Plastikten veya kumaştan üretilen esnek yapıdaki metreler için daha çok "mezura" tabiri kullanılır. Mezuranın her iki ucunda da metal parça vardır.
Metre (Fransızca birim mètre ve Yunancadaki ölçüm anlamındaki μετρούν isminden gelir), Uluslararası Birimler Sistemi'nce uzunluğun temel birimi olarak belirlenmiştir. Genellikle kısaltması olan m harfi ile gösterilir.
Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu. Saat olarak da Alaturka saat kullanılıyordu.
Metre ölçme amaçlı bir alet olarak bilinen mezuranın üretildiği malzemeler plastik ve kumaşlardır. Sarı zemin üzerinde siyah rakam ve çizgilerden oluşmaktadır. Her iki ucunda metal parçaları bulunan ölçüm aletinin bir tarafında cm, diğer tarafında ise inç ölçü birimleri bulunmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Şantiye İçin Modern Uzunluk Ölçü Aletleri
Şantiyelerde kullanılan uzunluk ölçü aletlerinin başında; şerit metre türevleri, dijital metre, ölçüm tekerleği ve lazermetre gelmektedir.
1869 Kanunnamesi'nde uzunluk ölçü birimi olarak “metre” kabul edilmiş ve bunun yerine 'zira-ı a'şari' ifadesi kullanılmıştır. Arazi ölçü birimi olarak 'ar', hacim ölçüsü olarak 'öşr-i zira küp' yani desimetreküp, birim karşılığı olarak 'litre', ağırlık ölçüsü olarak da 'dirhem-i aşari' yahut 'gram' kabul edilmiştir.
Plastikten veya kumaştan üretilen esnek yapıdaki metreler için daha çok "mezura" tabiri kullanılır. Mezuranın her iki ucunda da metal parça vardır. Şerit bir yüzünde cm, diğer yüzünde inç gösterir. Çelikten üretilen metreler için "şerit metre" tabiri kullanılmaktadır.
Metreyse uzun bir cetvel gibidir. Üzerinde 100 tane santimetre işaretlidir.
"metre" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 10 sonuç metre i. meter i. meter i.
Metrenin askatları ve üstkatları bulunuyor. Askatları; desimetre (dm), santimetre (cm) ve milimetredir (mm). Üstkatları ise; dekametre (dam), hektometre (hm) ve kilometredir (km). Metre birimini askatlarına çevirirken, her basamakta 10 ile çarpıyorsunuz.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı (mètre des Archives ve kilogramme des Archives), uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir.
Uzunluk temel birimi metre “m” dir. katı uzunluğa eşittir. Uzunluk temel birimi “metre (m)” den alan (m2) ve hacim (m3) birimleri türetilmiştir. Temel zaman birimi saniye'dir.
Mezura kutulu 1, 50 metre 1 adet; Stok durumuna göre karışık renkte gönderilecektir.
Fransızca mesure “ölçü” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen mensura sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için mezura maddesine bakınız. Fransızca sözcük Türkçeye mezura ve mezür olmak üzere iki kez alınmıştır.
Bu soruların cevaplarını derledik. Mezura kullanımını günümüzde en çok terzilikte görmekteyiz. Genellikle 1.5 metre uzunluğunda olan şerit metre diye de geçen mezura, kolayca kıvrılabilir yapıya sahip olduğundan müşterilerin vücut ölçülerini almakta kullanılmaktadır.
Mètre adı verilen bu ölçü Ekvator'dan Kuzey kutbuna kadar olan uzaklığın (deniz seviyesinden) milyonda biri olarak isimlendirildi. (19 Mart 1791) İngiliz tarihinde ise metre ilk kez 1797′ de görülmeye başlamıştır. Sonrasında ise metre pek çok şekilde ölçüldü ve şimdilik evrensel standart ışık hızıyla tarif edilen.
Ölçümlerde Borda'nın iki coğrafi nokta arasındaki açının ölçümü için tasarladığı tekrarlayan dairesi (repeating circle) kullanılacaktı. Bu karara göre 26 Mart 1791'de bir metre bir çeyrek meridyen uzunluğunun on milyonda biri olarak tanımlandı.
Altimetre veya yükseklikölçer, rakım veya irtifayı ölçmekte kullanılan bir cihaz. Radar altimetresi ve aneroid altimetre gibi farklı prensiplere göre çalışan altimetreler bulunur. Bununla birlikte altimetre sözcüğü ile genellik aneroid (barometrik) altimetre kastedilir.
Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre
Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Mikroskop ise, çok küçük nesnelerin görüntülenmesi ve ölçülmesi için kullanılan bir alettir. Bir mikro-ölçek örneğin, en hassas alet olarak kabul edilebilir çünkü mikronlar düzeyinde ölçüm yapabilir. Bununla birlikte, bir termometre, sıcaklık ölçümlerinde en hassas alet olarak kabul edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri