Küflü yemlerden kaçınmalıdır. Böyle yemler asla hayvanlara yedirilmemeli, depolara alınmamalıdır.
5- Çiğ Yeşil Patates Kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. 6- Çiğ Yumurta: Tavuklar, protein ihtiyaçlarını yeterli derecede karşılayamadıkları zaman kendi yumurtalarını gagaları yardımıyla kırarak yiyebilmektedirler.
Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte % 8,5 - 10' luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Otçul bir hayvan olan tavuk, ottan yeterli besini alamaz ve bunun için ayrıca tahılla da beslenirler. Tavuk yeminin %50'den fazlasını arpa, buğday, mısır gibi dane yemler, geri kalan kısmını ise soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları gibi proteinli besin maddeleri oluşturur.
İlgili 35 soru bulundu
Tavuk yeminin %60'ını (arpa, buğday, mısır vb.gibi) da- ne yemler oluşturur. Proteinli besin maddeleri ise (soya küs- pesi, pamuk tohumu küspesi, yonca unu, balık unu, et-kemik unları vb.)
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Bundan dolayı tavuklar, dengelenmiş besin içeriklerine sahip GEZEN (SALMA) TAVUK YUMURTA YEMLERİ ile beslenmelidir.
En çok kullanılan altlık malzemesi odun talaşıdır. Bunun alternatiflerinden bazıları saman, kağıt kırpıntıları, parçalanmış mısır koçanı ve diatomit olarak sıralanabilir.
Tavuklar buğday konusunda müşkülpesenttir. Her buğdayı yemezler. Severek yiyecekleri buğday genelde piyasadaki en ucuz buğday çeşididir. 2- Her türlü yeşillik: Tavuklarınızı uygun çevrede açıkta yetiştiriyorsanız kendileri bulur yer.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Bağırsak ve dışkı kokusunu azaltır. Sindirime yardımcı olur. Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur. Proteinin özümsemek için tavuklara yardımcı olur.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Yağlanmaya neden olabilecek yanlış oranlardan oluşan rasyonlar, tek tip besleme(Sadece buğday veya mısır gibi) bayat ve/veya küf ve toksin barındıran yemler, uzun süreli kullanımlarda, sindirim sistemi, karaciğer gibi organlarda sorunlara neden olur ve dolayısıyla yumurta verimini düşürür.
Etlik Civciv ve Piliçlerde Dut Yaprağının Kullanımı
Etlik piliçlerde dut yaprağının besi performansına olan etkisi konusunda yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Yapılan çalışmalar incelendiğinde bu konuda daha çok Çinli araştırıcıların çalıştığı görülmektedir.
Mevcut kümeslerde belirli periotlarla dışardaki soğuk hava direkt Olarak fanlara basılır, içerideki sıcak havada dışarı atılır. Dışarı atılan sıcak hava yerine kümese alınan soğuk hava, kışın ısıtılmalı, yazın ise soğutulmalıdır, en fazla enerji sarfiyatı soğuk havayı ısıtmak için kullanılır.
Kireç çok iyi bir mikrop öldürücüdür. Sadece tavuk kümesleri değil tüm hayvan barınakları sık sık kireçle badana edilmelidir. Yeni altlık serilmeden önce yerlere biraz sönmüş kireç serpilir.
Bu durumun ortadan kaldırılması adına kümes zeminlerinin 5-7 günde bir olacak şekilde temizlenmesi ve zemine yılda 2-3 kez kireç atılması gerekir. Özellikle kireç tavuk biti önleme noktasında kullanılabilecek yöntemler içerisinde büyük bir öneme sahiptir.
Tavuklar, genellikle arpa, mısır ve buğday gibi tahıllarla besleniyor. Bunun yanında meyve ve sebze de tüketebiliyorlar. Sevdikleri bitkisel yiyecekler arasında marul, lahana ve ot ilk sıralarda yer alıyor. Hatta birçoğu solucan gibi yer altında bulunan canlıları kendileri bularak beslenmeyi seviyor.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca+ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz daha iyi olur.
Ayrıca ılıman geçen kış mevsimleri akarların hayatta kalmaları ve canlılıklarını sürdürebilmeleri açısından çok elverişlidir. Yoğun kırmızı bit enfestasyonlarının olduğu kümeslerde, kanatlılarda irritasyon ve huysuzlanma şeklinde belirtiler görülür.
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
Tavuklar genellikle 5 ay itibarıyla düzenli yumurta vermeye başlıyor. En yüksek verim ise 9. ayda yakalanıyor ve 70 gün kadar devam ediyor. Sonra zamanla yumurta verimi düşüyor ve standart yumurta verimi süreci ile üretim devam ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri