Sonuç: Metformin, diyabetik hastalarda B12 vitamini emilimini engelleyerek B12 vitamin eksikliğine neden olabilir. Bu çalışmada, metformin kullanan DM'li hastaların önemli bir kısmında B12 vitamin eksikliği olduğu bulunmuştur.
Metformin grubu ilaç kullanan tip-1 ya da tip-2 diyabetlilerde bilişsel performans yani bir nevi algılama problemi ortaya çıkabiliyor. Bu sebeple Metformin grubu ilaç kullanan diyabetli bireylerin yanında ayrıca B12 vitamini kullanması da öneriliyor. Bilgilendirme amaçlıdır.
Diyabet hastalarına sıklıkla verilen mide koruyucu ilaçlar da B12 emilimini aksatarak B12 düzeylerini düşürür. Bu nedenle metformin (ve mide koruyucu tedavi) kullanan diyabet hastalarının B12 vitamini düzeyleri sık olarak kontrol edilmelidir.
Diyabet hastalarında özellikle E, C ve B grubu vitaminlerinin olumlu etkileri vardır.
Yeterli B12 vitamini seviyesini korumak, kanınızdaki homosistein seviyelerini düşürerek yaşa bağlı makula dejenerasyonunun gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Ruh halini düzenlemekten sorumlu bir kimyasal olan serotonin üretimi için B12 vitamini gereklidir.
İlgili 31 soru bulundu
Gıdaların enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur. Cilt, saç, kas sağlığı, beyin fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde ayakta yanma hissi, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kalp atış hızlanması, ödem, bulantı, yorgunluk ve sindirim sistemi problemleri ortaya çıkabilir.
Sinir sisteminin sağlığı, beyin işlevleri ve alyuvarların üretimi için önemlidir. İçerisinde bulunan kobalt minerali sebebiyle diğer adıyla Kobalamin olarak bilinen. B12 vitamini, en büyük ve yapısal bakımdan en karmaşık vitamindir.
Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, kilolarına bakılmaksızın, daha düşük D vitamini seviyesi olan hastaların diyabete daha yatkın oldukları saptandı.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
Magnezyum glisinat bağırsaklardan kolayca emilir ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Glisin; anksiyete, uyku problemi, depresyon, stres, kalp hastalığı ve diyabet dahil çeşitli durumları tedavi etmek için kullanılabilmektedir.
Bu grupta güncel kullanımda sadece metformin olup insülin direnci ve Tip 2 diyabette en sık kullanılan ilaçtır. Karaciğerde kan şekeri üretimini azaltarak kan şekeri düzeyini kontrol eder. Yan Etkileri: En yaygın yan etkileri bulantı, karın ağrısı-şişkinlik ve ishal olup ilk birkaç haftadan sonra zamanla azalır.
Metformin, ağız yoluyla alınan diyabet için en yaygın kullanılan ilaçtır. Jenerik ilaç olarak mevcuttur. 2019'da, 85 milyondan fazla reçeteyle Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık reçete edilen dördüncü ilaç olmuştur.
B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
Maksimum dozu günde 2 doza bölünmüş şekilde 1000 mg metformin hidroklorürdür. Hastanın böbrek fonksiyonları düzenli aralıklarla takip edilmelidir (her 3 ila 6 ayda). <45ml/dak/1.73m2 olursa metformin hemen kesilmelidir.
Metformin [1- (diaminomethylidene) -3,3- dimethylguanidine] tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan antihiperglisemik ilaçlardan biridir. Metformin Leguminosae familyasından bir bitki olan Galega officinalis (goat's rue French liliac) (Şekil 4) elde edilir (38).
Metformin, genellikle tip 2 diyabetin tedavisinde, kan şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için kullanılan bir oral antidiyabetik ilaçtır. Metformin diyabet tedavisinden çok uzun yıllardır kullanılan ve ilk akla gelen bir ilaç grubudur.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Bu yüzden, her bireyin B12 açısından zengin besin kaynaklarını tüketmesi önerilir. Karaciğer, dalak, böbrek, midye, alabalık, karides, takviye tahıl gevrekleri (veganlar için), ton balığı, süt, peynir, yoğurt ve yumurta B12 vitamini açısından en zengin temel besin kaynaklarıdır.
En yaygın görülen “santral diabetes insipidus” adı verilen tipte beyindeki hipofiz bezinden salgılanan ve suyun böbreklerde tutulmasında görev alan antidiüretik hormonda (ADH) eksiklik varsa şekersiz şeker hastalığı görülmektedir.
İnsülin olarak bilinen bu hormon vücutta yapılamaz ise alınan gıdalar enerji olarak kullanılamayacaktır. İnsülin hormonlarının eksikliği sonucu ortaya çıkan Tip 1 diyabet, sıklıkla çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığı için “Juvenil diyabet” adını da alır.
D vitamini eksikliğinde tip 1 diyabet gelişiminin arttığını gösteren birçok çalışma mevcut. Bir çalışmada D vitamini desteği alan bebeklerde tip 1 diyabet gelişiminin almayanlara göre yüzde 30 azaldığı gösterildi.
B12 vitamini eksikliği tedavisi
B12 vitamin hapı önerilir. Ancak B12 vitaminin emilimine bağlı olarak yetersizlik söz konusu ise hap kullanmanın tedaviye herhangi bir katkısı yoktur. Emilim problemlerine bağlı olarak gelişen yetersizlik durumunda iğne ile vitamin B12 takviyesi yapılması gerekmektedir.
Takviyenin kullanım zamanı, genellikle kişisel tercihlere ve kullanım şekline bağlıdır. Bu konuda yeterince araştıma yapılmamış olsa da bazı uzmanlar, B12 vitamininin sabah saatlerinde kullanılmasını önerir. Bunun nedeni B12 vitamininin yiyecekleri vücudun günlük ihtiyaç duyduğu enerjiye dönüştürmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri