Meşrutiyet İlanı ve Osmanlı tarihi İlkeleri Osmanlı vatandaşları Meşrutiyet ilanıyla seçme, seçilme hakkı kazanmışlardır. Halk, padişahın yanında yönetime ortak olmuştur. Mutlakiyetçi dönem bitmiş, Meşrutiyetçi yönetim dönemi başlamıştır. Türk tarihinin ilk anayasası Kanuni Esasi (1876) ilan edilmiştir.
I. Meşrutiyet, hem Avrupa devletlerinin baskısı hem de çökmekte olan Osmanlı Devleti'nin yenilenmesi ve yaşatılması amacıyla ilân edilmişti.
Meşrutiyet'in ilanı ile Osmanlı Devleti vatandaşları ilk kez seçme ve seçilme hakkını elde etmişlerdir. Meşrutiyet'in ilanı ve Kanunun-i Esasi ile halk, padişahın yanında yönetime ortak olmuştur. Bundan önceki "Mutlakiyet" yönetimi sona ermiş ve "Meşrutiyetçi Yönetim Anlayışı" dönemi başlamıştır.
Arapça şart kökünden türemiş olan meşrutiyet 19. asırdan itibaren Osmanlı Devleti'nde meclisli saltanat-hilafet anlamında kullanılmıştır. Daha genel ifadesiyle; meşrutiyet, bir hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan yönetim biçimidir.
Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi. Bu dönemin anayasası Kanun-ı Esasi, yürütme organı padişah II. Abdülhamid, yasama organı ise Meclis-i Umumi'dir.
İlgili 45 soru bulundu
İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir.
Meşruti kelimesi Türkçe'de "Meşrutiyetle ilgili olan." anlamına gelir.
Birinci Meşrutiyet, II. Abdülhamid'in 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'ndaki yenilgiyi gerekçe göstererek Meclis-i Mebusan'ı kapatmasıyla 1878'de son bulmuştur.
Yeniden özgürlük mücadelesine dönülmüş ve Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti adıyla bilinen gençlik örgütlenmesi bu işin öncülüğünü yapmıştır. Ülke içinde ve dışında verilen özgürlük mücadelesi ve siyasi sisteme olan eleştiriler, 23 Temmuz 1908'de Meşrutiyet'in ikinci kez ilanını sağlamıştır.
Meşrutiyet: Halkın padişahın yanında yönetime katılmasıdır.
Meşrutiyet ise şarta bağlı monarşi demektir. Osmanlı Devletinde iki kez meşrutiyet ilan edilmiş ve padişahın yetkileri kısıtlanmıştır. Meşrutiyet Nedir? Meşrutiyet, mutlak monarşiden farklı olarak yönetimde padişah ile birlikte halkın da söz sahibi olduğu yönetim şeklidir.
Meşrutiyet, Osmanlı Devleti'nde 1876 – 1918 arasında padişahın yetkilerinin anayasa ve meclis tarafından sınırlandırıldığı yönetim biçimidir.
Halk yönetime katılmış, ancak parti kurma ve toplantı yapma haklarından men edilmiştir. Hükümet padişaha karşı sorumlu olup, meclis açma kapama yetkisi padişaha verilmiştir. Meşrutiyet yönetimi tek otorite ve tek karar organı padişah olan bir sistemde halka da söz hakkı veren yenilikçi yapıyı temsil etmektedir.
Birinci Meşrutiyet'in temel amacı; devletin parçalanma sürecine girmesini engellemek, Avrupalı devletlerin iç işlerine karışmasını önlemek, halkın yönetime katılmasını sağlamak ve Balkan Bunalımı'nı sona erdirmekti.
Meşrutiyet'in ilanı ile vatandaş seçme ve seçilme hakkı kazanmıştır. Halk, padişahla birlikte yönetime ortak olma imkânı bulmuştur. Mutlakıyetçi yönetim anlayışı yerini meşrutiyetçi bir yönetim anlayışına bırakmıştır. Osmanlı Devleti'nin ilk anayasası kabul edilen Kanun-i Esasi, bu dönemde ilan edilmiştir.
Makedonya'da ıslahatlar yapılması kararı alındı ve İngilizler Rusları, Balkanlarda serbest bıraktı. Batıcılık ve Türkçülük fikir akımları bu dönemde etkili olmuştur. Reval Görüşmelerinin yanında İttihatçıların kendilerine ait birliklerle isyan etmesi ile II. Abdülhamit, II. Meşrutiyet'i ilan etmek zorunda kalmıştır.
Osmanlı Devleti'nin son dönemine damgasını vurmuş olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin, II. Meşrutiyet'in ilanından önce ve sonra yapmış olduğu tüm faaliyetler günümüzde bile tam olarak sonuçlandırılamamıştır. Tarihimizde böylesine önemli bir yere sahip olan II.
II. Abdülhamit tahta çıkmadan önce Jön Türklere meşrutiyet sözü ve Mithat Paşa'ya da sadrazamlık makamının sözünü verdi. II. Abdülhamit, 23 Aralık 1876 yılında, Osmanlı döneminin ilk ve son anayasası olan Kanun-i Esasi'yi ve Birinci Meşrutiyet Dönemi'ni ilan etti.
Bunlar, sırasıyla “geleneksel”, “yasal-ussal” ve “karizmatik” meşruiyettir.
Meşrutiyeti ilan eden padişah II. ABDÜLHAMİT'TİR. İlan ettiren grup ise Genç Osmanlılar (jön Türkler)' dir. Bu dönemde Osmanlı düşüncesi devletin resmi görüşü haline gelmiştir.
Meşrutiyet, hak ve yetkilerin anayasa tarafından belirlendiği, kral ya da hükümdarın hareket alanının parlamento tarafından sınırlandırıldığı ve yetkilerin krallık ile parlamento arasında paylaşıldığı yönetim biçimidir. Meşruiyet, siyasal iktidarın varoluş sebebini belirleyen en önemli üst anlam dünyasıdır.
Meşrutiyet , hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimine denir. Meşrutiyet, bir hükümdarın başkanlığı altında parlamento yönetimine dayanan yönetim biçimidir.
Yakın dönem Türk devlet anlayışında mutlakiyet ile cumhuriyet arasında yer alan ve iki defa uygulama sahasına konan bir idare tarzıdır. İlk uygulanışı 23 Aralık 1876 tarihli olup geleneksel zihniyetin esaslarını tespit etmek ve yazıya geçirmek şeklinde tezahür etmiştir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri