Tramvay, metro veya tren kullanan kişiye tren sürücüsü ya da diğer adıyla vatman denir. Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir.
Makinist Ne Kadar Maaş Alır? Makinist olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Makinist maaşı 2023 verilerine göre ortalama 38.700 TL civarındadır.
Tren Sürücüsü / Vatman Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Genellikle B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve aktif araç kullanabilmek dışında ortalama 6 ay süren ve tramvay/metro sürücülüğüne dair teorik ve pratik derslerin verildiği eğitimden de geçmek gerekir.
Ocak ayında asgari ücrete yapılan artış sonrasında vatmanların TİS gereği kök ücretleri 9 bin 187 TL (asgari ücret+ %8 ) olarak güncellenmiştir. Ellerine geçen net ücret ise sosyal yardımlar, ikramiye ve ek ödemelerle 14 bin 280 TL'dir.
Vatman (Tramvay / Metro Sürücüsü) Eğitimi Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2010 yılında oluşturulan eğitim programı 744 saat olarak planlanmıştır. 744 saatlik eğitim yaklaşık olarak 8 ay sürmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Yukarıda saydığımız özellikler dışında vatman olmak için gerekli koşullar aşağıda sıralandığı gibidir. En az lise ya da dengi bir okuldan mezunu olmak. Askerliğini tamamlamış olmak. 35 yaşından büyük olmamaları gerekir.
Tren, metro ve tramvay araçlarının tamamı ray üzerinde hareket eden vasıtalardır. Bu nedenle bunların hepsini makinistlerin kullandığı zannedilir. Oysa makinist sadece tren kullanan kişilere verilen isimdir. Tramvay ve metro kullanan kişilere vatman denir.
Otobüs ve tramvay sürücüleri çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.222 ile ₺2.537 arasında maaş alıyor.
Tren, Tramvay, Metro Kullanan Kişilere Ne İşim Verilir? Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır.
BOY ŞARTI ESNETİLDİ
Boy uzunluğununda üst limit olan 1 metre 95 santimetre ve beden-kitle endeksindeki (BMI) 20-30 aralığındaki değere uygun olması şartı ise korundu. Ayrıca, adaylarda 01 Ocak 1983 tarihinden sonra doğmuş olma şartı aranıyor.
Bu şoförler sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süresi sonunda, eğer istirahata çekilmiyor ise en az 45 dakika mola almaları mecburidir. Bu molalar sürekli 4,5 saatlik araç kullanma süreleri içerisinde en az 15 dakikalık molalar şeklinde de kullanılabilir.
Sürücüsüz metro Türkiye'de şimdilik sadece M5 hattında bulunuyor. M5 hattı Avrupa'nın en büyük, dünyanın üçüncü büyük kapasiteli sürücüsüz metrosu. İstanbul'da projelendirilen veya inşaatına başlanan başka sürücüsüz metrolar da var.
Vatmanlık eğitimi belediyeler tarafından verilmekte olup, 23 aylık bir kurs programı uygulanmaktadır. Bu kurslar sırasında adaylara, tramvay kullanımı ile ilgili teorik ve pratik eğitim verilmektedir. Kurs sonunda yapılan yazılı ve mülakat sınavını başarıyla geçen adaylar, vatman olarak görev yapmaya hak kazanırlar.
eleman.net verilerine göre, Tır Şoförü 2023 yılında ortalama 30.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tır Şoförü , Temmuz 2023 yılında ortalama 30.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 24.420 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Toplamda 6 tane hat var ve şu anda 133 tane vatman var. Bunlardan 17 tanesi kadın sürücü. Kaç saat çalışıyorsunuz? Ortalama 8,5-9 saat çalışıyoruz ve 3 mola yapıyoruz.
26 bin 654 lira olan 1-4 dereceli öğretmen maaşına Ocak 2024'te 3 bin 988 lira zam gelecek ve maaşları 30 bin 652 liraya çıkacak. 29 bin 538 lira olan uzman öğretmen maaşına 4 bin 431 lira zam gelecek ve uzman öğretmen maaşları 33 bin 969 liraya yükselecek.
MADDE 20 – (1) Tren makinist ehliyet ve/veya tren makinist bröve eğitimi Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş demiryolu eğitim ve sınav merkezi tarafından verilir. (2) Tren makinist ehliyeti sınavı Bakanlık ve/veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş demiryolu sınav merkezi tarafından uygulanır.
Bu doğrultuda tramvay sürücülerine ise, 'Vatman' denir. Elektrikli araçlar olup yolcu taşımacılığını kolayca gerçekleştiren bu araçları 'vatman' ismi ile bilinen sürücüler kullanır.
Nasıl Makinist Olunur? Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda (TCDD) görev almak isteyen kişiler bu kapsamda hizmet içi eğitim programlarına katılırlar. Ayrıca makinist olmak için bazı şartlar da bulunur. Öncelikle makinistler 35 yaşını aşmamalıdır. Ayrıca KPSS'den de 60 ve üzeri bir puan alınması gerekir.
Vatman Fransızca kökenli bir terim olup, tramvay sürücüsü olarak dilimize geçmiştir. Vatman Nedir? Vatman Ne İş Yapar?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri