Sonuç olarak, metformin toplumda başlıca diyabet olmak üzere pek çok endikasyonla yaygın olarak kullanılmakta olan bir ilaç olup takip ve tedavi sırasında laktik asidoz ve akut böbrek hasarı ile karşılaşılabilir.
Yani metformin veya diğer şeker ilaçları böbreği bozmaz, fakat uzun süreli kötü şeker kontrolü sonucu böbreği bozulanlarda bu ilaçlar daha dikkatli kullanılır. Ne yazık ki pek çok hastamızın leblebi yermiş gibi korkmadan kullandığı ağrı kesici-romatizma ilaçları ise gerçekten de böbrek bozucu etkiye sahiptir.
İnterferonlar, pamidronat, sisplatin, karboplatin, siklosporin, takrolimus, kinin, mitomisin C, bevacizumab, sisplatin, karboplatin ve metotreksat.
Diyabete bağlı böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarının %75'i kaybedilene kadar normal idrar çıkışı olabilir. Hastalarda vücutta şişme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülmeye başladığında genellikle böbrek yetmezliği ilerlemiş durumdadır.
İlgili 44 soru bulundu
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Böbrek yetmezliğinin belirtileri arasında idrarda artmış protein, kan veya atık maddelerinin bulunması, sık idrara çıkma, kabızlık veya ishal, aşırı susama veya kilo kaybı sayılabilir. Bu durumun tedavisi ise, dializ veya böbrek nakli gibi yöntemlerle mümkündür.
Maksimum dozu günde 2 doza bölünmüş şekilde 1000 mg metformin hidroklorürdür. Hastanın böbrek fonksiyonları düzenli aralıklarla takip edilmelidir (her 3 ila 6 ayda). <45ml/dak/1.73m2 olursa metformin hemen kesilmelidir.
Çok miktarda iyotlu kontrast madde kullanılarak anjiyografik inceleme yapılacak diyabet hastalarında, metformin, işlemden 24 saat önce kesilmeli, hasta hidrate edilmeli ve 24 saat sonra serum kreatinin düzeyinin ölçülmesini takiben, sorun yok ise tekrar başlanmalıdır.
Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz. Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz. Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. Đlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına, buna bağlı olarak da, vücudun tüm işlevsel faaliyetlerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olabilir.
3. 'Çok su içmek böbrekleri temizler'
Böbrekler sağlıklı çalıştığında günlük alınan su miktarının fazla bir önemi olmaz. Böbrek taşı rahatsızlığında ise günlük içilen su miktarının 2 litreden fazla olması taşın tekrarlama riskini yüzde 60 oranında azaltır.
Metformin de diğer ilaçlar gibi belli yan etkilere sahiptir. Bu sebeple kullanımı mutlaka bir hekim tarafından belirlenmelidir. Unutulmamalıdır ki metformin bir zayıflama ilacı değildir.
Böbrekleriniz minicik kan damarları ile doludur. Zaman içinde, yüksek kan şekeri yüzünden bu incecik damarlar darlaşır ve tıkanır. Böbreklerinize daha az kan gittikçe, vücudunuzdan daha az atık ve sıvı atılır. Şeker hastalığının neden olduğu böbrek hastalığına “diyabetik böbrek hastalığı” adı verilir.
Diyabet böbrek filtrelerine zarar verebilir, bu da diyabetik böbrek hastalığına veya diyabetik nefropatiye yol açabilir. Kan şekeri düzeylerini kontrol etmek, diyabetik böbrek hastalığının gelişimini yavaşlatabilir.
Biguanid Grubu (Metformin)
Karaciğerde kan şekeri üretimini azaltarak kan şekeri düzeyini kontrol eder. Yan Etkileri: En yaygın yan etkileri bulantı, karın ağrısı-şişkinlik ve ishal olup ilk birkaç haftadan sonra zamanla azalır. Bu yan etkileri azaltmak için ilacın yemekle beraber alımı da önerilir.
Bununla birlikte halk arasında karamuk olarak bilinen ve güçlü antioksidan özelliklere sahip olan berberin, en çok kullanılan şeker ilacı olan metforminin doğal formudur.
Metforminin yüksek doz aşımı veya eşlik eden riskler laktik asidoza neden olabilir. Laktik asidoz tıbbi bir acil durumdur ve hastanede tedavi edilmelidir. Laktat ve metformini vücuttan uzaklaştırmanın en etkili yolu hemodiyaliz uygulamaktır.
Bulgular: Çalışmaya, metformin kullanan toplam 159 hasta dâhil edilmiştir. Metformin kullanan DM'li hastaların %18,2'sinde B12 vitamin eksikliği tespit edilmiştir.
Bel çevresi kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm üzerinde olan bireylerde; Açlık kan şekeri 100mg/dl'den yüksekliği. Kan basıncı 130-85mmhg üzeri veya hipertansiyon tanısı ile antihipertansif ilaç kullanımı
Metforminin ülkemizde bulunan formları glifor, glucophage, glukofen, gluformin şeklindedir. Yemeklerle birlikte günde 3 kez 500 mg. veya günde 2 kez 850 mg. alınması önerilmektedir. İlaca başlamadan önce karaciğer ve böbrek fonksiyonları kontrol edilmelidir.
Kronik böbrek yetmezliği belirtileri arasında bitkinlik, akıl karışıklığı, mide bulantısı, özellikle geceleri sık idrara çıkma, el ve ayakta şişlik, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve ileri aşamalarda kusma sayılabilir. Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık aşama aşama ilerlediği için erken tanı koymak zordur.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri