Gençlik Koruma Yasası, çocuklar (14 yaşına kadar), ergenlikteki gençler (14-18 yaş arası) ve genç yetişkinler (18 yaş ve üzeri) arasında bazı ayrımlar yapar: 14 yaşın altındaki çocukların alkol alması veya içmesi yasaktır.
Genç yaşta alkol kullanmak, bir gencin beyninin gelişimini etkileyebilir, uyku düzenini bozabilir, ergenliği geciktirebilir, okulda konsantre olmasını zorlaştırabilir ve hatta karaciğer ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve belirli kanser türleri için risklerini artırabilir. .
18 yaşını doldurmayan çocuklara alkollü içki veya sigara, tütün mamulleri satılması halinde de suç işlenmiş olacaktır. Sağlık için madde temini suçunun cezası ise “6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası” ile cezalandırılacaktır.
Türkiye'de içki satın alma ve tüketme yaşı 18'dir. 7 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile, “Genç” tanımı “Onbeş ile yirmidört yaş arası dönem içinde bulunan kişi” olarak verilmiştir.
Bu durum gelecekte aşırı alkollü içecekler kullanmalarına yol açabilir. Ancak bir şey son derece net, Alkol Ergenlere sunulmamalı. Şimdi, daha önce hiç olmadığı kadar, alkolün gelişmekte olan beyin üzerindeki olumsuz etkisini çok iyi biliyoruz ve sonuç olarak tüm uzmanlar, 16 yaşından önce alkolden kaçınılmalı diyor.
İlgili 38 soru bulundu
Reşit olmayan birinin alkol alıp alamayacağı yaşına bağlıdır. Gençlik Koruma Yasası, çocuklar (14 yaşına kadar), ergenlikteki gençler (14-18 yaş arası) ve genç yetişkinler (18 yaş ve üzeri) arasında bazı ayrımlar yapar: 14 yaşın altındaki çocukların alkol alması veya içmesi yasaktır.
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
Alkol, çocuklar için bir içecek değildir. 16 yaşına kadar çocuk- ların ve gençlerin alkol içmemeleri gerekir.
Alkolizm sorunu olan kişiye ise alkolik denir.
Ülkemizde gençleri korumak için var olan yasalar oldukça yeterlidir. Örneğin 18 yaşından küçüklere alkol satışı yasaktır. Ama bu yasa uygulanmamaktadır. Gençler alkollü okul partilerini kafeler gibi yerlerde rahatlıkla düzenlemekte, tekel bayilerinden hiç kimlik sorulmadan alkollü içki satın alabilmektedir.
6) 4207 sayılı Yasanın 3. maddesinin sekizinci fıkrasındaki yasaklara aykırı olarak 18 yaşından küçüklere sigara ikram eden yada satanlar ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun Sağlık için tehlikeli madde temini başlıklı 194. maddesi[9] hükmüne göre cezalandırılır.
Alkol sadece 06.00-22.00 arası servis edilebilir. Öğrenci yurtları, sağlık kurumları, spor kulüpleri, eğitim kurumları ve benzin istasyonlarında alkol satışı yasaktır. Okul ve camiye 100 metreden az mesafede alkol satılamaz. Lisanslar yerel belediyeler ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmektedir.
alkol türü %14,4 lük alkol oranıyla gözü korkutsa da ilk dikişte ağıza da bıraktığı aroma alkolden ziyade meyveli soda içiyormuş hissi veriyor. alkol kullanırken şişmeyi istemiyorsanız ideal bir içkidir bir o kadar da ekonomik. tavsiyem tek dikişte içmeyin ve üçüncü şişenin üstüne çıkmayın evin yolunu şaşırırsınız.
Alkol (etil alkol) Kaynakları
Bağışıklık sistemini zayıflatır, sarhoş eder, %15'in üzerinde ise toksik ve hatta ölüm riski söz konusu olabilir (Elgün, 2019).
Bir geçiş dönemi yaşayan ergenler, arkadaşları tarafından “kabul görmek” ve “yetişkin gibi” olabilmek için alkole yönelebiliyor. Ergenlerin yaşadığı ailesel ve içsel gerilimler ve çatışmalar sonucu alkol tüketimi bir tepki ve sonrasında da bir bağımlılık olarak ortaya çıkabiliyor.
Şeker içermeyen alkollere votka, cin, tekila, rom ve viski gibi içkiler verilebilir. En sağlıklı içki hangisi? En sağlıklı içki kırmızı şaraptır. Kırmızı şarabın kontrollü tüketildiğinde kalbe iyi geldiği bilinmektedir.
Birada 33-53 promil aralığında alkol bulunmaktadır. Bir bardak birada bulunan bu oran iki bardak bira söz konusu olduğunda değişir. Biranın kaç cl olduğuna bağlı olarak oranlamada farklılık olur.
Resûl-i Ekrem Efendimiz Medine'ye teşrif ettikleri zaman Müslümanlar arasında da içki içiliyor, kumar oynanıyordu.
Dinimizde sarhoşluk veren içkilerin çoğu haram olduğu gibi azı da haramdır.Müslüman'ın alkollü içki ve uyuşturucudan uzak durması gerekir. Kur'an-ı Kerim'de, “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.
Sigara, alkol tüketimi ve ilaçlar döllenmeyi engeller.
Ameliyat gibi sert bir önlem almadığınız sürece, boyunuzu gerçekten belirleyen genetik ve yaşam tarzı faktörleridir. Ancak yeterince uyumamak, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleri, tam boy potansiyelinize ulaşmanıza engel olabilir.
Alkol 1891'de yasallaştırıldı, minimum yasal içme yaşı 21 olarak belirlendi. Asgari yasal içki içme yaşı 1970'te 19'a düşürüldü.
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Buna göre, dinen necis sayılması, haram olan şeyleri özendirmesi, içki üretimine ve tüketimine destek olması nedeniyle “alkolsüz” olarak isimlendirilse dahi bira tüketimi caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri