Cenap Şahabettin, 1917-1918 yılları arasında Tasvir-i Efkâr gazetesi adına yapmış olduğu Avrupa gezisi gözlemlerini içeren Avrupa Mektupları'nda Sofya, Bükreş, Berlin, Viyana, Peşte, Potsdam gibi Avrupa şehirlerinde insana, hayata ve hayatın algılanış biçimlerine dair gözlemlerine yer verir.
Öz: Cenap Şahabettin'in, ağırlıklı olarak sembolist ve parnasyen şairlerden etkilendiği ifade edilir. “Manzumenin elfâz ile resmedilen bir levha” olduğu görüşünü savunan şair, şiirlerinde yeni şekil ve duyuşlara yer verir.
Cenap Şahabettin'in ilk şiiri, 1885 yılında henüz öğrenciyken yazdığı, "Gamze-i hazır cevabından cevap ister cevap" ile başlayan gazelidir. Bu şiiri, Saadet gazetesinde yayınlanır. İlk eseri olan Tâmât, 18 şiirini içeren küçük bir kitaptır ve 1886 yılında yayımlanmıştır.
Tiryaki Sözleri daha çok şiirleri ile tanınan Cenap Şahabettin'in özlü sözlerinden oluşan bir kitap.
Elhân-ı Şitâ, Yakazât-ı Leyliyye, Temâşâ-yı Leyâl, Temâşâ-yı Hazân gibi şiirleri nesiller boyunca okunan Cenap Şahabettin, şiirde âhenge önem verdiği için hece yerine daima aruzu tercih etmiş, makalelerinde ve tartışmalarında hece veznini küçümsemiştir."
İlgili 38 soru bulundu
Gece, kişinin ruh dünyasına yerleşerek onun sonsuz kâinatta kendisini aciz hissetmesine yol açmaktadır. “Yakazât-ı Leyliye” adlı şiirde şair, sevgilisiyle birlikte gece içinde kâinatı seyreder. Cenap, “gecenin titreyişi” ifadesiyle orijinal bir tamlama ve imaj oluşturur.
Cenab Şahâbeddin, 1917-1918 yılları arasında Tasvir-i Efkâr gazetesi hesabına yapmış olduğu Avrupa gezisi gözlemlerini içeren Avrupa Mektupları'nda, gezip gördüğü ülkeleri doğulu bir sanatçı gözüyle değerlendirir, dolaylı olarak Osmanlı ülkesiyle karşılaştırır ve günümüz açısından da önemli sonuçlara varır.
Sonuç olarak, Cenap Şahabettin'in, Körebe oyunuyla, sosyal meselelere çok az yer verilen ve genellikle aile,evlilik,kadın hakları gibi konuların etrafında dönen Servet-i Fünûn tiyatrosunun tipik bir örneğini sunduğu söylenebilir.
Servet-i Fünun döneminde Tevfik Fikret'in ve diğer Edebiyat-ı Cedide şairlerinin de bazı denemeleri olmakla birlikte bu tarzın yetkin örneklerini veren Cenap Şahabettin'dir.
Servet-i Fünûn döneminin önemli temsilcilerinden Cenap Şahabettin, şiirleriyle olduğu kadar düzyazılarıyla da dikkate değer bir isimdir. Hac Yolunda, onun nesir türünde kaleme aldığı en önemli eserlerinden biridir.
Servet-i Fünun edebiyatının önemli isimlerinden olan ve şiiri "sözcüklerle yapılmış bir resim" olarak tanımlayan Cenap Şehabettin, vefatının 85. yılında anılıyor. Türk Edebiyatında sembolizm akımının öncüsü olarak kabul edilen şair ve yazar Cenap Şahabettin, vefatının 85. yılında anılıyor.
Bu etkiden dolayı da batı tarzı şiir yazmaya yönelmiştir. Batı tarzı olan bu şiirler ise Servet-i Fünun dergisinde yayınlanmıştır. Böylece Cenap Şahabettin Tevfik Fikret ve Halit Ziya Uşaklıgil ile birlikte Servet-i Fünun edebiyatının temsilcisi haline dönüşmüştür.
Türk Edebiyatı alanında Elhan-ı Şita adlı şiiri önemli bir yere sahiptir. Bu eser Cenap Şehabettin'e ait bir eser olmaktadır.
Mehmed Âkif şiirlerini çoğunlukla kuralsız nazım şekliyle yazmıştır. Vezin olarak yalnız aruzu kullanmış, ama heceye de karşı olmamıştır.
Bu edebiyatın hemen hemen bütün sanatçıları “karamsarlık” konusunda ortak tavırdadır. Hayattan memnuniyetsizlik ve hastalıklı yapı onların günlük hayatlarında da kendisini gösterir. Tevfik Fikret ve Cenap Şahabettin, Servet-i Fünûn şiirinin olduğu kadar modern Türk şiirinin de öncüleri arasındadır.
Tevfik Fikret Hangi Akımdan Etkilenmiştir? Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
“Elhân-ı Şitâ”, “Yakazât-ı Leyliyye”, “Temâşâ-yı Leyâl”, “Temâşâ-yı Hazân” gibi şiirleri nesiller boyunca okunan Cenab Şahabeddin, şiirde âhenge önem verdiği için hece yerine daima aruzu tercih etmiş, makalelerinde ve tartışmalarında hece veznini küçümsemiştir.
En önemli oyunu olanKörebe, ilk kez İbrahim Şinasi'nin Şair Evlenmesi'nde ele aldığı, görücü usulüyleevliliğin tenkidini konu edinir. Bir tür “Avukat Evlenmesi” olarak nitelendirilen oyun,çağdaş gençlerin evlilik hakkındaki yeni düşüncelerine dayanır.
Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır. Ebe gözleri kapalı şekilde birini yakalarsa o ebe olur.
Cenab Şahâbeddin, 1917-1918 yılları arasında Tasvir-i Efkâr gazetesi hesabına yapmış olduğu Avrupa gezisi gözlemlerini içeren Avrupa Mektupları'nda Sofya, Bükreş, Berlin, Viyana, Peşte, Potsdam gibi Avrupa şehirlerinde insana, hayata ve hayatın algılanış biçimine dair gözlemlerine yer verir.
Selçuk'un yazar olarak edebiyat dünyasında değerli bir yeri bulunmaktadır ve “Avrupa Mektupları” da onun en önemli eserlerinden biridir. Bu eser, Türk edebiyatının seyahatname türünde önemli bir örneği olarak kabul edilmektedir.
Çeşitli gazete ve dergilerde yayımladığı gezi yazılarının bazılarını (Hac Yolunda, Avrupa Mektupları) sağlığında kitaplaştırmış, tefrika halinde gazete sütunlarında kalan bazı seyahat yazıları ise (Âfâk-ı Irak, Suriye Mektupları) araştırmacılar tarafından sonradan kitaplaştırılmıştır.
Elhan-ı Şita, Yakazat-ı Leyliyye, Temaşa-yı Leyal, Temaşa-yı Hazan gibi şiirleri nesiller boyunca okunan Cenap Şahabettin, şiirde ahenge önem verdiği için hece yerine daima aruzu tercih etmiş, makalelerinde ve tartışmalarında hece veznini küçümsemiştir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri