Metformin [1- (diaminomethylidene) -3,3- dimethylguanidine] tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan antihiperglisemik ilaçlardan biridir. Metformin Leguminosae familyasından bir bitki olan Galega officinalis (goat's rue French liliac) (Şekil 4) elde edilir (38).
Biguanid grubu ilaç olan metformin, Galega officinalis adındaki bitki ekstresinden sentez edilmiştir.
Bununla birlikte halk arasında karamuk olarak bilinen ve güçlü antioksidan özelliklere sahip olan berberin, en çok kullanılan şeker ilacı olan metforminin doğal formudur.
Metformin hidroklorür günde 2 veya 3 kez 500 mg veya 850 mg standart başlama dozuyla verilirken, insülin dozu kan glukoz ölçümleri temel alınarak ayarlanır. Uygulama şekli: GLUCOPHAGE yemekler ile veya yemeklerden sonra bir bardak su ile oral yolla kullanılır.
Gün içinde yeşil çay ve limonlu su içerek metabolizmanı canlandırabilirsin. Zerdeçal, zencefil ve tarçını mutfağından eksik etmemelisin. Bu maddelere uyduğunda, zaman içinde kilo verip insülin direncini kırabilirsin.
İlgili 23 soru bulundu
Elma Sirkesi Tüketmek
Özellikle yüksek karbonhidratlı gıdalarla kombine edildiğinde elma sirkesi insülin duyarlılığını ve artan insülin seviyelerini düşürebilir. Yüksek karbonhidratlı bir öğüne iki yemek kaşığı elma sirkesi eklemenin, yemekten sonra 30 dakikaya kadar insülin direnci seviyelerini düşürmektedir.
2017'de yapılan bir başka çalışmada ise, çörek otu tohumu yağının zamanla insülin üretimini artırarak, insülin direncini azaltarak, hücresel aktiviteyi uyararak ve bağırsak insülin emilimini azaltarak HbA1c'yi — ortalama kan şekeri seviyeleri— azalttığı sonucuna varmıştır.
Bulgular: Çalışmaya, metformin kullanan toplam 159 hasta dâhil edilmiştir. Metformin kullanan DM'li hastaların %18,2'sinde B12 vitamin eksikliği tespit edilmiştir.
Metformin, özellikle aşırı kilolu kişilerde tip 2 diyabet tedavisi için kullanılan birinci basamak bir ilaçtır. Polikistik over sendromu tedavisinde de kullanılmaktadır. Kilo alımı ile ilişkili değildir ve ağızdan alınır.
Metformin ve plasebo gruplarında, Vitamin B12 eksikliği ve sınırda düşük düzeyleri dolaşımdaki homosistein düzeyinin yüksekliği ile ilişkili bulundu.
Vücuttaki D vitamini eksikliği, insülin direncine ve insülin duyarlılığına etki edebilir.
Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya da özen gösterin. Sağlık durumunuza göre koşun, tempolu yürüyüş yapın, bisiklete binin, yüzün, aerobik yapın veya hızlı dans edin. Zamanınız kısıtlıysa haftada en az 3 gün 45'er dakika tempolu yürüyüş yapmayı yaşam alışkanlığı haline getirin.
Diyabet tedavisinde etkilidir
Kurkumin, antiinflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde tip 1 ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir ve insülin direnci, yüksek kan şekeri ve hiperlipidemi (kandaki yüksek yağ seviyeleri) dahil olmak üzere diyabete katkıda bulunan birçok faktörü iyileştirebilir.
Biguanid Grubu (Metformin)
Bu grupta güncel kullanımda sadece metformin olup insülin direnci ve Tip 2 diyabette en sık kullanılan ilaçtır.
Metformin diyabet tedavisinden çok uzun yıllardır kullanılan ve ilk akla gelen bir ilaç grubudur. Metformin, tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir ilaç olmasının yanı sıra, bazen polikistik over sendromu (PCOS) gibi diğer durumların tedavisinde de kullanılır.
Tip 1 diyabet bağışıklık hücrelerinin pankreasa karşı dengesiz yanıtı sonucu oluşur, pankreas insülin üretemez hale gelir. D vitamini eksikliğinde tip 1 diyabet gelişiminin arttığını gösteren birçok çalışma mevcut.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
İnsülin direncini kırmak için günlük olarak 4 porsiyon meyvenin aşılmaması gereklidir. Öğünlerinizi atlamayın: Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olmak üzere günde en az 3 öğün tüketilmesi insülin direncinin kırılmasında önemli rol oynar.
Tarçın, kan şekerini düşürür ve güçlü bir anti-diyabetik etkiye sahiptir. Tarçın, kan şekerini düşürücü özellikleriyle bilinir. İnsülin direnci üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra tarçın, kan şekerini başka mekanizmalarla da düşürebilir.
Tarçının maksimum dozu ise 1 tatlı kaşığıdır (6 gram), günde 1 tatlı kaşığını geçmemek kan şekerinizi dengelerken fazlasını tüketmek kan şekerinizi fazlaca düşürerek hipoglisemiye girmenize neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri