İnşaat işçileri, sıvacı, boyacı, kalıpçı ve benzeri gibi meslek gruplarında mesleki yeterlilik belgesi sunma zorunluluğu bulunur. Mesleki yeterlilik belgesi ile kişinin mesleğinde yeterli olduğu ispatlanmış olur. Bu belge, düzenlenen sınav ile alınır. Sınavı geçenler mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanmış olur.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Belgelendirme kuruluşlarınca, ulusal yeterliliklerde tanımlanan esaslara göre uygulanan ölçme ve değerlendirme faaliyetlerinin sonunda başarılı olabilen bireylere verilmektedir. Kişinin, söz konusu yeterlilikte, bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduğunu belirten resmi bir belgedir.
14. Kamu çalışanlarının da belge alma zorunluluğu getirilmiş mesleklerde belge alması gerekiyor mu? - Evet, gerekiyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda kamu veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır.
Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
İlgili 17 soru bulundu
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
Çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak işçinin cebinden para çıkmayacaktır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacaktır.
Adayın sınavlarda başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 80 puan alması gerekmektedir. Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
Mesleki yeterlilik belgesinin alınabilmesi için doğru zamanda ilgili alanlara başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu noktada başvuracak olan bireylerin minimum 16 yaşında olması gerekmektedir. Bireyler 18 yaşının altında ise başvuru süreçlerinde velisinin yazılı iznini de ilgili alanlara iletmesi gerekmektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır? MYK kurumuna başvurarak, yeterlilik belgesi alınabilir. Ayrıca, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından da, Mesleki yeterlilik belgesi alınabilir.
Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar (firmalar); İstanbul, Avrupa Yakası, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana vb şehirlerde hizmet vermektedirler.
Mesleki yeterlilik sınavı nasıl yapılır sorusunun iki cevabı vardır. Birincisi yazılı sınav halinde ve çoktan seçmeli sorular, adaylara sorulur. İkinci olarak da uygulama ya da sözlü sınavla, adayların mesleki bilgileri ölçülür.
Bu seviyeler 3 ana temel üzerine kuruludur. Bunlar BİLGİ, BECERİ ve YETKİNLİKTİR. Toplamda 8 seviye bulunmaktadır her seviyedeki BİLGİ, BECERİ ve YETKİNLİK o seviyeye has kazanımlardan oluşmaktadır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir.
Hem kanunun uygulanmasına yönelik destek olabilmek hem de vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına tamamen ücretsiz olan bu hizmetimizden yararlanmak isteyen tüm belediyelere kamu yararı için hizmet vermekten gurur duyarız.
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından kabul edilen ve ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliklerini belgelendirmek isteyen herkes mesleki yeterlilik belgesi alabilir. Bu belgeyle kişiler icra ettikleri meslekteki bilgi, beceri ve yetkinliklerini ispatlamaktadır.
Zorunlu MYK Belgesi Alınmazsa Ne Olur? Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, uluslararası tanınırlığı nedeniyle özellikle yabancı proje ve şirketlerde çalışan ve belgelerini yeminli tercüme hizmetine vermek zorunda olan vatandaşlar tarafından talep edilmektedir. Özellikle İngilizce tercüme ve noter tasdiki belgeli iş gücüne daha fazla yük getirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri