İmplantasyondan sonra trafoblastların hızla çoğalması ile 3 tabaka şekillenir. * İnce bir bağ dokusu olan mesoblast tabakası. Mesoblast tabakasından, plasentanın destek dokuları ve damar sistemi şekillenir. Dış veya sinsityal hücrelerden embriyonun beslenmesi için glikoz ve protein sentez edilir.
Tablo I: Amniyotik sıvı volümünün haftalara göre değişimi(5). 1. Fetusun simetrik büyümesini sağlar.
Plasentanın yüzeyinden dallanan damarlar, hücrelerin kalın olduğu bir tabakayla kaplı bir ağ içerisine bölünerek girerler. Bunun sonucunda villöz ağaç yapıcıkları oluşur. Anne tarafında bu villöz ağaç yapıları "Kotiledon" denilen loblara dönüşür.
Plasentada 15-40 arasında kotiledon, 200'e kadar da lobül varlığı bildirilmektedir (8). Bu üniteler septa- larla birbirinden ayrılmaktadır. Septalar bazal plağın yukarı doğru olan uzantılarıdır. Koryonik plağa var- madan sonlanırlar.
Plasenta, gebelik sırasında oluşan geçici ve olağanüstü bir organdır ve gelişmekte olan fetüs ile annenin bedeni arasında hayati bir arayüz görevi üstlenir. Plasenta, bir yüzü rahmin iç yüzeyine ve diğer yüzü umbilikal kordon aracılığıyla fetüse bağlı olan düz, yuvarlak bir yapıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Gebeliğin 9. haftasından başlayarak doğuma kadar geçen süreye fetüs dönemi, bu dönemde anne karnındaki bebeğe de fetüs denir. Geçici organlar adı verilen plasenta ve göbek kordonu 3. ayda gelişimini tamamlar.
Gebelik ilerledikçe mide ve barsaklar büyüyen uterus nedeni ile yer değiştirir. Visseral yapılardaki pozisyonel değişiklikler bazı hastalıklardaki fiziksel bulguları değiştirir. Örneğin appendiks vermiformis genellikle yana ve yukarı doğru yer değiştirir.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Desidua bazalis, gebelik materyallerinin (embriyo) dip kısmındaki anneye ait plasentayı oluşturan desidua tabakasıdır. Lipid ve glikojenden zengin iri desidua hücrelerinden meydana gelmiş yoğun bir tabakadır. Desidual plak olarak da adlandırılan bu tabaka koryona sıkıca bağlıdır.
Plasenta, hamilelik döneminde oluşarak rahimde yer alan geçici bir organ olarak bilinir. Rahim duvarına yapışan plasenta, göbek kordonu bağlantısıyla bebeğe besin ve oksijen sağlamaya yardımcı olur. Plasentanın dengesinin bozulduğu durumlarda hem anne hem de bebek için ciddi ve hayatı tehdit edici olabilmektedir.
Ablasyo plasenta (plasental dekolman), bebeğin eş kısmının doğumdan önce rahim duvarından ayrılması durumu olup hem anne hem de bebek için hayatı tehtid eden önemli bir gebelik komplikasyonudur. Plasental dekolman kanamanın şekline ve ayrılan plasentanın oranına göre sınıflandırılmaktadır.
Siz de plasentanızı kurutarak ve hapların içine koyarak kapsül şeklinde hatta doğum odasında çiğ bile yiyebilirsin. Ancak plasentayı yemenin faydalarına dair hiçbir kanıt olmadığını unutmayın.. Hatta plasental bir enfeksiyon ajanı ile temas ederek kendi ve bebeğinizin sağlığını riske atabilirsiniz.
Korpus luteum gebeliğin 10-12 ci haftalarından sonra HCG düzeyindeki düşmeye bağlı olarak geriler,östrojen ve progesteron hormonları bu devreden sonra plasenta tarafından salgılanır.
AC: Bebeğin kalbinin altından alınan ve karın çevresinin ölçüsünü gösteren değerdir. Bebeğin kilo değişiminin yanı sıra doğumun nasıl olacağının da belirlenebildiği bu ölçümde kimi zaman hata payı olabilmektedir. Bu yüzden de AC ölçümü diğer parametreler ile bir arada değerlendirilir.
Gebeliğin 3.haftasında kalbi atmaya başlayan bebeğimizin uzun kalp yolculuğunda daha henüz anne karnında iken gebeliğin 16.haftasından itibaren yapılabilen ve annenin karın cildi üzerinden gerçekleştirilen bir ultrason yöntemidir.
Venöz gölcükler anne kanı ile dolu ve normal plasenta dokusu ile çev- rili kistik alanlardır.
İmplantasyon, tıpta embriyonun (cenin), uterusa (rahime) gömülmesidir. implantasyon genelde fundusun ön ve arka duvarında olur. Bu sırada blastosistin etrafını saran tabaka(zona pellusida),içteki sıvının artan basıncı ile incelerek kaybolur.
Fetal membranlar, ikinci ve üçüncü trimesterde üç katman halinde (am- niyon, koryon ve desidua) oluşur. Amniyon mayi hem fetusu çevresel fiziksel etkenlerden korur hem de fe- tal hareketlere olanak sağlayan bir alandır5.
Maternal ve fetal dolaşımı birbirinden ayıran plasental zar başlangıçta dört tabakadan oluşur: 1. Fetal damarların endoteli, 2. Villusların bağ dokusu, 3. Sitotrofoblastik tabaka, 4. Sinsisyum Dördüncü ayın başlarında sitotrofoblast hücreleri ve bağ dokusu hücrelerinin bir kısmı kaybolur.
Anne karnındaki bebeğin kalbi, 4. haftadan itibaren oluşmaya başlar. Annenin son adet tarihi baz alınarak 5 hafta sonra yapılan ultrason muayenesinde gebelik kesesinin içerisinde bebek izlenebilmelidir.
1. Dokunma duyusu. Gelişen embriyonun ilk oluşan hissi; dokunma duyusudur. Gebeliğin 8'inci haftasında başlar.
Bu bağ kordon adıyla bilinir ve bebeğin her şeyidir. İhtiyacı olan tüm besinleri, kordon sayesinde almaya başlar. Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Yedinci gebelik haftası
Bu dönemde büyüklüğü bir aspirin tableti kadar olan embriyonun tüm hayati organları gelişmeyi sürdürür. Kıl follikülleri, göz kapakları ve dil gelişmeye başlar. Dirsekler ve el-ayak parmakları görünür hale gelir; gövde düzleşmeye başlar.
Hamilelik döneminde bebeğin gelişim seviyelerini tamamlayabilmesi adına annenin vücudu tarafından su tutulur. Tutulan bu su, annenin vücudunda bazı şişliklerin görülmesine neden olabilir. Bu şişlikler genel olarak ayaklarda ve özellikle de ayakların bilek kısımlarında görülmektedir.
Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur. Gebelikte karnın büyümesini etkileyen faktörlerin başında kadının kilosu, boyu, karındaki yağ oranı, karın bölgesinin genişliği gibi etkenler gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri