Müzede bulunan kıymetli eserler arasında Mevlâna'nın sandukası, pûşîde (Mevlâna'nın mezar örtüsü), Mesnevi, Nisan tası yer almaktadır. Mevlana'nın doğumundan ölümüne kadar geçirdiği hayatın anlatıldığı müzede Mevlâna ve aile fertlerinin mezarları da bulunmaktadır.
Türbe salonuna Sokullu Mehmet Paşa'nın oğlu Hasan Paşa'nın 1599 yılında yaptırdığı gümüş kapıdan girilir. Burada bulunan iki vitrin içerisinde Mevlâna'nın meşhur eserlerinden Mesnevi'nin, Divân-ı Kebir'in en eski nüshaları sergilenmektedir. Türbe salonunu üç küçük kubbe örter.
Mevlana Celaleddin Rumi' nin Türbesinin girişinde, Onun şu beyiti yazar ; Lâ TAHZEN / ÜZÜLME... Çünkü hüzün, düşmanı sevindirir, dostunu üzer, haset edenin diline düşürür.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, müzenin iç avlusunda düzenlenen Kubbe-i Hadra Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Basın Toplantısı'nda kubbenin turkuaz çinilerle kaplanması nedeniyle "Yeşil Türbe" ismini aldığını söyledi.
Konya'ya gidip de geniş bir alanda kurulmuş olan Mevlana Müzesini görmeden gelmemek olmaz. Müze ücretsiz, girişte hiçbir ücret alınmıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Avluya Yavuz Sultan Selim'in 1512 yılında yaptırdığı üzeri kapalı şadırvan ile "Şeb-i Arûs" havuzu ve avlunun kuzey yönünde yer alan selsebil adı verilen çeşme, ayrı bir renk katmaktadır. Müzede Mevlâna ve Mevlevîliğe ait eserler ile el yazması kitaplar, levhalar, kandiller ve mûsıkî âletleri sergilenmektedir.
Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır. Müze kart geçerli.
Mevlana'nın 7 Öğüdü: Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Pazartesi günleri hariç haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu alanda yer alan müze, ziyaretçilere Mevlana'nın hayatı, felsefesi ve eserleri hakkında ilginç bilgiler sunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mevlevi tarikatının merkezi olan müze, 1926 yılında bugünkü halini almıştır.
Mevlana Türbesi Hakkında
Şiirleri ve sözleriyle çağını aşan Mevlana Celaleddin Rumi'nin Konya'da bulunan dergahı 1926 yılından bu yana Mevlana Türbesi olarak işlev göstermektedir.
UNESCO 2007 yılını Mevlana Yılı ilan etti, Mevlana'nın yarattığı hoşgörülü felsefe bir yıl boyunca çeşitli etkinliklerle anıldı, anlatıldı. Tekke ve zaviyelerin kapatılması sonrasında Mevlevi dergâhı, Türk ve İslam kültüründeki önemli yeri nedeniyle korundu ve müze olarak yeniden düzenlendi.
II.Selim tarafından yaptırılan cami 22 yılda tamamlanmıştır. Kurşun kaplamalı kubbeleri dikkat çekiyor.İki minaresi bulunuyor.Mevlana Cami ve Müzesinin koruyucusu niteliğinde.Cami 1570 yılından kalma.
Açılış Saati: 09.00 Kapanış Saati: 17.00 Gişe Kapanış Saati: 16.40 Her gün açık. Adres: Aziziye Mah, Mevlana Cd. No:1, 42030 Karatay/Konya • Tel: 0332 351 12 15 Güncel bilgiler için lütfen web sitesini ziyaret edin. Mevlâna Dergâhı'nın çekirdek yapısı Hz.
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan yöresinde, Belh şehrinde doğmuştur. Mevlâna'nın babası Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup sağlığında "Bilginlerin Sultanı" ünvanını almış olan Hüseyin Hatibî oğlu Bahaeddin Veled'dir.
Mevlana, İzmir'in Bornova ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında batısında Kazımdirik, güneybatısında Karacaoğlan, güneyinde Yunus Emre, doğusunda Doğanlar, kuzeyinde ise Erzene bulunur.
- Güneş herkesin üzerine eşit doğar ama gül başka, leş başka kokar. - Kapı açılır, sen yeter ki vurmayı bil. Ne zaman bilmem, sen yeter ki o kapıda durmayı bil. - Minareden düşenin parçası bulunur, bulunur da; gönülden düşenin parçası bulunmaz.
Aşkı, kimseye niyazı ve ihtiyacı olmayan Allah'ın vasıflarından olduğunu söyleyen Mevlana, yine Allah'tan başkasına aşık olmayı, geçici bir heves olarak görür. olmadığını vurgulayan Mevlana, insanın varlığı sürdürebilmesi için aşka muhtaç olduğunu belirtir. Bunun için kişinin aşkı talep etmesi, onu araması gerekir.
çArşı on X: "“Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır.” Mevlana Celaleddin-i Rûmî https://t.co/4KfpgHmvNF" / X.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı 9 müze bulunmaktadır. (Merkezde Müze Müdürlüğüne bağlı 6, Akşehir'de 3 ve Ereğli'de 1 müze). Konya Müze Müdürlüğü, Etnografya Müzesi binasında hizmet vermektedir.
Trenden inince belediye otobusu sizi garda bekliyor olacak.hemen yandaki giseden bilet alabilirsiniz.Teksas duraginda inip karsiya gecin.Mavi renkte tramvaylara binin. Uzerinde ADLIYE yazar. Mevlana Muzesi'nin tam onunde inersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri