Mevlana denince akla hoşgörü, sevgi ve aşk akla gelir. Dünyada bugünlerde belki de en çok ihtiyacımız olan şeyler bunlar.
Mevlana deyince aklımıza hoşgörü gelir, insan ve Allah sevgisi gelir, insanın dili, dini ve ırkı ne olursa olsun kabul eden gelir. “Ne olursan ol yine gel” diye- rek samimi ifadelerle çağlar öncesinden çağlar ötesine seslenmişlerdir.
Hz. Mevlana'ya hakikati arama amacıyla baktığımız zaman insanın sadece bu dünya mutluluğuna hizmet etmiyor, ölümden sonraki mutluluğuna da hizmet ediyor. En önemlisi Mevlana deyince akla Şeb-i Arus geliyor.
Yunus Emre'nin sevgi ve hoşgörü dilinin önemine işaret eden Afyonkarahisar İl Müftüsü Sinan Kazancı, “1240'lı yıllarda Eskişehir'de dünyaya geldiği düşünülen Yunus Emre Türk ve İslam dünyasında, tüm dünyada tanınan bir isimdir. Yunus Emre deyince aklımıza ilk gelen sevgi ve hoşgörü olur.
Hoş karşılamaktır. Affedilebilir olumsuz davranışlara karşı tepkisiz kalmaktır. Hoşgörü, saygıdır, açık olmaktır hayata, yeni düşüncelere. Dinlemeyi bilmektir.
İlgili 20 soru bulundu
Mevlana denilince akla ilk gelen kavramlardan biri hoşgörü ve barıştır.
Yalnızca halk ve tekke şiirini değil, divan şiirini de etkileyen Yunus Emre, tasavvufla beslenen dizelerinde insanın kendisiyle, nesnelerle ve Allah ile olan ilişkilerini işledi ve ölüm, doğum, yaşama bağlılık, ilahi adalet, insan sevgisi gibi konuları ele aldı.
kimde ne görürsen kendi özündür" Yunus Emre.
Mevlana'nın 7 Öğüdü: Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Mevlana Celaleddin-i Rumi, yüzyıllar öncesinden bugüne seslenen “Ne olursan ol yine gel” çağrısıyla insanlığı iyilik ve güzelliğe çağıran bir Allah dostu. Ölümü, Allah'a kavuşmanın müjdesi sayan öğretisiyle insanlığı Allah yoluna davet eden ve Anadolu'nun yetiştirdiği bir tasavvuf ehli.
Muhammed Celaleddin'i Mevlana yapan hocası Şems'in mezarını ziyaret ettiğinizde size çok farklı bir hava gelecektir. Mistitizmin cezbedici havası sizi kendine çekecektir. Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir.
Tasavvufta Mevlevi yolunun öncüsü büyük Türk-İslam düşünürü ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi'yi en çok etkileyen, kadim dostu Şems-i Tebrizi'nin Konya'daki türbesi, Mevlana Müzesi'nde kendisine ayrılan bölüm ve 30 Kasım 1244'de buluştukları yere dikilen "Meracel Bahreyn" anıtı, Şeb-i Arus döneminde ziyaretçi ...
Aşkı, kimseye niyazı ve ihtiyacı olmayan Allah'ın vasıflarından olduğunu söyleyen Mevlana, yine Allah'tan başkasına aşık olmayı, geçici bir heves olarak görür. olmadığını vurgulayan Mevlana, insanın varlığı sürdürebilmesi için aşka muhtaç olduğunu belirtir. Bunun için kişinin aşkı talep etmesi, onu araması gerekir.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Yunus Emre (1238-1320) - 200 Türk lirası
Ülkemizin en büyük ozanlarından biri olan Yunus Emre'nin Anadolu'ya göç eden Türk boylarından olduğu ve 1238 yılında doğduğu kaynaklarda belirtilmektedir.
Yunus Emre" / X.
Yûnus Emre'nin mürşidi Tapduk Emre'dir, ancak tarikatı kesin olarak belli değildir; bu konuda da değişik görüşler ileri sürülmüştür. Bir kısım araştırmacılar Yûnus'un tarikat pîrlerini Horasan'a bağlarken onun Nakşî, Halvetî, Mevlevî olduğunu veya Kādirîliğe mensup bulunduğunu söylemiştir.
Bazı kaynaklara göre ve Hacı Bektaş-ı Veli Menkıbesi'ne dayanarak Aksaray ili sınırları içinde, Ortaköy ilçe merkezine 20 km mesafede Reşadiye mahallesindedir. Türbenin bulunduğu tepe, halk tarafından ziyaret tepesi olarak bilinmektedir. Bu türbe Aksaray - Kırşehir yolu üzerinde bulunmaktadır.
Yunus Emre'nin evlenip evlenmediği ile ilgili net bir bilgi bulunamamıştır. Kendisinin yazmış olduğu bir dizede belirttiğine göre çocuklarının var olduğu düşünülmektedir. Eserlerinin her birinde şeyhinin Tapduk Emre olduğunu bildirmiştir.
Asıl adı Muhammed Celâleddîn, lakapları Hudâvendigâr, Mevlânâ ve Rûmî'dir.
Asıl adı Muhammed Celaleddin olan Mevlana, Hicri takvime göre 604'de bugünün takvimi ile 30 Eylül 1207'de Afganistan'ın Belh şehrindede doğmuş. “Efendimiz” anlamına gelen Mevlana ve Konya'da yaşayıp burada vefat etmiş olmasına ithafen “Anadolulu” anlamına gelen Rumi isimleri ise ona sonradan yakıştırılan adlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri