Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır? MYK kurumuna başvurarak, yeterlilik belgesi alınabilir. Ayrıca, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından da, Mesleki yeterlilik belgesi alınabilir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından kabul edilen ve ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliklerini belgelendirmek isteyen herkes mesleki yeterlilik belgesi alabilir. Bu belgeyle kişiler icra ettikleri meslekteki bilgi, beceri ve yetkinliklerini ispatlamaktadır.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları için tıklayınız. Sonucunuz başarılı ise, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan yeterlilik belgenizi vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Adayın sınavlarda başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 80 puan alması gerekmektedir. Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
14. Kamu çalışanlarının da belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde belge alması gerekiyor mu? - Evet, gerekiyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda kamu veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak işçinin cebinden para çıkmayacaktır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacaktır.
Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar (firmalar); İstanbul, Avrupa Yakası, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana vb şehirlerde hizmet vermektedirler.
Bu belgeler MYK tarafından atanan yetkili belgelendirme kuruluşları tarafından verilmektedir. Bir meslekte mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenlerin o meslekte yetkili belgelendirme kuruluşuna başvurması gerekmektedir.
Sınavsız ustalık belgesi alınması mümkün değildir. Ustalık belgesi sınavı için şu belgelerin verilmesi gerekir: Eğitim durumunu gösteren belgenin fotokopisiyle beraber sunulması gerekir. Kalfalık belgesi, fotokopisiyle beraber ibraz edilmelidir.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesinin alınabilmesi için doğru zamanda ilgili alanlara başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu noktada başvuracak olan bireylerin minimum 16 yaşında olması gerekmektedir. Bireyler 18 yaşının altında ise başvuru süreçlerinde velisinin yazılı iznini de ilgili alanlara iletmesi gerekmektedir.
Sınavlara girme hakkı elde eden adayların 3 sınav hakkı bulunmaktadır.
MEB onaylı kurslar, MEB onaylı sertifika verebiliyor ancak mesleki yeterlilik belgesi veremiyor maalesef.
17-21 EKİM 2022 İSTANBUL MYK MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARI HAKKINDA DUYURU. Mesleklerinden sınavlar yapılacaktır.
Ustalık belgesi kesinlikle mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmeyeceği gibi mesleki yeterlilik belgesi de ustalık belgesi yerine geçmez ve birbirlerinin yerine kullanılmaz.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri