[1] Metafizik; felsefenin, varlığı ve oluşu izaha çalışan kısmıdır. Filozofların varlık derken kastettikleri şey; genellikle Tanrı, ruh ve evrenin mevcudiyetidir. Metafiziğin görevi; Tanrı, ruh ve evrenin varoluş biçimini açıklamaktır. Filozofların aralarındaki ihtilaflar çoğunlukla metafizikle ilgilidir.
İbn Sînâ'ya göre metafizik, mevcudu konu edinmektedir ve varlık anlamının farklı belirlenimlerini araştırmaktadır. Bu bağlamda metafi- zik varlık anlamının saf halini, kaynak ve ilkesini, varlık (vucud) bi- reylerinin bu ilkeden nasıl çıktığını, gerçek kıldığı mahiyetlerle hangi kısımlara ayrıldığını incelemektedir.
Metafizik ya da doğa ötesi, felsefenin bir dalıdır. İlk felsefeciler tarafından, "fizik bilimlerinin ötesinde olan" anlamına gelen "metafizik" sözcüğü ile felsefeye kazandırılmıştır. Metafiziği tanımlamaktaki zorluk Aristoteles'in bu alana ismini verdiği yüzyıldan bu yana bu alanın gösterdiği değişimdir.
Metafiziğin konusu, her şeyden önce apriori olandır. Yani varlık olması bakımından varlık ya da mutlak varlıktır. Bu anlamda metafiziğin konusu varolan her şey değil, kendini anlamaya yeterli ve elverişli tek varlıktır. Gayesi ise gerçekliği rasyonel olarak açıklamak, Tanrı'nın varlığını bilmektir.
İslâm felsefesi üzerinde önemli etkileri olan İlkçağ Yunan filozofu. Teorik felsefenin varlığı varlık olarak ele alan, Tanrı ve diğer fizik ötesi varlıkları ve tabii ilimlerin ilkelerini araştıran bölümü; ilk felsefe, metafizik.
İlgili 25 soru bulundu
Metafizik, var olan her şeyin doğasının ve kökeninin araştırılmasıdır. Bu, herhangi bir şeyin ne olduğu, nasıl oluştuğu, neden oluştuğu, ne olduğu gibi temel soruların cevaplanmasını kapsar. Ontoloji ise, varlıkların ruhsal ve temel niteliklerini inceler.
Metafizik, amacı şeylerin gerçek doğasını -var olanın var olmak bakımından anlamını, yapısını ve ilkelerini- belirlemek olan felsefî araştırmadır.
Bu bağlamda metafizik varlık anlamının saf halini, kaynak ve ilkesini, varlık (vucud) bireylerinin bu ilkeden nasıl çıktığını, gerçek kıldığı mahiyetlerle hangikısımlara ayrıldığını incelemektedir. Diğer deyişle metafizik, mevcutolmak bakımından mevcudun genel durumlarını ve varlığın ilkeleriniincelemektedir.
Metafizik sayesinde büyük patlamanın temelinde birinin ittirici güç olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu ittirici gücü meydana getiren ve insana beyninin algılayamayası durum metafizik tarafında tanrı olarak adlandırılmaktadır.
Eğitim İçeriği
Duyu organlarıyla algılanamayan ve fizik ötesi olarak tanımlanan olguları inceleyen bilim ve felsefe dalına metafizik denir. Metafiziğin ilgilendiği alanların başında insan var oluşu, kainat ve Tanrı gelir. 10. yüzyıldan itibaren İslam felsefesinde metafizik önemli bir yer tutmuştur.
Felsefenin bir dalı olan metafizik, kelime anlamı olarak fizik biliminin ötesinde anlamına gelir. Olay, varlık, tanrı, varoluş, zaman, evren, uzay, özellik, sebep, ilişki gibi kavramlar üzerine incelemeler yapan metafizik, ontolojik yani varlıksal sorunlar üzerine yoğunlaşan bir felsefe dalıdır.
Bu cevapla da dinlerin metafizik olduklarını söyleyebiliriz. Ve dine ihtiyacın fıtri ve akli olduğunu ve bir yaratıcının var olduğunu kabul etmemiz gerekir.
Metafizik, varlık, varoluş, evrensel, özellik, ilişki, sebep, uzay, zaman, tanrı, olay gibi kavramlar üzerine inceleme yapan bir felsefe dalıdır. Metafizik, 'Varlığın doğasına yönelik bir araştırma', 'varlığın doğasını betimleme girişimi' gibi şekillerde tanımlanabilir.
Tanrı metafizik bir kavramdır. Metafizik zaten kelime anlamı ile fizik ötesidir. Yaptığımız bütün gözlemler, içinde bulunduğumuz bütün etkileşimler fizikseldir.
Metafizik, felsefenin en önemli alt dallarından biridir. Metafizik, genel bir ifadeyle “varlığa ilişkin genel ve rasyonel soruşturma” olarak tanımlanabilir.
Aristoteles'in metafiziği, varlık olmak bakımından varlığı ve ona özü gereği ait olan nitelikleri inceleyen bir bilimdir (Aristoteles, 1995b:42). Çünkü ona göre bir ve aynı doğayla ilgili şeylerin incelenmesi yani varlık olmak bakımından var- lığın incelenmesi tek bir bilime yani metafiziğe aittir.
İlk kez Şamlı Nikolas'ta rastlanılan metafizik (meta ta phsyka) terimi, eser için Andronikos tarafından kullanılmıştır. Aristoteles'in eserlerinin düzenlenmesi sırasında böyle bir adın seçilmiş olduğu düşünülmektedir.
Öz: Felsefe tarihi boyunca, 'İlk Öğretmen' Aristoteles'in Metafizik adlı eseri hem Batıda hem de Doğuda saygın bir yer edinmiş ve pek çok filozof tarafından kimi bölümüne şerhler ve kısa açıklamalar yazılmıştır.
Comte'a göre metafizik aşama, insan zihninin doğrudan teolojik düşünceden pozitif düşünceye geçmesinin mümkün olmamasından kaynaklanan bir geçiş evresidir. Bu evrede insan zihni adım adım pozitif düşünceye hazırlanmaktadır.
Her ikisinin de konusu varlık problemidir. Ancak ontoloji, sadece varlık problemini incelemesine rağmen; metafizik, varlık probleminin yanında bilgi, bilim ve değerler alanında ortaya çıkan, bilimsel verilerle çözülemeyen problemlerle de uğraşır.
Metafiziksel problemlerse deneysel yöntemlerin cevaplandıramayacağı türden problemler olarak kabul edilirler genellikle. Bu nedenle günümüzdeki bilim tanımına göre metafiziğe bilim dememiz mümkün değil. Ama geçmişte kullanılan daha geniş bilim tanımına göre metafiziğin bilim olduğu söylenebilir.
akıl ve sezgiyle sağlanan bilgiyi araştıran, inceleyen, tanrısal öz üzerine düşünen felsefe. düş gücü ve akıl yürütme ile erişilen gerçeklerin,küçük bir ölçüde olsa,duyu organlarıyla algılanan gerçekler tarafından etkilenmelerine izin verme.
Varlık var mı-yok mu, bana kalırsa görecelilikten ibaret. Var olan şey gerçekliğe dayalıdır, var olan gerçek olduğuna göre, gerçek olmak için de var olmak zorunlu hale gelir. Gorgiasın aksine, ona göre hiçbir şey yoktur, bir şey varsa bile bilinemez, bilinse bile başkalarına aktarılamaz.
Metafizik gerilim, iç coşkunluğu, aşk, heyecan ve şevk potansiyeli, mânevî duygularımızın daima aktif hâlde bulunması, bizi dine ve ibadetlere sevkedip koşturacak bir güç kaynağıdır. Kalb merkezimizin daima enerjik bulunması, aksiyon ve hamle ruhuyla şahlanmış, canlanmış bir ruh hâlinin kesintisiz oluşu demektir.
Varlık felsefesinde iki tür varlık vardır; reel varlık ve ideal varlık. Reel (gerçek) varlık kavramı duyumsanabilir, dış dünyada var olan varlıklardır. İdeal varlık ise zihinde var olan, dış dünyada var olmayan varlıklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri