık hissine doğru ilerledikçe, sevgi dolu bir adanmışlık hissi oluşur.
Çalışan bağlılığı, çalışanların işlerine gösterdikleri tutku ve işlerini iyi yapmak için hissettikleri motivasyon açısından işlerine yaptıkları duygusal yatırım olarak tanımlanır. Şirketlerine bağlı hisseden çalışanlar daha çok çalışır ve ekip arkadaşlarını da aynısını yapmaya motive eder.
Çalışan bağlılığı, çalışanların etkili bir şekilde çalıştığı, şirkete yatırım yaptıkları, adanmış bir işgücüne sahip olmak anlamına gelir.
Çalışan bağlılığı yüksek olduğunda çalışanların motivasyonu ve verimliliği artar. Çalışan bağlılığı, içsel olarak motive olmuş çalışanların daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. İş performansı, üretkenlik ve memnuniyetle bağlantılı olduğu için kritik öneme sahiptir.
Bireylerce hissedilen en güçlü duygulardan biri olan bağlılık, aynı zamanda bir kişiye, bir düşünceye, bir kuruma ya da kendimizden daha büyük gördüğümüz bir şeye karşı gösterdiğimiz bağlılığı ve yerine getirmek zorunda olduğumuz bir yükümlülüğü ifade etmektedir (Balay, 2000: 12).
İşletmelerin çalışanlarda en çok gerçekleştirmek istedikleri örgütsel bağlılık türü olan duygusal bağlılık, çalışanın örgüte karşı duygusal bağlılığı, özdeşleşmesi ve aidiyet ile ilgilidir. Çalışanın hissetmiş olduğu bu bağ, bir anlamda, çalışan ile örgüt arasındaki karşılıklı bütünleşmeyi ifade etmektedir.
Zorunlu Bağlılık: Zorunlu bağlılık, bireyin kendisinin örgütte kalmasının gerektiği inancının ağırlık kazandığı bağlılık türüdür. Zorunlu bağlılık, çalışanın örgütüne bağlılık göstermesini bir görev olarak algılaması ve örgütte bağlılığın doğru olduğunu düşünmesi sonucu oluşmaktadır.
Kariyer bağlılığı kısaca bir bireyin kariyerine yönelik tutumu olarak tanımlanabilir (Arthur vd., 1989: 8) veya bireylerin mesleki kariyerlerine ilişkin psikolojik tepkisi olarak tanımlana- bilir. Kariyer bağlılığı bireyin kariyerine ilişkin hedeflerini içerir (Carson ve Bedeian, 1994: 240).
Mesleki etik ilkelerinden biri de kişinin yaptığı işi önemsemesi ve en iyi şekilde yapmaya çalışmasıdır. Buna kısaca mesleğe bağlılık diyoruz. Kişinin iş hayatı içerisinde sürekli kendini geliştirmesi ve eğitim olanaklarından yararlanması işine verdiği önemi gösterir.
Bağlılık, bir kimseye karşı saygı, sevgi ile yakınlık duyma ve gösterme, sadakat olarak açıklanabilir. TDK Sözlük Anlamı Nedir? (Birbirine karşı) saygı, sevgi ile duyulan içten yakınlık.
Madde 2 - Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir.
i̇şine gelmek, uygun bulmak.
çalışan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Çalışma işini yapan kimse. Bir iş yerinde ücret karşılığında görev yapan kimse, personel, eleman.
Anketler olmadan çalışan bağlılığı nasıl ölçülür? Anketler dışında, çalışan bağlılığını mülakatlar - bire bir, kalış ve çıkış mülakatları - odak grupları ve gözlem kullanarak ölçebilirsiniz.
Bir kuruluştaki çalışanların ne kadar motive olduklarının bir ölçüsüdür ve kuruluşta kalmaya ne kadar bağlı olduklarını gösterir. kurum içindeki çalışan bağlılığını ölçmek ve belirli bir süre boyunca harekete geçmeye yardımcı olmak için iyi bir yoldur.
Devamlılık bağlılığı, çalışanların örgütten ayrılmaları durumunda katlanacakları maliyetleri, olumsuzlukları ya da örgütte kalmanın getirilerini dikkate alarak kalma kararı vermesidir.
İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık duymak ve yakınlık göstermek demektir; bağımlılık ise, başka bir kişiye bağlı olmak, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.
Kimyasal bağımlılıklar çoğunlukla kişinin isteyerek maddeyi kullanmaya karar vermesiyle başlar. Birey bağımlı olma arzusuyla madde kullanmaya başlamaz; ancak maddeyi tekrarlayan biçimde kullandıkça madde kullanımı üzerindeki kontrolünü kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri