METABOLİK YAŞAMIN 4 AŞAMASI ORTAYA ÇIKTI Sonuçlarda metabolik yaşamın 4 aşaması ortaya çıktı. - Doğumdan bir yaşına kadar olan dönem. Bu dönemde metabolizma yetişkinlerinkinden yüzde 50 daha hızlı. - Metabolizma 1 yaşından 20 yaşına kadar hafif yavaşlıyor.
Metabolizma hızının normal değerleri cinsiyet ve yaşa göre değişir. 20-40 yaş aralığındaki kadınların ideal bazal metabolizma hızı 1000 ile 1400 arasındadır. Erkeklerde ise bu değerler 1200 - 1600 arasında olmalıdır. 40 yaş ve üzerindeki kişilerde metabolizma hızı yavaşlamaya başlar.
Metabolik yaşı, fiziksel durum, metabolizma çalışma hızı, genetik, beslenme rutini ve spor düzenine göre değişiklik gösterir. Metabolik yaşı doğum yaşından yüksekse ve aradaki fark fazlaysa sağlık problemleriyle karşı karşıya kalma ihtimaliniz yüksektir.
Metabolizmanın en hızlı çalıştığı zaman dilimi sabah saatleridir, akşam saatlerinde metabolizma yavaşlamaya başlar. Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltınızı yapmaya özen gösterin ki metabolizmanız da sizinle birlikte uyansın.
1 yaşından sonra metabolizma, yaklaşık 20 yıllık bir süreç içinde “yavaşça" yetişkin düzeyine geriliyor. Metabolizma “yetişkinlik boyunca (20-60 yaşlar arası) sabit kalıyor”, hamilelik de dahil. Sonrasında ise enerji harcamamız, “daha yaşlı yetişkinlerde düşüşe geçiyor.” Bu durum yaklaşık 95 yaşına dek sürüyor.
İlgili 19 soru bulundu
Metabolizma yaşını tespit etmek için en doğru yöntem bir uzmana danışmak ve tahlil raporlarına göre biyolojik yaşı hesaplamaktır. Elde edeceğiniz en gerçekçi sonuç, genetik mirasınızın ve biyolojik verilerinizin buluştuğu, bir uzman gözünden değerlendirilen sonuçtur.
- Metabolizma 1 yaşından 20 yaşına kadar hafif yavaşlıyor. Ergenliğin tüm değişimleri sırasında hiçbir ani yükselme ya da düşüş görülmüyor. - 20 ile 60 yaş arasında metabolizma hızı sabit kalıyor ve hiçbir değişiklik meydana gelmiyor.
Yaşlandıkça metabolizma yavaşlamaktadır. Kişilerin 30 yaşından sonra, her 10 yılda bir metabolik hızı %2-4 oranında azalır. Bunun önüne geçmenin de en önemli yolu düzenli egzersiz yapıp kas kitlesini özellikle yaşlanmaya karşı koruyabilmektir.
Sindirim sistemimiz proteinin sindirimi sırasında çok fazla enerji harcar ve sindirim esnasında yakılan kalori miktarı yüksektir. Bu yüzden et, tavuk, balık, hindi, yumurta gibi yüksek proteinli besinler metabolizma hızlandırıcı besinlerdir.
Ergenlik ve hamilelik döneminde metabolizma hızı artar. Yaşlanma ile metabolizma hızı yavaşlar.
Ergenlik ve hamilelik döneminde metabolizma hızı artar. Yeşil çay, kafein ve diğer uyarıcılar da hızı artırır. Hormonların ve ilaçların metabolizma hızını artırıcı veya azaltıcı etkileri olabilir. Metabolizma hızı çocuklarda, çalışanlarda, erkeklerde, soğukta ve protein ağırlıklı beslenenlerde daha yüksektir.
Yeşil yapraklı sebzeler, bol su içmek ve ömrü uzattığı kanıtlanan zerdeçal metabolizma hızı artırıyor. Yapılan araştırmalar haftanın 5 günü egzersiz yapmanın metabolizma yaşını küçülttüğünü ortaya koyuyor. İşte o araştırma ve sonuçları...
Yaş: İnsanlarda yaş ilerledikçe vücuttaki kas kütlesi azalır, buna bağlı olarak bazal metabolik hız yavaşlar. Genetik yatkınlık: Genetik faktörler bazal metabolizma hızı üzerinde etkilidir. Aile öyküsünde kilolu insanların olduğu kişilerde bazal metabolizma hızı daha yavaş olabilir.
Bazal metabolizma, vücudun yalnızca yaşamsal fonksiyonları (vücudu sıcak tutma, nefes alma vb.) idame ettirmek için enerji kullanan metabolik sisteme verilen addır. Bazal metabolizma hızı kişilerin aktivite seviyelerine, yaşına ve cinsiyetine göre farklılık gösterir.
10 saniye boyunca vuruş adedini sayın, ardından bu sayıyı altıyla çarpın. 54-59 ise, yaşınızdan 4 sene çıkartın. 60-64 ise, 2 sene çıkartın. 65-72 ise, 1 sene ekleyin.
Su metabolizma hızını artırıyor
Ancak düzenli su tüketilmesi metabolizmayı hızlandırmaktadır. “0” kalori olan suyu düzenli tüketmek az yemek yemeyi beraberinde getirebilmektedir. Sabah kalkınca ve akşam yatmadan su içmek tokluk hissi yaratmakta ve dolaylı olarak kilo verilmesine yardımcı olabilmektedir.
Metabolizma hızını artırmak için beslenme, egzersiz ve uyku önemlidir. Protein alımını artırmak, sık ve düzenli öğünler tüketmek gerekir. Egzersiz yaparak kas kütlesini artırmak ve kardiyo aktivitelerine zaman ayırmanın da faydası olacaktır. Su tüketimi ihmal edilmemeli ve yeşil çay gibi içecekler tüketilmelidir.
Sorunun basit bir cevabını vermek gerekirse uyumaya alışkın olduğumuz saatlerde metabolizma hızımız yavaşlar ve vücut uyumaya hazırlanır bu saatlerde yemek yenilmesi, öğlen yemeğindeki gibi metabolizma hızının maximum seviyede olduğu zamanlar değildir.
Uzun süre normalden az besin alanların metabolizma hızında %30, aşırı ve sürekli açlık durumunda ise %60 kadar azalma meydana gelir. Aşırı ve sürekli açlıkta, vücudun metabolizma için daha az enerji kullanmaya alıştığı, böylece az enerji harcayarak yaşamaya çalıştığı ileri sürülmektedir.
Buna göre, kişiler yapım olaylarını artıracak şekilde kas kütlesini artırmaya veya dengeli, sağlıklı yemeye başlarsa, anabolizma artacak şekilde metabolizma hızlanır. Aksi şekilde, günlük hareket miktarı azalan, yetersiz beslenen kişilerde yıkım olayları daha hâkim olduğundan metabolizma yavaşlar.
YAVAŞ METABOLİZMANIN NEDENLERİ
Şeker, işlenmiş inflamatuar gıdalar enerji fabrikalarımıza aşırı yük getirir ve hasar başlar. Aynı şekilde vücudun kıtlık var gibi algılaması da metabolizmayı yavaşlatır. Yo-yo diyetler, yeterinden az yemek, kalori kısıtlayan diyetler metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
25 yaşından sonra yeme alışkanlıkları ve hormonal dengeler değişiyor. Hareketsiz yaşam da buna eklenince metabolizma hızı doğal olarak yavaşlıyor ve vücut yağ oranı artıyor; kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor.
Araştırmalar aç kalırsanız zayıflamak bir yana kilo bile alabileceğinizi gösteriyor. Açlık, metabolizma hızını azaltıyor. “Genetik hafıza”daki “kıtlık anılarını” harekete geçiriyor. Vücutta “galiba aç kalacağım, bulduğum her enerjiyi yağa çevirip depolayayım” endişesi başlıyor.
Kronolojik yaş ile dışardan vücuda bakınca tahmin edilen yaşın farklı olması durumu vücut yaşı ile açıklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri