Mevlana, din alimi, felsefeci, tasavvuf ehli, hoşgörünün simgesi olarak kabul edilen ilim insanıdır. Konya'ya geldiklerinde henüz 11 yaşındaydı. Ancak yaşıtları gibi 11 yaşta bilgiden yoksun değildi. Babasının üzerine düşmesi, onun yaşına göre bilgin olmasını sağlamıştı.
Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi (Farsça: جلالالدین محمد رومى), ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî (Farsça: جلالالدین محمد بلخى) veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi (30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir.
Mevlana Celaleddin Rumi'nin seçtiği en temel felsefe hümanizmdir. O, dünya hayatının geçici olduğunu ve fani yaşamdaki maddeciliğin insan ilişkilerindeki en zararlı unsur olduğunu savunur. Mevlana'nın görüşüne göre en önemli olan yaşam boyunca 'insan olmak' ve 'insanca hareket etmek'tir.
Mevlana'nın asıl söylemi aşktı, hoşgörüydü ve anlayıştı. Barışçı dili sevgiyi çağrıştırıyordu. Tasavvufi düşünceleri, altı ciltlik, birbirlerine ekli şiirsel öyküleri "MESNEVİ" adıyla yayınlandı. O, ölçüde ikişer mısralık şiirleri, beyitlerle ve nazım türünde yazdı.
İlgili 18 soru bulundu
- Güneş herkesin üzerine eşit doğar ama gül başka, leş başka kokar. - Kapı açılır, sen yeter ki vurmayı bil. Ne zaman bilmem, sen yeter ki o kapıda durmayı bil. - Minareden düşenin parçası bulunur, bulunur da; gönülden düşenin parçası bulunmaz.
Hz.Mevlana'ya sormuşlar: “O kadar okur, o kadar yazarsın. Peki ne bilirsin? O da cevap vermiş: “Haddimi bilirim!
Mevlana deyince aklımıza hoşgörü gelir, insan ve Allah sevgisi gelir, insanın dili, dini ve ırkı ne olursa olsun kabul eden gelir. “Ne olursan ol yine gel” diye- rek samimi ifadelerle çağlar öncesinden çağlar ötesine seslenmişlerdir.
Muhammed Celaleddin'i Mevlana yapan hocası Şems'in mezarını ziyaret ettiğinizde size çok farklı bir hava gelecektir. Mistitizmin cezbedici havası sizi kendine çekecektir. Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin (ö. 672/1273) tasavvuf anlayışını içeren İslâm kültürünün en önemli eserlerinden biri.
Mevlâna'nın insan algısı, kendisinden önceki mutasavvıflara göre, daha farklı, ama daha akılcı ve gerçekçidir. İnsanı, hem bedeni hem de ruhu yönünden ele alır; ancak, onun asıl değerini ruhsal yapısında görür. Zira, bütün insanların ruhu, tek bir “cevher”den ibarettir; cevher de “Mutlak Vücut”tur.
Mevlevîlik (Osmanlı Türkçesi: مولويه - Mevlevîyye), 13. yüzyılda yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi'nin tasavvufî düşünceleri üzerine, kendisinin ölümü ardından gelişen tarikattır.
Mevlâna'nın düşünceleri, insanı bir yönüyle Allah'a, bir yönüyle de âleme bağlamaktadır. Allah'ın yeryüzündeki halifesi olan insan, hem Allah'a karşı sorumluluklarını yerine getirmekte, hem de toplumda örnek insan olmaktadır.
“Efendimiz” anlamındaki “Mevlânâ” unvanı onu yüceltmek maksadıyla söylenmiştir. Bir diğer lakabı olan Hudâvendigâr ise Mevlânâ'ya babası tarafından takılmıştır ve “sultan” manasına gelmektedir.
Ama bunun sorumlusu. Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir.
Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat'ın ısrarlı daveti üzerine Bahâeddin Veled ve ailesi, Karaman'dan Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'ya göç eder. Mevlâna ve ailesi ilk zamanlar Altunaba (İplikçi) Medresesi'ne yerleşir.
Mevlana'ya sormuşlar: “Aşk nedir?” diye. “Ben ol ki bilesin!” demiş. . . . #istanbul #banabiyersoyleistanbul #banabiyersoylegalata… Instagram.
çArşı on X: "“Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır.” Mevlana Celaleddin-i Rûmî https://t.co/4KfpgHmvNF" / X.
Mevlanaya Sormuşlar : Sevmek Mi Daha Güzeldir, Sevilmek Mi ? -Sevmek Demiş...Çünkü, Sevildiğinden Hiçbir Zaman Emin Olamazsın.!
"Ahlâk örtüsü olmayanı, başörtüsü dindar yapmaz." |Hazreti Mevlânâ Celaleddin-i Rûmi kuddise sırruhû | Ilahm veren alıntılar, Bilgelik alıntıları, Alıntılar.
MEVLANA ÖZLÜ SÖZLERİ
Topraktan geldik, toprağa gideceğiz. Mühim olan çamurlaşmamak. İyiyse de senden yetişmiş, yeşermiştir; kötüyse de.
Mevlana Müzesi; Gel, gel, ne olursan ol yine gel.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye (ö. 672/1273) nisbet edilen tarikat. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'nin şeyhi.
Mevlâna 1225 yılında Şerefeddin Lala'nın kızı Gevher Hatun ile Karaman'da evlendi. Bu evlilikten Mevlâna'nın Sultan Veled ve Alâeddin Çelebi adında iki oğlu oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri