Metot terimi eski Yunanca'da « izleyen, sonraki, müteakip » anlamındaki μετά, μέθ- (metα, meth-) öneki ile “yol, araç” anlamındaki οδός (odos) sözcüğünün birleştirilmesiyle elde edilmiş bir terimdir. Yöntem, tiyatro alanında bir yorum tekniğidir. Yöntem, bilişim biliminde bir nesneye özgü fonksiyonu ifade eder.
Araştırma teknikleri, gözlem yapma, veri kaydetme, veri işleme teknikleri ve benzeri araştırma işlemlerini yaparken kullandığımız davranış ve araçları ifade eder. Araştırma yöntemleri, araştırma tekniğinin seçiminde ve oluşturulmasında kullanılan davranış ve araçları ifade eder.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Metodoloji özellikle lisans ve lisansüstü tez yapılırken çok fazla kullanılmaktadır. Böylece yöntem bilimi sayesinde konudan sapmadan daha etkin bir şekilde araştırma yapma imkanı elde edilir. Bu da bilimsel araştırma ile beraber konu hakkında tüm bilgilerin elde edilmesine olanak tanır.
Sosyal Bilimleri Metodolojik Özellikleri
Sosyal Bilimlerde mutlak gerçek ve ona bağlı değişmez sebepler zinciri yoktur; bunun yerine toplum gerçeği ve onun izafi mantığı ve kanunları vardır. Toplumdaki gerçekler derlenerek bağlı oldukları kanunlar bulunur. Bu tümevarım adıyla bilinen metodudur.
İlgili 42 soru bulundu
Aslında Method Bölümünün ana görevi araştırma sorunuza nasıl cevap verdiğinizdir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu öğeleri nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Metodoloji, araştırmada kullanılan tüm yöntemlerin uygun bir şekilde incelenmesi veya analiz edilmesidir. Yöntemler basitçe araştırma tekniklerini seçmek için kullanılan davranış veya araçlardır. Metodoloji, araştırmanın/çalışmanın ilk aşamasında uygulanır.
Yöntemde, araştırmanın modelinden söz edilerek çalışmanın araştırma grubu tanıtılır. Araştırmanın veri toplama araçları açıklanır ve uygulamanın nasıl yapıldığına değinilir. Toplanan verilerin hangi teknikler kullanılarak analiz edildiği yazılır.
Yöntemlerin tanı koymadaki geçerliliklerini, doğruluklarını ve gözlemcilerin tanı gereçlerini kullanma ve sonuçlarını değerlendirmedeki farklılıklarını inceleyen araştırmalara Metodolojik Araştırmalar denir.
Bilimsel bilgi elde etmek için izlenen yol/süreç ya da problem çözmek için izlenen düzenli yol.
Bilimsel makalede yöntem bölümü diğer araştırmacılar tarafından da kullanılacağı için oldukça önemlidir. Bu bölümde, yapmış olduğunuz çalışmadaki belirli teknik ve yöntemlerin nasıl uygulandığı ve gerekçeleri açıklanır. Çalışmanızın geçerli olup olmadığını değerlendiren bilgileri de bu bölümde verebilirsiniz.
Tezlerde daha çok yükseköğretimin yapısı ve yönetimi konuları ele alınmıştır. Tezlerde en çok benimsenen yöntem nitel araştırma yöntemi, en çok kullanılan veri toplama aracı anket/ölçek, en çok kullanılan veri analiz tekniği nicel analizler ve en çok kullanılan örneklem türü öğretim elemanı ve öğrencidir.
Esasen, Yöntemler bölümü araştırma sorunuzu nasıl yanıtladığınıza açıklık getirmelidir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu unsurları nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Amaçlarına Göre Araştırma Tipleri
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Araştırma yöntemleri kaça ayrılır ve her yöntemin önemi nedir? Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri.
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Cevap: Toplumsal bilimlerde yöntem bilimi.
Yöntem ya da metot en genel tanımıyla, bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Metot terimi eski Yunanca'da « izleyen, sonraki, müteakip » anlamındaki μετά, μέθ- (metα, meth-) öneki ile “yol, araç” anlamındaki οδός (odos) sözcüğünün birleştirilmesiyle elde edilmiş bir terimdir.
Giriş bölümünde çalışmada kullanılan yöntem yazılmalıdır.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Ders Detayı
Q metodoloji bilimsel araştırma sürecinde, kişilerin bakış açılarını, görüş, inanç ve tutumlarını sübjektif olarak sistematik bir biçimde ortaya koymayı amaçlar. Psikoloji başta olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri