Web3 ve metaverse, birbirinden konsept olarak farklı iki kavramdır. Web3 daha demokratik, merkeziyetsiz bir internet ağını ifade eder. Metaverse ise kullanıcıların birbiriyle ve uygulamalarla, hizmetlerle daha fazla etkileşime girebildiği sanal dünyaları ifade etmektedir.
Metaverse Nedir? Son dönemlerde Web 3.0 ile birlikte anılan Metaverse, sanal gerçeklik olarak karşımıza çıkan sanal bir evren oluşum sürecinin tamamıdır. Aslında meta kelime olarak öte anlamına ve verse de kelime olarak evren anlamına geldiği için evren ötesi olarak tanımlanabilir.
Web3, internette veri sahipliği ve kontrolünü merkezî olmaktan çıkaran blok zinciri gibi teknolojiler için kullanılan genel bir terimdir. Çoğu internet uygulaması, son kullanıcı verilerinin nasıl kaydedileceğini ve kullanılacağını belirleyen merkezî varlıklar tarafından kontrol edilmektedir.
Buradan da anlayacağımız gibi Metaverse, içinde yaşadığımız sosyal hayattan farklı bir evreni, 'gerçek ötesi' bir dünyayı tanımlıyor. Bu yeni evrende insanlar kurgusal karakterler yaratarak sanal dünyada AR (artırılmış gerçeklik) teknolojisiyle gerçek dünyadan tamamen farklı bir evrende sosyalleşebilecek.
İlgili 16 soru bulundu
Web3 teknolojisi; dijital koleksiyon kartları, etkinlik biletleri, oyun içi öğeler, dijital müzik veya sanat gibi nadir oldukları kanıtlanabilen dijital öğeleri mümkün kılar.
Web3 projelerinin kripto para birimleri Web3 coinleri olarak adlandırılır. En çok öne çıkan Web3 tokenleri arasında Polkadot (DOT), NEAR Protocol (NEAR), Basic Attention Token (BAT), Holo (HOT) ve Chainlink (LINK) sayılabilir.
Metaverse'ü tüm dijital dünyaların birleştirildiği, yani internette yapabildiğiniz her şeyin tek bir alanda toplandığı paralel bir evren olarak tanımlamak mümkün. Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg de metaverse kavramını "sadece bakmak yerine içinde bulunduğunuz bir internet" olarak tanımlıyor.
Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vadetmektedir. Bu kamusal alanın sanal para birimleri bugün hâlihazırda kripto para piyasasında işlem görmektedir. Bu açıdan kavram internetin geleceği olarak görülmektedir. Metaverse adı verilen bu yapay evrene ilk giriş yapan şehir ise Seul kentidir.
Her ne kadar metaverse kavramının fikri kurucusu Neal Stephenson olsa da bu teknolojinin farkındalığının oluşmasına ve gelişmesine yol açan kişi Facebook'un yeni adıyla Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg'dir.
Böylece artık çoğumuz tüketicilerin büyük bir parçasını oluşturuyoruz. Web 3.0 (2010'da aktif hale geldi), semantik web olarak da bilinir.
Web3, 1999'da Tim Berners-Lee tarafından yaratılan ve bazen "Web 3.0" olarak da adlandırılan semantik web kavramından farklıdır.
Web3, merkezsiz bir internet modeli olarak tanımlanabilir. Temel amacı, kullanıcıların verilerini ve uygulamaları merkezi olmayan bir ağ üzerinde tutmaktır. Blok zincir teknolojisi, akıllı sözleşmeler ve kripto paralar gibi yeni nesil teknolojiler sayesinde bu mümkün olmaktadır.
Metaverse projeleri, kullanıcıların sanal dünya oluşturmasına ve bu dünyalarda etkileşime geçmesine olanak tanıyan çevrimiçi platformları ifade eder. Bu çevrimiçi platformlar, kullanıcıların sanal ortamlar oluşturmasını, keşfetmesini ve diğer kullanıcılar ile etkileşim kurmasını sağlamak amacıyla hizmet verir.
Pandemi etkisini kaybettikçe ve insanlar yüzyüze çalışmaya ve sosyalleşmeye döndükçe sanal alanlara duyulan ihtiyaç azalması ile birlikte metaverse'e ilgi de azaldı. Enflasyon zirve yapınca birçok şirket harcamalarını kıstı. Yaz döneminde şirketlerin karar mekanizması durdu.”
Metaverse Nasıl Girilir? Öncelikle Metaverse girdiğinizde 3D ortamı (3 boyutlu ortam) tam olarak algılayabilmek için Oculus gibi firmaların ürettiği VR gözlüklerden edinmeniz gerekir. Oculus tabiki bu gözlüklerin tek üreticisi değil, fakat Türkiyede bunlardan en çok bilineni Oculus Quest 2 modeli.
Metaverse ile birlikte ödeme işlemleri, kimlik doğrulama, işe alımlar, reklamlar, içerik oluşturma, güvenlik ve benzeri her şeyi yönetmek için yeni şirketler, ürünler ve hizmetler ortaya çıkması da bekleniyor. Bu da günümüzdeki birçok çalışanın işlerinin son bulacağı ve dönüşüm yaşayacağı anlamına geliyor.
Neal Stephenson 1992 yılında yayınladığı bilim kurgu romanı Snow Crash'de Metaverse kavramını ilk kez ortaya atmıştı. O dönemde abartılı bulunan ve spekülatif bir gelecek sunduğu için eleştirilen kitabında Stephenson, 'Metaverse' kavramı ile günümüzdeki kullanımına oldukça yakın bir sanal evreni nitelemişti.
Bunlar Meta, Microsoft, Nvidia, Apple ve Alphabet gibi büyük teknoloji şirketleri, OpenSea, The SandBox ve Yuga Labs gibi girişimlere yatırım yapan VC'ler ve metaverse girişimleriyle iş ortaklıkları kuran Disney, LEGO ve Balenciaga gibi marka ve şirketler olarak öne çıkıyor.
1 Metaverse ETP (ETP) fiyatı, anlık olarak 0,60595600 TL ve 0,01893182 USD'ye karşılık gelmektedir.
Web 3.0, internetin evriminde web'in daha etkileşimli, akıllı ve kullanıcı merkezli hale geleceği bir aşamadır. Bu değişim, yapay zekanın (AI), semantik webin ve nesnelerin internetinin (IoT) artan popülaritesi tarafından yönlendirilmektedir. Kullanıcı merkezli, açık ve güvenli bir internet deneyimi yaşatmayı amaçlar.
Web 2.0, esasen kullanıcıların site içeriğine katkıda bulunmasına ve bazen iş birliği yapmasına izin verirken, Web 3.0 büyük olasılıkla bu işleri anlamsal web ve yapay zeka teknolojilerine devredecek. Böylece, site içeriklerini ve bilgiyi anlamlandırma görevlerinin büyük ölçüde otomasyona bağlanması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri