Tampon demiri aracın şase veya podyaların uçlarının şase veya podyaların birbirlerine hem bağlantısını hem de karoser iskeletin sağlamlığını artıran karoser kaporta parçasıdır. Tampon demiri kaza sırasında aracın kazadan alacağı darbeyi ciddi şekilde engelleyen ve aracın yolcu kabinine hasar gelmemesini sağlar.
Onarım yetkili servisde yapıldıysa alabilirsin.
Formülün çalışma mantığına göre sökülüp takılabilir parça olarak adlandırılan aracın plastik tampon aksamı, camları, mekanik motor aksamı gibi bölümlerinde oluşan hasar ve onarımlar araç değer kaybı hesaplamasında yok sayılmaktadır.
üstüne tampon değişmiş hiçmi hiç problem olmaz. Tampon sonuçta gelen darbelerin gücünü minimize etmeye yarıyor. Herhangi bir darbede zarar görmüş ve değiştirilmişse bence bir sorun yok.
1- MİNİ ONARIM İLE GİDERİLEBİLEN BASİT KAPORTA, PLASTİK TAMPON/PARÇA ONARIMLARI, CAM, RADYO/TEYP, LASTİK, HAVA YASTIĞI, JANT, MEKANİK, ELEKTRİK, ELEKTRONİK VE DÖŞEME AKSAMI HASARLARI TEMİNAT DIŞIDIR. BU SEBEPLE PLASTİK OLAN ÖN VE ARKA TAMPON HASARLARI DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA DİKAKATE ALINMAMAKTADIR.
İlgili 41 soru bulundu
Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir.
araçta yapılan onarım listesi aşağıdaki gibi, araştırdığım kadarıyla değer kaybına etki edecek parçalar, ön ve arka tampon demiri ile bagaj kapağı.
Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Fiyat düşürmek için bahane edenler bile çıkabilir karşınıza. Expertiz raporunda çıkmaz sadece ama tampon değişen sayılmaz. Expertiz raporunda çıkmaz sadece ama tampon değişen sayılmaz.
Sayfa Yönetim. İyi bir ekspertiz veya kaportacı mutlaka farkedecektir ancak tampon plastik parça olduğu için kaporta aksamından sayılmaz, 2.elde pek değer düşüren bir husus değildir.
Örneğin kazadan önce eğer araç 200.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 170.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 30.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Aracın hasar durumuna göre değişen fiyatlar ortalama 100 TL'den başlıyor. Far tırnakları gibi küçük hasarlar yerine göre 50 TL'ye de yapılabiliyor.
Piyasada ortalama olarak 500 - 2500 TL arasında plastik tampon tamiri yapılır.
Podye aracın ön lastiklerinin hemen üst kısmında yer alır. Burada yanlarda yer alan çamurluğa ve amortisör takozlarına bağlanır. Podye bazı araç modellerinde ön fara kadar uzanabilir, hatta motor kulağına bağlanabilir.
Tamponun Önemi
Günümüzde otomobil teknolojisinin gelişmesiyle tamponlara da düşen görev artmıştır. Yeni nesil araçlarda tamponlar artık kaza durumlarında aracı korumakla kalmıyorlar, yayaya çarpan bir araçta tampon gücü azaltarak yayaya gelen zararı da azaltıyor.
Araçların önden çarpışma durumunda yolcu kabinine daha az zarar gelmesi açısından ön tamponun arkasında darbe emiciler kullanılır. Darbe emiciler, aracın sahip olduğu kinetik enerjiyi, plastik deformasyona uğrayarak belli bir oranda sönümlerler.
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Özellikle toksik şok ve enfeksiyonlardan korunmak için aynı tamponun 4-8 saatten fazla vücutta tutulmaması gerekir. Tamponun 8 saatten fazla vajinada kalması hayatı tehdit eden şoklara neden olabilir. Bunun yerine âdet dönemi boyunca tamponu sık sık değiştirmeniz önerilir.
Şase kolunun tamir edilemeyecek kadar kötü duruma geldiği kazalarda şase kolu değişimi yapılması gerekir. Şase kolu düzeltme işlemi, tavan düzeltme işlemindeki gibi basit çekme yöntemleriyle yapılamaz. Şase kolunun düzeltilebilmesi için daha güçlü çekici aletler gereklidir.
Change işlemi yapılan işlem kesinlikle muayeneden geçmez. Görevli profesyonel kişiler tarafından aracınız itinayla kontrol edildiğinden dolayı üzerine şase çakılmış ve fiziksel olarak ibare değiştirilmiş araçlar tespit edilir.
Şasenin sağlamlığının, araçların her bir parçası üzerinde etkisi vardır. Dolayısıyla şasenin zarar görmemesi çok önemlidir. Şase kolu değişimi, şase kolu düzeltme işleminin fayda etmeyeceği durumlarda yapılır, yani bu değişimin yapılması için aracın gerçekten çok büyük bir kaza geçirmiş olması gerekir.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Ayna, Cam, Far, Tampon, Silecek gibi mekanik aksamdan hasar değer kaybı alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz çamurluklar, kapılar, kaput, Havuz, Bagaj Kapağı, şase, Direk, Marşpiyel, Panel gibi metal aksamdan araç değer kaybı alınabilmektedir.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri