Mevsim Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Ağaç polenlerinden kaynaklanan bahar alerjisi daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran ayları arasında , yabani ot polenlerinden kaynaklı mevsimsel alerjiler ise yaz ortasından sonbahara kadar yakınmalara sebep olur.
Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. En sık neden olan alerjenler; çim, ağaç ve yabani ot polenleri.
Yıl boyu süren alerjik rinit: Şikayetler bütün yıl sürer. Alerjenler ise ev tozları (akarlar), küf mantarları, hayvan tüyleridir. Mixt tip: Her iki tip bir arada görülür. Alerjik rinit genelde mevsimsel başlar ve yıllar içinde yıl boyu süren formuna dönebilir.
Mevsim değişimi ile burun akıntısı veya tıkanıklığı (rinit) nedeni ile doktora başvuran çocukların yaklaşık yarısı alerjik rinittir. Alerjik rinit ya yılboyu sürer ya da mevsimseldir. Mevsimsel alerjik rinitte genellikle çiçek açmayan ve polenleri rüzgar ile saçılan bitkiler etkendir.
Soğuk algınlığına benzer belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, sık rastlanan alerjik reaksiyon olarak bilinir. Alerjik rinitin görülme sebebi virüs olmamakla birlikte çocuklarda ve ergenlerde görülme sıklığı daha fazladır. Belirtileri 20 yaşından önce görülmeye başlar, orta yaş ve sonrasında ise düzelir.
İlgili 18 soru bulundu
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde artış gösterebilir. Yıl Boyu Devam Eden Alerjik Rinit: Ev akarları, böcek pislikleri, hayvan tüyleri gibi sürekli çevrede bulunan maddelere karşı oluşan alerjik rinit türüdür. Bu nedenle şikayetler yıl boyunca devam edebilir.
Alerjik rinit belirtileri, yıl boyu sürebilir veya çoğunlukla bahar aylarında olmak üzere bazı mevsimlerde daha belirgin olarak ortaya çıkabilir.
Başlıca alerjen besinler arasında inek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, bakliyatlar ve susam yer almaktadır. Bahar dönemlerinde, alerji belirtilerinin artmasına karşı bu besinlerin kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Mevsimsel alerjik rinit: Şikâyetler genelde ilkbahar veya sonbaharda olur. Alerjenler ise ilkbaharda ağaç polenleri, sonbaharda ise ot polenleridir. Yıl boyu süren alerjik rinit: Şikâyetler bütün yıl sürer.
İlkbaharda ağaç polenleri, yaz başında çimen polenleri, yaz sonu ve sonbaharda ise ve yabani ot polenleri hastalıktan sorumludur. Belirtileri yıl boyu süren allerjik rinitin nedenleri ise ev tozu akarları, küf mantarları ve hayvan döküntüleridir.
Sonbahar aylarıyla birlikte sık görülen “mevsimsel alerjik rinit”, doğada bulunan alerjen maddelere karşı burun mukozasının verdiği alerjik reaksiyon olarak ortaya çıkıyor. Alerjik rinit, belli aylarda kendini gösterdiği gibi “perennial” denilen ve yıl boyu rastlanan şekilde de belirti verebiliyor.
Kış aylarında özellikle daha önceden bilinen astım, alerjik rinit, egzama, kronik ürtiker (kurdeşen) gibi hastalıkları olan bireyler daha fazla risk altındadır.
Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur. Sabah saatlerinde havadaki polen miktarı genellikle daha fazladır.
Alerjik rinit ise değşik alerjenler nedeni ile burunda iltihabi belirtilerin oluşmasıdır. Bebeklikten yaşlılığa kadar her yaşta görülebilir. Bahar aylarında bulgularda artış olur. Alerjik rinitli hastalarda burun akması, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, genizde kaşıntı gözlenebilir.
Alerjik rinit tedavi edilmezse ne olur? Alerjik rinit tedavi edilmezse, semptomlar şiddetlenebilir ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir.
Alerjik rinitin tedavisinde, hastanın tepki verdiği alerjen maddelerden kaçınması ve de ilaç tedavisi uygulanır. İlaç olarak, alerjenik maddelerin etkisini en aza indiren antihistaminikler ve kortizonlu burun spreyleri tercih edilir.
Yağmurdan hemen sonra, sisli ya da nem oranının yüksek olduğu günlerde mümkünse dışarı çıkılmamalıdır. uzaklaştırılmalı, evde yaşamaya devam edecekse yatak odasına alınmamalı, sık sık yıkanmalıdır. Sigara dumanı, parfümler, oda spreyleri ve hava kirliliği gibi diğer tetikleyicilerden kaçınmak için önlemler alınmalıdır.
Rinit tedavisinde antihistaminler (ağızdan ve sprey), kortizonlu (kortikosteroid) spreyler ve tuzlu su kullanılır. Burunda tıkanıklık fazla ise ilk başta dekonjestanlar kısa süreli (dört günden az) kullanılabilir. Akıntı çok fazla ise ipratropium burun spreyleri faydalı olabilir.
Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürer, ancak yaş ilerledikçe etkileri hafifleyecektir.
Havayla solunan alerjenlerin; burun, boğaz ve gözlerde yarattığı alerjik reaksiyonlara alerjik rinit denir. Alerjik rinit genellikle ömür boyu sürse de ilerleyen yaşlarda şiddetini azaltır. Alerjik rinitin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.
Alerjenlerden uzak durmak, ilaç ve aşı tedavisi bu süreçte uygulanan tedaviler arasında. Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Alerjen maddelerden tamamen kaçınmak ve tamamen korunmak mümkün değildir. Ancak kısmen de olsa korunarak, alerjik reaksiyon yaratacak birikim engellenebilir. Alerjik rinitin tedavisinde sorunu ortaya çıkaran nedenden yani alerjenlerden kaçınma ve ilaç tedavisi temeldir.
Her derde deva olan zencefil alerjik rinite karşı da oldukça etkili. Zencefil doğal bir antihistaminiktir. Bu özelliği sayesinde burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve öksürüğe çok iyi gelir. Zencefili yemeklerinize katarak tüketebilir veya çayını içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri