“Yönetici adayı ne iş yapar?” sorusuna kısaca şu yanıtları vermek mümkün olur: Bağlı olduğu kurumun resmi kurallar çerçevesinde iş süreçlerinin yönetilmesine katkı sağlar. Yöneticinin olmadığı yerde sorumluluğu üstlenerek onun yerine geçer. Yöneticinin işini rahatlatarak onu asiste etmesi istenebilir.
eleman.net verilerine göre, Yönetici Adayı 2023 yılında ortalama 30.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yönetici Adayı , Ocak 2023 yılında ortalama 24.420 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.136 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Mağaza yönetici adayı, gelecekte mağazanın yönetiminde yer alması düşünülen meslek grubudur. Giyim, market ve mağazacılık gibi perakende sektörlerinde yönetici yetiştirmek üzere şirketlerin açtıkları pozisyondur.
İlgili 32 soru bulundu
Yönetici kime denir sorusunun cevabı; üretim veya hizmet gerçekleştirmek için faaliyet yürüten şirketlerin ya da kurumların, üretim faktörlerini bir araya getirmek ve işi koordine etmek ile görevlendirdiği kişi, şeklinde verilir.
Yönetici, sorumlu olduğu kurumun idari işleri ile ilgilenen; çalışanların iş süreçlerinden, kurumsal stratejiden, yeni iş ortaklıkları için yapılan görüşmelerden, idari sorunların çözümünden sorumlu olan profesyonel meslek elemanıdır.
Yönetici, bir şirket veya organizasyonun yönetimini üstlenen bir kişidir. Yöneticiler, şirket veya organizasyonun amaçlarını belirler ve bu amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen çalışmaları yönetirler. Yöneticiler, ayrıca şirket veya organizasyonun işleyişini düzenler ve çalışanları yönetirler.
Apartmanlarda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm varsa, apartman yöneticisi seçimi yasal olarak zorunludur. Bağımsız bölümü sekizden az olan apartmanlarda da yönetici seçilebilir; ancak, bunda yasal bir zorunluluk yoktur.
Dışarıdan atanan yöneticinin maaşı, kat malikleri tarafından arsa payları oranında karşılanır. Yine aynı şekilde, sulh mahkemelerince atanan yöneticiler de maaşa tabidirler.
Apartman yöneticileri normal koşullarda her hangi bir maaş almamaktadır. Ancak bina için belirlenmiş olan aylık aidat tutarını apartman yöneticisi vermemektedir. Yani apartman yöneticisinin bir aylık kazancı ödemediği aylık aidat ücretidir. Bunun dışında apartman yöneticisi her hangi bir maaş almamaktadır.
Üst Düzey Yönetici maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 38 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Üst Düzey Yönetici maaşları 39160 TL'dir. En düşük Üst Düzey Yönetici maaşı 31330 TL iken, en yüksek Üst Düzey Yönetici maaşı 76900 TL'dir.
Müdür olmak için genellikle 8-10 yıl arasında tecrübe bekleniyor ve 10 yıla kadar bu görevde kalmak normal karşılanıyor. Bir yönetim kurulu üyesinden beklenen tecrübe doğrultusunda en az 50 yaşında olması bekleniyor ve 75 yaşa kadar çıkabiliyor. Bazı sektörler ise gençleri daha çok tercih ediyor.
Yönetici olmak için; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya işletme mühendisliği, makine mühendisliği ve endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olmanız gerekir. Ancak ilgili bölümlerin yanı sıra şirket yapısı ve çalışma alanına göre farklı bölümlerden mezunlar da değerlendirilebilir.
Başarılı bir çalışan ortalama 2 yıl içinde terfi alıp yönetici kademesine çıkabiliyor. Teknoloji, yazılım, çağrı merkezi, GSM sektörleri gibi yeni ve gelişmekte olan alanlarda da giriş seviyesinden başlayan bir kişi başarılıysa 1 veya 2 yıl gibi kısa bir zamanda yönetici olabiliyor.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34'üncü maddesi gereğince, kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir.
Kat malikleri kurulunca toplantı yapılamaz veya anlaşma sağlanamadığı için (sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanamaması halinde) yönetici seçilemez ise kat maliklerinden birisi yönetici seçimi için o gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine müracaatta bulunabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34. maddesinde detaylı olarak açıklandığı üzere kimse yönetici olarak atanmaz ise kat maliklerinden biri sitenin ya da apartmanın bulunduğu yer neresi ise oranın Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak birinin yönetici olarak atanmasını talep edebilir.
Lider ve yönetici arasındaki farklar şunlardır: Liderler vizyon yaratır, yöneticiler ise hedef koyar: Liderler bu vizyona uygun şekilde hareket etmeleri için çalışanlarına ilham verir. Yöneticiler ise hedeflerini gerçekleştirmek için durumları kontrol eder.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Yönetici, bir topluluğu idare eden, yöneten, sorunları çözebilen, hedefleri, planları, doğru takım arkadaşları kuran, stratejileri olan ve geleceği öngörebilen kişilerdir. Yöneticilerin çalışanları ile iletişimlerinin iyi olması ve çalışanlarının fikirlerini her zaman ciddiye almaları gerekir.
Yönetici, bir kurumun veya birimin yönetimini üstlenen idarî amirdir. Kurumun yönetimi için bir sistem kuran ve o sistemin yürütülmesini sağlayan idareciye yönetici denir. TDK sözlüklerine göre yönetici, 'yönetme gücünü elinde tutan kişi' olarak da tanımlanır.
Yöneticiler genelde firma ya da kurum liderlerine hizmet ederler. Ancak • liderler, hedef ve politikaları kendileri belirler. Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır. Liderler ise • kendilerine verilen doğuştan yetenekleri güce dönüştürürler.
Yöneticilik bir meslek (kariyer) uygulamasıdır, liderlik ise insanları etkileyebilme ve harekete geçirebilme işidir. Yöneticilik formal bir organizasyon yapısı içinde gerçekleşir, liderlik için formal yapı şart değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri