Zorunlu
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
14. Kamu çalışanlarının da belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde belge alması gerekiyor mu? - Evet, gerekiyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda kamu veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır.
Belge geçerlilik süresi belirtilen sürelerden farklı ise başvuru dönemi başlangıç tarihi Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından belirlenir. Belge yenileme başvuru döneminin başlangıç tarihinden önce ve belgenin geçerliliğinin bitiş tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmez.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
Yeniden Belgelendirme için adayın süresinin tamamlanmasına en geç üç ay kala TÜRKİYE MYM ye başvuruda bulunması gerekir. Yeniden belgelendirme için başvuru formu dolduran adayların başvuruları MYK portalda Belge Yenileme Ön Kayıt bölümüne yüklenir. Belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Mesleki Yeterlilik Kurumu uzmanları tarafından onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri, sınav ve belgelendirmesi tamamlanan adayın e-devletinde görülebilmektedir. Fiilen belgesi eline geçmeyen kişi Mesleki Yeterlilik Belgesini teslim alana kadar e-devlet üzerinden belge sahibi olduğunu kanıtlayabilir.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Mesleki yeterlilik belgesinin amacı, insanların o işi yapıp yapamayacağı konusunda bilgi sahibi olmaktır. Özellikle tehlikeli işlerin olduğu sektörlerde hayati öneme sahiptir. İnşaat sektörü ya da diğer tehlikeli iş sektörlerinde mesleki yeterlilik belgesi istenir ve belgesi olmayanların iş alımı gerçekleşmez.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları için tıklayınız. Sonucunuz başarılı ise, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan yeterlilik belgenizi vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Aralarında kuaför, güzellik uzmanı, ahşap mobilya ve ayakkabı imalatçısının da olduğu 16 meslekte, 1 Ocak 2023'ten itibaren Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacak.
Mesleki yeterlilik belgesinin alınabilmesi için doğru zamanda ilgili alanlara başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu noktada başvuracak olan bireylerin minimum 16 yaşında olması gerekmektedir. Bireyler 18 yaşının altında ise başvuru süreçlerinde velisinin yazılı iznini de ilgili alanlara iletmesi gerekmektedir.
Adayın sınavlarda başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 80 puan alması gerekmektedir. Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
SZUTEST Uygunluk Değerlendirme A.Ş Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürüten Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşudur ve Mesleki Yeterlilik Belgesi verme hakkına sahiptir.
Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Bir iş dalına ait konuyla ilgili ne derece bilgi sahibi olduğunuzu ve o işi yapmaya uygun olup olmadığınızı ispat edici belge niteliğine sahiptir. Bilgi ve becerileriniz sayesinde yetkili konuma geçebilmenizi de sağlamaktadır. Bu yüzden çok önemli belge olduğunu ve alınması gerektiğini bilmelisiniz.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin ulusal yeterliliklerde belirtilen geçerlilik süreleri bulunmaktadır. Başvuru dönemi, belgenin geçerlilik tarihinden 6 ay önce başlar ve 6 ay sonra sona erer.
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
Sınav ve belgelendirme masrafları ise devlet tarafından karşılanacaktır.
Bu sorunun cevabı hayırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri