BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750kg üstü bir çekme karavan için ehliyet şartını yerine getirmiş olursunuz. Böylece O1 ve O2 sınıfı römorkları ve karavanları, çeki demiri olan motorlu araçların yardımı ile çekebilirsiniz.
Çekme Karavan İçin Ehliyet
Eğer 750 kilogram altında ağırlığa sahip bir çekme karavan almayı düşünüyorsanız B sınıfı sürücü belgesi yeterli oluyor. Bu karavanları çeki demiri ile binek aracınıza bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu binek aracın sınıfına ait sürücü belgesine sahip olmanız yeterli olacaktır.
Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
Eğer 750 kg ağırlığın altında ise B sınıfı ehliyet yeterli olmaktadır. Ama 750 kg üstündeki bir römorku kullanabilmek için BE, CE, DE sınıfı ehliyetlerden çekeceğiniz aracın türüne uygun olana sahip olmanız isteniyor. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir.
BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750 kg altında ya da üzerinde O1 ve O2 sınıfı bütün römorkları, çekme karavanları çeki demiri olan otomobil veya kamyonetiniz ile çekebilirsiniz. BE sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almış olmanız gerekiyor.
İlgili 37 soru bulundu
O1 kategorisi araç demek taşıma aracın kendisi ve yüküyle birlikte ağırlığının en fazla 750 kg olabileceği yani azami yüklü kütlesinin 750 kg olması anlamına gelmektedir. Karayollarında araçların tescili O1 kategorisinde bir istisnaya tabidir. O1 kategorisi römorkların (Karavanların) tescili zorunlu değildir.
O1 belgesi almak için öncelikle aracınızın teknik özelliklerini belirlemelisiniz. Bu bilgileri aracın kullanım kılavuzunda veya aracın üreticisi tarafından sağlanan belgelerde bulabilirsiniz. Daha sonra, belgeyi veren yetkili bir kuruluşa başvurmalısınız.
Karavan ehliyetini özetlemek gerekirse:
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır.
Motosikletler altıncı sınıf araç kategorisine dâhil edilmiştir. Bu araçlar OGS alırlarken birinci sınıf olarak değerlendirilirler.
Motokaravanlarda tek teker veya çift teker fark etmeden B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz. Yani daha önce farklı ehliyetlerle kullanılan sınıflardaki midibüs, minibüs , otobüs, ve panelvan niteliğindeki karavanlar otomobil sınıfına dönüştüğü için B sınıfı ehliyetle kullanılır.
B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Karavan için ehliyet konusunu toparlayacak olursak;
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır.
Ancak bu durum artık değişiyor. Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Bu tamamen gideceğiniz kursun liste fiyatlarına ve yapacağınız pazarlığa göre değişse de piyasada ortalama bir BE Sınıfı, Römork ve Karavan ehliyeti fiyatı 1.400 lira civarında seyretmektedir.
Yaş sınırı 18 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır. “BE” sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ı geçmeyen römork veya yarı römork içerek birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Çekme karavanlarda özellikle taşıtın ağırlık durumuna göre Vergi ve Ruhsat işlenmektedir. 750 KG altı olan karavanlardan O1 Belgesi ve Çekme karavan satış faturası ile noterden satış yapılabilmektedir.
Karavan genelde M1 sınıfı olarak geçiyor. M sınıfı araç, en az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır.
1. Sınıf: N1 Sınıfi; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet) 2. Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet).
-Çekme karavan ile gecıste 3.sınıf oluyor. -OGS olup ta HGS den geçiş veya tersi geçişte sistem afallayip 3.sınıf ceza kesebiliyor. - Sistem plakayı okuyamazsa 3.sınıf ceza geliyor.
Bu ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. Ancak bilinmelidir ki B sınıfı ehliyet sahipleri kamyonette kullanabilir. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler.
Yani hali hazırda eski veya yeni tip B sürücü belgeniz varsa aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz. B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanır. B1 sınıfı sürücü belgesi 4 tekerlekli motosiklet (ATV gibi) kullanır.
Ehliyeti olmayan birinin BE sınıfı ehliyet alabilmesi için öncelikle B sınıfı ehliyet alması gerekir. BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750 kg altında ya da üzerinde O1 ve O2 sınıfı bütün römorkları, çekme karavanları çeki demiri olan otomobil veya kamyonetiniz ile çekebilirsiniz.
750kg altı bile olsa O1 tip onay belgesine sahip olmayan karavanların karayollarına çıkmaları mümkün değildir.
O1 Belgeli yani 750Kg altındaki çekme karavanların satışını karavanın O1 Belgesi ve Fatura'sı ile gerçekleştirilebilirsiniz. Bunun için alıcı ile birlikte Noter'e giderek 750Kg altı karavan satmak istediğinizi söylemeniz yeterlidir.
Gelelim sorumuzun cevabına; O1 kategorisi 750 kg kapasiteli araçlarda ruhsat zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu belgeli olması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bir karavan veya römork alırken mutlaka tip onay belgesine sahip olmalıdır. O1 kategorisi araçlar ise ruhsatlandırma konusunda opsiyoneldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri